Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Ανοιχτή επιστολή πολιτών προς τον μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίο: “Πάντως εμείς κρατούμε το θετικό της υπόθεσης και τον ευχαριστούμε για την στάση του”

 


 

 

Χαιρόμαστε που ο μητροπολίτης καταδίκασε τα καρναβάλια και κάλεσε τους Χριστιανούς να μην συμμετάσχουν σε αυτά.

Eκφράζουμε τη χαρά μας που ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίος, σε προχθεσινή συνέντευξή του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας ότι τα καρναβάλια είναι ένα έθιμο αντιχριστιανικό. Είπε, επί λέξει, ότι «Οι Χριστιανοί δεν μπορούν να παίρνουν μέρος σε καρναβάλια. Αυτή είναι η δική μου συμβουλή και η δική μου παράκληση στους ανθρώπους που ζουν Χριστιανικά» και συμπλήρωσε: «Eγώ, ως επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας, λέω στους Χριστιανούς ότι για μας είναι μια πνευματική περίοδος, το Τριώδιο. Θέλω να τους παρακαλέσω να μην πάνε στα καρναβάλια».

Ωστόσο, ο σεβασμιότατος είπε κάτι που μας στεναχώρησε, γιατί δεν ευσταθεί. Είπε ότι η επιστολή που του απευθύναμε ήταν «ανώνυμη». «Θα ήμουνα πολύ ευχαριστημένος» είπε «και θα έδινα πολύ χρόνο, εάν αυτοί οι άνθρωποι ερχόταν και με ζητούσαν… Μπορούσαν να έρθουν, να τους δεχτώ με πολύ ευγένεια, να συζητήσω, να τους λύσω κάποιες απορίες, γιατί εγώ έχω την πνευματική ευθύνη. Τώρα με, ας το πούμε, προβοκάτσια και μέσα από τοπικά μέσα ενημέρωσης… Είναι αντιδεοντολογικό!».

Η αλήθεια είναι η εξής: Την επιστολή συνυπέγραψαν, ιδιοχείρως, δεκατρείς (13) άνθρωποι, δύο εκ των οποίων μετέβησαν στη Φλώρινα την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να την παραδώσουν στα χέρια του μητροπολίτη. Όμως ο υπεύθυνος τούς ενημέρωσε ότι ο σεβασμιώτατος λείπει και βρίσκεται σε ιερατικό συνέδριο. Έτσι την παρέδωσαν στο γραφείο της μητροπόλεως. Λίγες μέρες αργότερα η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας. Οι 3.000 αναγνώστες που την διάβασαν στα «Νέα της Πτολεμαΐδας» και στο «Εορδαία live» μπορούν να βεβαιώσουν ότι η επιστολή δεν ήταν ανώνυμη, αλλά υπογεγραμμένη από δύο πρόσωπα (που εκπροσωπούσαν και τους υπόλοιπους).

Πάντως εμείς κρατούμε το θετικό της υπόθεσης και τον ευχαριστούμε για την στάση του. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο αν η τοποθέτηση αυτή του σεβασμιώτατου γινόταν νωρίτερα. Η ανακοίνωση της διοργάνωσης του καρναβαλιού έγινε πριν από τρεις μήνες. Επίσης, θετική θεωρούμε και την προειδοποίησή του προς τους διοργανωτές ότι αν τυχόν γίνουν έκτροπα, «σε δεύτερο χρόνο» θα είναι «επιθετικός» μαζί τους.

Δυστυχώς, σήμερα ακόμη και μέσα στον χριστιανικό κόσμο υπάρχει ένα πνεύμα εκκοσμίκευσης. Υπάρχουν άνθρωποι που υποβαθμίζουν το ζήτημα και λένε, για παράδειγμα, ότι η αντίδραση στα καρναβάλια είναι κάτι το «παρωχημένο», ότι είναι «μιας άλλης εποχής» κ.λ.π. Αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και ο μεγάλος σύγχρονος άγιος της εποχής μας, ο άγιος Παΐσιος, ήταν κάθετα αντίθετος με το καρναβάλι. Μάλιστα είχε δώσει και μία συμβουλή που σίγουρα θα σοκάρει και θα εξοργίσει τους κοσμικούς ανθρώπους, αλλά ίσως και ορισμένους εκκοσμικευμένους «Χριστιανούς»: Συμβούλευσε τους πιστούς να κάνουν «προσευχή για να ρίξει ο Θεός τέτοιο χαλάζι, που να σκορπίσουν όλοι και να ματαιωθεί κάθε εκδήλωση» καρναβαλική! (Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: Λόγοι Β’ «Πνευματική Αφύπνιση», σελ. 297)

Εν τέλει, ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Με τιμή,

Οι υπογράφοντες:

Γρηγόριος Γρηγοράκης, Αθανάσιος Πεϊτσίνης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Ελένη Ανδρονικίδου, Φωτεινή Ιορδανίδου.

 ΠΗΓΗ:  https://www.eordaia.org/index.php/54-2020-martios/52480-anoixti-epistoli-politon-pros-ton-mitropoliti-florinis-eirinaio-pantos-emeis-kratoyme-to-thetiko-tis-ypothesis-kai-ton-efxaristoyme-gia-tin-stasi-tou