ΛΕΞΕΙΣ-ΦΡΑΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ:
- παράνομη διακίνηση οργάνων
- παράνομο εμπόριο οργάνων
-"μεταμοσχευτικός τουρισμός''
- «δώρισε ένα νεφρό, αγόρασε το καινούργιο iPad».
- ΚΙΝΑ: συγκομιδή οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους
Aνεξέλεγκτο το παράνομο εμπόριο οργάνων
28Μαϊ 2012
Εκτός ελέγχου είναι πλέον το παράνομο εμπόριο οργάνων, όπως μάλιστα μαρτυρούν επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,σύμφωνα με τα οποία ένα νεφρό πουλιέται κάθε ώρα κατά μέσο όρο.
Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις παρεμπορίου ανθρώπινων οργάνων ''στήνονται'' κάθε χρόνο, αριθμός που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε πάνω από μια επεμβάσεις την ώρα, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Guardian.
Η αύξηση μάλιστα αυτής της παράνομης δραστηριότητας, εκτιμάται ότι συνδέεται με την αυξανόμενη ζήτηση για μεταμόσχευση νεφρώνσε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που έχει να κάνει με τα συχνότερα κρούσματα διαβήτη και άλλων ασθενειών.
Οι ασθενείς που αγοράζουν «παράνομο» μόσχευμα, μπορεί να πληρώσουν περισσότερα από 200.000 δολάρια για ένα νεφρό το οποίο «πουλήθηκε» από τον δότη για μόλις 5.000 δολάρια.
Οι συμμορίες αυτές, δρουν κατά βάση στην Κίνα, το Πακιστάν και την Ινδία και εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της ανέχειας.
«Η παράνομη διακίνηση οργάνων, είχε σημειώσει πτώση την περίοδο 2006-07, ενώ είχε υπάρξει αισθητή μείωση στον "μεταμοσχευτικό τουρισμό'' δήλωσε ο Λουκ Νοελ, γιατρός και ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Το εμπόριο μπορεί να αυξηθεί και πάλι. Υπήρξαν πρόσφατα ενδείξεις ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και το κέρδος από αυτές τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο».
Η Guardian επικοινώνησε μάλιστα με έναν γιατρό στην Κίνα που εξειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρών, ο οποίος διαφήμιζε τις υπηρεσίες του με το σλόγκαν «δώρισε ένα νεφρό, αγόρασε το καινούργιο iPad».
Να σημειωθεί πως τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας λαθρεμπορίας οργάνων, ενώ η έλλειψη επιβολής του νόμου σε ορισμένες χώρες και η έλλειψη της νομοθεσίας σε άλλους, σημαίνει ότι αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους φτωχούς ανθρώπους για να δώσουν ένα νεφρό, βρίσκουν άμεση ανταπόκριση.
Η διακίνηση οργάνων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κυρίως για την Κίνα, ενώ το υπουργείο Υγείας στο Πεκίνο έχει κηρύξει παράνομη τη διαδικασία και έχει επίσης υποσχεθεί να σταματήσει τη συγκομιδή οργάνων από εκτελεσθέντες κρατούμενους έως το 2017, μια πρακτική που αντιμετώπισε διεθνή κατακραυγή όταν άρχισε να εφαρμόζεται.
https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/137515/anexelegkto-to-paranomo-emporio-organon