Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Έμμεση απάντηση εις την "Αποχαιρετιστήρια εγκύκλιο του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου"

 

Σᾶς παρακαλῶ, τό νέο μας ἐπίσκοπο, τόν ὁποῖον ἡ Ἐκκλησία μας θά ἐκλέξει καί θά ἀποστείλει, νά ὑποδεχθοῦμε, μέ ἀγάπη καί σεβασμό ἀποδίδοντάς του τήν τιμή, τήν ὁποία ὅρισαν οἱ κανόνες τῶν Ἁγίων Πατέρων.

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΘΡΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Θέμα: Πληρέστερη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στην εκλογή των επισκόπων. «Αρχαίον πρακτικόν εκλογής επισκόπου»

 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Καθώς παρακολουθούμε με ιερή αγωνία τα της εκλογής νέου επισκόπου στην Ιερά Μητρόπολή μας και προσευχόμαστε αυτός να είναι θεόκλητος και λαόκλητος , ο νους, η καρδιά αλλά και το μάτι μας έχει κολλήσει επάνω στις σελίδες ενός βιβλίου που μυρίζει Παράδοση και έχει να πει πολλά για την βάρβαρη καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού του Θεού, τόσο των λαϊκών όσο και των κληρικών, εν σχέσει με την εκλογή των επισκόπων.

1.Η άκρα σιωπή της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» για την πληρέστερη  συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στη λατρευτική και άλλη ζωή της Εκκλησίας

Π. Τρεμπέλας: « Ο συνάδελφος (ενν. ο καθηγητής Ι. Καρμίρης) κατ’ ευτυχή συγκυρίαν μετέσχεν ως επίσημος αντιπρόσωπος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος εις την Α΄ Διάσκεψιν της προπαρασκευαστικής της αγίας και μεγάλης Συνόδου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας Διορθοδόξου Επιτροπής, της εν τω Ορθοδόξω κέντρω εν Γενεύη (Chambesy) συνελθούσης από 16 μέχρι 28 Ιουλίου 1971.  Η Επιτροπή δ’ αύτη επελήφθη της εξετάσεως του υπό της Β’ υποεπιτροπής υποβληθέντος  β ρ α χ υ τ ά τ ο υ  προσχεδίου περί της «πληρεστέρας συμμετοχής του λαϊκού στοιχείου εν τη λατρευτική και τη άλλη ζωή της Εκκλησίας» κατά την συνεδρίαν αυτής της 26 Ιουλίου.  Η υποεπιτροπή όμως έκρινεν, ότι «το θέμα τούτο δεν απασχολεί ιδιαιτέρως την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, δεν είναι, το γε νυν έχον, φλέγον και δεν συνιστά πρόβλημα δι’ αυτήν».

Διαφωνήσας προς το εκ σκοπιμότητος μάλλον προκριθέν συμπέρασμα τούτο της Υποεπιτροπής ωμίλησεν ο συνάδελφος δια μακρών υπενθυμίσας πρωτίστως, ότι «το θέμα τούτο είχεν ορισθή υπό της Α΄ και της Δ΄ Πανορθοδόξου Διασκέψεως, η παρούσα δε Επιτροπή δεν ήτο αρμόδια να αποφασίση άλλως (ενν. διαφορετικά) και να εγκαταλείψη αυτό πάντη ανανάπτυκτον ή ατελώς ανεπτυγμένον, κινουμένη προφανώς εξ άλλων λόγων σκοπιμότητας»…

Και εξηκολούθησεν ο συνάδελφος: «Άρα πρέπει να διαγραφή εκ του προσχεδίου της υποεπιτροπής η φράσις, ότι δήθεν «δεν απασχολεί ιδιαιτέρως την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, δεν είναι, το γε νυν έχον, φλέγον και δεν συνιστά πρόβλημα δι’ αυτήν». Επιμένων δε ο συνάδελφος ότι «δεν δύναται παρά να ασχοληθή περί το θέμα τούτο η αγία και μεγάλη Σύνοδος, η δε Προπαρασκευαστική Επιτροπή οφείλει να συνεχίση την μελέτην αυτού μέχρι της Α΄ Προσυνοδικής Διασκέψεως», εδήλωσεν  εν όψει του τερματισμού κατά την επομένην «των εργασιών της ημετέρας Επιτροπής», ότι «επιφυλάσσεται, όπως υποβάλη αυτή προσεχώς το υπό τύπωσιν κεφάλαιον περί της θέσεως των λαϊκών εν τη Εκκλησία εκ του υπό έκδοσιν βιβλίου του «Ορθόδοξος Εκκλησιολογία»…» (σελ. 108).

Κλείνουμε την πρώτη «ματιά» μας αφήνοντας ένα σχόλιο που αγγίζει καρδιές και φωτίζει επακριβώς το υπό εξέταση θέμα μας:

«Καταλαβαίνετε τί πάει ν γίνη; Θ φύγη παράδοση κα θ μείνει παράβαση! Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρ εναι ατό;» (Ο γιος Παΐσιος γι τίς προσυνοδικς διασκέψεις τς Πανορθοδόξου Συνόδου! πόσπασμα π τ βιβλίο: « γιος Παΐσιος γιορείτης», κδοση ερν συχαστήριον «Εαγγελιστς ωάννης Θεολόγος» Σουρωτ Θεσσαλονίκης 2015)

(Άξιο έρευνας είναι το πότε ακριβώς φυγαδεύτηκε το εν λόγω θέμα από τα υπό συζήτηση θέματα των Προσυνοδικών διασκέψεων!)

 

2. «Αρχαίον πρακτικόν εκλογής επισκόπου»

άγιος Επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος πολλές φορές μνημόνευε τον ιερό Αυγουστίνο στα κηρύγματά του. «Ευτυχώς η ιστορία διέσωσε και επισημότατον Πρακτικόν εκλογής επισκόπου» το οποίο «ανάγεται εις τον Ε΄ αιώνα και αφορά εις την εκλογήν του διαδόχου του ιερού Αυγουστίνου»!

Ιδού ένα απόσπασμα σε πιστή μετάφραση από τον αείμνηστο Π. Τρεμπέλα, τον συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου:

«Το Πρακτικόν αρχίζει ως εξής: «Παρόντων (τη 26 Σεπτεμβρίου 426) του Ρεγκιλιανού και Μαρτινιανού των συνεπισκόπων και των Σατουρνίνου, Λεπορίου, Βαρνάβα, Φουρτουνιανού, Ρουστίκου, Λαζάρου και Ηρακλείου των πρεσβυτέρων, παρισταμένου του κλήρου και πλήθους λαού ο επίσκοπος Αυγουστίνος είπε… Θελήματι Θεού εις την πολιτείαν εν ακμαία ηλικία ήλθον·  αλλ’ όμως από νέου ήδη εγήρασα.  Γνωρίζω δε, ότι μετά τον θάνατόν των επισκόπων συνήθως υπό των φιλοδόξων και φιλινείκων αι Εκκλησίαι συνταράσσονται, και εκείνο δια το οποίον συχνάκις έλαβον πείραν και εθλίβην, οφείλω, όσον εξαρτάται από εμέ, να προλάβω, ίνα μη θίξη και την ενταύθα πολιτείαν… Λοιπόν, προλαμβάνων το να ερωτήση τις ποία είναι η θέλησίς μου, η οποία πιστεύω, ότι και του Θεού θέλησις είναι, καθιστώ γνωστήν ταύτην εις πάντας υμάς: τον πρεσβύτερον Ηράκλειον θέλω διάδοχόν μου.

Υπό του λαού ανεφωνήθη: Τω Θεώ χάριτες, τω Χριστώ αίνος. Ελέχθη τούτο εικοσάκις και τρις. Επάκουσον, Χριστέ, τω Αυγουστίνω (δος) ζωήν. Ελέχθη τούτο δεκαεξάκις. Σε πατέρα, σε επίσκοπον. Ελέχθη τούτο οκτάκις… Ο Αυγουστίνος ο επίσκοπος είπε:  Δεν είναι ιδικόν μου έργο να είπω τι επαινετικόν περί αυτού… Είναι αρκετόν ότι τον γνωρίζετε. Εγώ δε λέγω, ό τ ι   α υ τ ό   θ έ λ ω,   ό π ε ρ   γ ν ω ρ ί ζ ω,  ό τ ι   κ α ι   σ ε ι ς   θ έ λ ε τ ε… Θέλω ίνα τούτο, όσον εξαρτάται από ανθρώπους, επικυρωθή…

Υπό του λαού ανεφωνήθη: Δια την κρίσιν σου σε ευγνωμονούμεν…

Και ότε εγένετο σιγή, Αυγουστίνος ο επίσκοπος είπε:  Καλώς έχει, ίνα ταύτα άτινα του Θεού εισι, δώσωμεν ισχύν δια της ιερουργίας. Κατά την ώραν δε ταύτην της ικεσίας μας συνιστώ τα μάλιστα εις την αγάπη σας, ίνα απόθησθε πάσας τας βιοτικάς σας υποθέσεις και μέριμνας, και εκχέητε δέησιν προς τον Κύριον υπέρ της εκκλησίας ταύτης και υπέρ εμού και υπέρ του πρεσβυτέρου Ηρακλείου»!!!

Σχόλιο Τρεμπέλα: «Και επακολούθει η χειροτονία. Ούτως ενήργουν οι μεγάλοι της Εκκλησίας άνδρες, οι οποίοι ήντλουν την ισχύν των από την αγάπην του ποιμενομένου υπ’ αυτών λαού. Και αυτό, κ α ι   ό χ ι   ά λ λ ο   τ ι   είναι και λέγεται δύναμις και μεγαλείον της Εκκλησίας» (σελ. 28)!!!

Αγαπητοί αδελφοί της Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, έχοντας κατά νου, ότι «μετά τον θάνατόν των επισκόπων συνήθως υπό των φιλοδόξων και φιλινείκων αι Εκκλησίαι συνταράσσονται», ας αφήσουμε για λίγο πάσα βιοτική μέριμνα για να προσευχηθούμε προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό «υπέρ της εκκλησίας ταύτης». Είθε ο Φλωρίνης Θεόκλητος, έστω και τώρα, να εκφράσει δημόσια τη θέλησή του, να πει:

  • Η θέλησίς μου, η οποία πιστεύω, ότι και του Θεού θέλησις είναι, ο τάδε πρεσβύτερος!

Να μιλήσει με γλώσσα Παραδοσιακή και να πει:

  • Δεν είναι ιδικόν μου έργο να είπω τι επαινετικόν περί αυτού… Είναι αρκετόν ότι τον γνωρίζετε.

 

 Δημήτριος Β. Εμμανουήλ, Ιεροψάλτης

Πτολεμαΐδα 3 Σεπτεμβρίου 2023

 

Πηγή: «ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΕΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «Το Βασίλειον ιεράτευμα»», Π.Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ, Έκδοσις Δευτέρα, ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ «Ο ΣΩΤΗΡ», ΑΘΗΝΑΙ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1976