Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

«Ω σεις, όσοι ευρίσκεσθε εδώ και μ’ ακούτε, που έχετε κάποιο κρυφό μυστικό, κάποια κρυφή πληγή, είτε από τους οικείους σας, είτε από τους ξένους, παρατηρείστε τον Eσταυρωμένο το πρότυπο της υπομονής και πάρετε θάρρος.» (π. Αυγουστίνος)

 
ΠΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ  ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ"

Αν και τότε (1996) οι τοπικές Εφημερίδες ΕΚΡΙΝΑΝ ότι πρόκειται για "Ανταρσία κληρικών", αυτό που αυτήν την  ώρα έχει αξία (ουσία) να πούμε και να  αναδείξουμε είναι ότι,

Τον καιρό εκείνο γνώριζε –διαμόρφωνε το πλήρωμα της επισκοπής Φλωρίνης, και την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της διαδοχής του γηραιού Επισκόπου, δηλαδή τα της παραιτήσεως του π. Αυγουστίνου, αλλ’ ακόμη (γνώριζε –διαμόρφωνε) και τα της εκλογής και ανάδειξης  του ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ (ενν. από Κληρικούς και Λαϊκούς της Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας)!, δηλ. του τότε Πρωτοσύγκελου του Αυγουστίνου Καντιώτη, κ. Θεοκλήτου. ..

                                                     ΔΕΣ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

                                                       ............................................................................


 

ΥΠΕΡ (Επιστολες) – ΚΑΤΑ (ΠAPAITHΣH MHTPOΠOΛITOY ΦΛΩPINHΣ AYΓOYΣTINOY KANTIΩTOY)

[ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ]

1996

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

 Εν ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Φλωρίνης 21 Σεπτ. 1996. Σεβασμιώτατε Γέροντα, ασπάζομαστε μετά σεβασμού το χέρι σας.

Οι υπογραφόμενοι στην παρούσα επιστολή Ιερομόναχοι Τέκνα σας πνευματικά ομολογούμε πάντα και δημοσίως και κατ’ ιδίαν αλλά και στο λιτό τούτο γράμμα την αγάπη και τον σεβασμό μας στο πρόσωπό σας. Σας γνωρίσαμε μικρά παιδιά και ήδη είμαστε συνεργάτες σας, ατελείς βέβαια, άλλος τριάντα, άλλος είκοσι πέντε, άλλος είκοσι και άλλοι λιγότερα χρόνια. Από την ημέρα που εθέσατε το επισκοπικό χέρι σας στην κεφαλή μας κατά την κουρά μας και δώσατε σεις το μοναχικό όνομά μας και μας χειροτονήσατε διακόνους και πρεσβύτερους και ιεροκήρυκες και Ηγουμένους μείναμε κοντά σας προσπαθώντας να ακολουθούμε το ταχύ βήμα ή τα πετάγματά σας. 

Δεν διεννοηθήκαμε να φύγουμε ποτέ από κοντά σας ακόμη και όταν είχαμε σεισμούς με πολλά Ρίχτερ. Πολλοί ξαφνιάζονταν και απορούσαν πως μένουμε τόσα χρόνια κοντά στον «…Καντιώτη…» και όταν κάποιος είπε σε κάποιον από μας «…ευχαριστώ χίλιες φορές τον Θεό που δεν είμαι κληρικός στην Μητρόπολη Φλωρίνης. Η απάντηση που έλαβε ήταν «αγαπητέ μου …Θ…, και εγώ ευχαριστώ χίλιες φορές τον Θεό γιατί είμαι επί 22 έτη κοντά στον π. Αυγουστίνο και κληρικός στην Ιερα Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας». Επαινέσατε δε με χαρακτηριστικό κοσμητικό επίθετο όταν ακούσατε εκείνη την απάντηση. Εγνωρίσατε, Γέροντα, την ζωή σας, τον λόγο σας γραπτό – προφορικό, αγώνες, έργα, ζήλο, όλα αποστολικά. Ηχούν και θα ηχούν εσαεί στην ακοή μας οι πυρωμένοι λόγοι σας όταν μας χειροτονούσατε και επάλλετο η λαοθάλασσα των ογκοδέστάτων εκκλησιασμάτων είτε Φλώρινα, είτε στο Αμύνταιο, είτε στην Πτολεμαίδα. Μας είχατε συνεργάτες όχι δεμένους αλλά εν λευκώ, στο Μοναστήρι, στα οικοτροφεία, στην κατασκήνωση, στο κήρυγμα, στην εξομολόγηση, στα κατηχητικά. Να εργαζόμαστε. Να οργώνουμε και να σπέρνουμε. Μόνον με φόβον Θεού και με χέρια μέτωπα καθαρά. Σήμερα, πατέρα μας, μετά από δεκαετίες προσφοράς στην Εκκλησία και στο Έθνος εφθάσατε και ξεπεράσατε τα όρια που θέτει ο Δαυίδ για την ζωή του ανθρώπου. Ποτέ βέβαια δεν θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε μια παραίτησή σας. Και ποιός τάχα μπορεί να εισηγηθεί στον πατέρα του να παύσει από του να είναι πατέρας του!!! Ο επίσκοπος όμως της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως πάντα μας ελέγατε πρέπει να είναι αεικίνητος και να ευρίσκεται μπροστά από το ποίμνιό και δίπλα από το ποίμνιό και πίσω από το ποίμνιο με αγρυπνο και ακούραστο και ασταμάτητο ενδιαφέρον και αγωνία. Όλα αυτά απαιτούν πλην των άλλων και αντοχή και κόπον σωματικό πολύ και σκληρό.


 

******

Μέχρι εδώ είναι ο πρόλογος τους. Πραγματικά αγανακτεί κανείς.

Θέλουν να του πουν φύγε, για να γίνει ο π. Θεόκλητος δεπότης και του κάνουν τεράστιο πρόλογο. Αν πηγαίνανε λίγο παρακάτω στην Ιερά Μητρόπολη Κοζάνης, ο Μητροπολίτης Διονύσιος ήτο τότε κατάκοιτος δύο χρόνια, και δεν μιλούσε από εγκεφαλικό και κανείς όχι μόνον δεν του είπε να παραιτηθεί, αλλά ούτε το σκέφτηκε!!! Εκοιμήθη ως Μητροπολίτης Κοζάνης. Ιδού η αχαριστία προς τον γέροντα αγωνιστή ιεράρχη!!! Ο Κοζάνης είχε λάβει τα μέτρα του. Δεν κρατούσε αρχιμαδρίτες κοντά του. Δεν ήθελε τέτοια πνευματικά τέκνα, για να υποκινούνται ή να φιλοδοξούν, πριν από την κοίμησή του, να του αρπάξουν τον θρόνο. Μετά από αυτή την παρέκβαση συνεχίζουμε την επιστολή τους όπως δημοσιεύθηκε στον «ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ», στις 21-5-1997, κατόπιν εντολής του Γέροντος επισκόπου ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ.

Ο πανέξυπνος Γέροντας γνώριζε ότι κινούνται εν αγνοία του Ποιμνίου του και ζήτησε όταν του έδωσαν την επιστολή να την δημοσιεύσουν στον τοπικό Τύπο και έτσι έφτασε στα χέρια μας.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ· Μπαίνουν στο κυρίως θέμα, και ζητούν την παραίτηση του. Ας δούμε πως του το λένε! Με ποιον τρόπο! και ποιον προτείνουν ως διάδοχό του.

 «Ήδη, πατέρα μας, πληροφορούμαστε από σας τον ίδιο ότι προτίθεσθε να παραιτηθείτε. Αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής. Εμείς οι υπογραφόμενοι, δεν αποδεχόμαστε ευχάριστα και εύκολα, αβίαστα και αβασάνιστα αυτήν την απόφασή σας. Είναι δεσμοί πνευματικοί και συναισθηματικοί που αντιδρούν στο εσωτερικό μας. Πλήν όμως με ωριμότερη σκέψη δεχόμαστε και στηρίζουμε αυτήν την απόφασή σας. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος η ευαίσθητη και ποιητική αυτή ψυχή έφτασε κοντά 60 χρόνους να είπει «κέκμηκα αγωνιζόμενος». Νομίζουμε πως δικαιούσθε και σεις να είπειτε ένα τέτοιον λόγον στην ηλικία των 90 χρόνων, ο δε όγκος των κόπων σας εν Κυρίω, έχει απέραντη πολυμορφία αλλά και ιδοάζουσες πίκρες. Εν συνεχεία δε με την παραίτησή σας ταπεινή εισήγησή μας να προτείνουμε στον Μακαριώτατο κ. Σεραφείμ και σε όλους τους τους αρχιερείς ως διάδοχο για τον επίζηλο και επίφθονο αρχιερατικό σας θρόνο τον επί 45 χρόνια πνευματικό σας τέκνο και συνεργάτη και πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως μας αρχιμ. π. Θεόκλητο Πασσαλή. Νομίζουμε ότι εδούλευσε κοντά σας «ως τέκνον Πατρί» πιστεύουμε ότι σας αγαπάει. Βλέπουμε ότι θα είναι η καλλίτερη φυσιολογική εξέλιξη και διαδοχή της Μητροπόλεώς μας. Αν βέβαια εξαιρέσουμε κάποιες ολίγον ταλαίπωρες εξαιρέσεις ο π. Θεόκλητος χαίρει εκτικήσεως μεταξύ όλων των ιερέων μας. Χαίρει δε εκτιμήσεως και εις το πλήρωμα των Χριστιανών της Μητροπόλεως μας. Σεις, πατέρα μας, και πάλιν θα μείνετε στην Μητρόπολη. Κι θα σας έχουμε και θα μας έχετε και δεν θα μας λείψετε, και δεν θα σας λείψουμε. Ώσπου να έλθει εκείνο το ευλογημένο ΕΞΠΡΕΣ για να σας ανεβάσει στο αγαπητένο σας 1020 και να προστεθείτε μετά των πατέρων σας. Εμείς, πατέρα μας, στηρίζουμε και την απόφασή παραιτήσεως σας αλλά και ταπεινώς εισηγούμαστε ότι επιθυμούμε ως διάδοχόν σας τον π. Θεόκλητο. Ουδείς δε εξ ημών διεκδικεί ψήφο για τον αρχιερατικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

Εν Ι. Μητροπόλει Φλωρίνης 24 Σεπτ. 1996 Μετά σεβασμού ασπαζόμαστε το χέρι που μας εχειροτόνησε Αρχιμ. Νικηφόρος Μανάδης

Έπονται 10 υπογραφές.»

....................................................

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:

ΠΗΓΗ: https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=3529