Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Πλήθος σεκτών στη Νότια Κορέα αυτοαποκαλούνται και δρουν ως δήθεν «Απεσταλμένοι του Θεού»




Η φυλάκιση Νοτιοκορεάτη αρχηγού καταστροφικής λατρείας (σέκτας), ύστερα από κατηγορίες εναντίον του για βιασμό πολλών οπαδών του, είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα τέτοιων καταχρηστικών φαινομένων. 

Η 11η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Νότιος Κορέα, είναι τεχνολογικά προηγμένη αλλά διαθέτει και «πλούσιο» ιστορικό από σεχταριστικές οργανώσεις και «χαρισματικούς» θρησκευτικούς ηγέτες, μερικοί από τους οποίους έχουν συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο και επιρροή.
Πιο κάτω αναφέρονται μερικές ομάδες που αποτελούν τέτοια «σημεία αμφιλεγόμενα» ή τις έχει αγγίξει η τσιμπίδα του νόμου:
«Παγκόσμια Αποστολική Κοινότητα» (World Mission Society)
Η «Παγκόσμια ‘Εκκλησία’ του Θεού» (The World Mission Society Church of God) είχε προβλέψει ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 1999.  
Η διάψευση της «προφητείας» της ομάδας δεν επηρέασε την πορεία της καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές διατηρεί περισσότερους από 200.000 οπαδούς, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι ο αριθμός τους υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια.
Ο ιδρυτής της Ahn Sang-hong, ο οποίος πέθανε το 1985, εξακολουθεί να λατρεύεται ως ο «Επουράνιος Πατέρας» που θα έρθει για τη σωτηρία 144.000 ψυχών.  
Η Gil-ja, σύζυγος του Ahn θεωρείται ως η «ουράνια μητέρα». Οι επιθετικές προσηλυτιστικές δραστηριότητες της οργάνωσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις.
«Ναός της Σκηνής του Μαρτυρίου» (Temple of the Tabernacle of the Testimony)
Η οργάνωση Shincheonji, ή «Ναός της Σκηνής του Μαρτυρίου», διακηρύττει ότι ο ιδρυτής της Lee Man-hee έχει πάρει τη θέση του Ιησού Χριστού στη γη και θα οδηγήσει 144,000 ανθρώπους στον Παράδεισο, ψυχή τε και σώματι, κατά την ημέρα της Κρίσεως.

Όμως, οι υποστηρικτές του έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν τον αριθμό και οι επικριτές λένε ότι οι οπαδοί του υποβάλλονται σε ένα ατέρμονο συναγωνισμό επίδειξης αφοσίωσης στο πρόσωπο του ηγέτη, ώστε να κερδίσουν την εύνοιά του και να συμπεριληφθούν στους σωζόμενους, θυσιάζοντας την καθημερινότητά τους και προκαλώντας σοβαρές οικογενειακές διαμάχες.
«‘Εκκλησία’ του Δρόμου της Χάρης» (Grace Road Church)
Η Shin Ok-ju, ιδρυτής και αρχηγός της εσχατολογικής σέκτας «‘Εκκλησία’ του Δρόμου της Χάρης», καθώς και τρεις από τους συνεργάτες της συνελήφθησαν πέρυσι με την κατηγορία του εγκλωβισμού 400 οπαδών στα νησιά Φίτζι, ενώ φέρονται να υπέβαλλαν τους οπαδούς σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια βίαιων και απάνθρωπων τελετουργικών. Ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και παιδιά.
«Θεία Πρόνοια» (Providence)
Μία από τις μεγαλύτερες και περισσότερο γνωστές καταστροφικές λατρείες της Νοτίου Κορέας είναι η λεγόμενη «Πρόνοια του Θεού» (Providence) ή αλλιώς «Ιησούς το Πρωϊνό Αστέρι» (Jesus Morning Star), γνωστή επίσης και ως «JMS», ακρωνύμιο που επίσης ταιριάζει στα αρχικά του ιδρυτή της Jung Myung Seok, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 1980 όταν αποσχίστηκε από την «Ενωτική ‘Εκκλησία’ του Μουν».
Ο Jung απολύθηκε από τη φυλακή όπου είχε εκτίσει δεκαετή ποινή κάθειρξης για βιασμό τεσσάρων γυναικών οπαδών του.
Τους έλεγε ότι η σεξουαλική επαφή μαζί του θα τις καθάριζε από τις αμαρτίες τους.
«Η σέκτα της Σωτηρίας» (Salvation Sect)
Η οργάνωση Guwonpa ή "Salvation Sect" (Σέκτα της Σωτηρίας) ήλθε στο προσκήνιο στη Νότια Κορέα το 2014 όταν το πλοίο Sewol, το οποίο διαχειριζόταν η εταιρεία του πολυεκατομμυριούχου ηγέτη της σέκτας Yoo Byung-eun, βυθίστηκε το 2014 και είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 300 ανθρώπινων ζωών, ως επι το πλείστων παιδιών.
«Πέντε Ωκεανοί» (Five Oceans)
Το 1987, 32 μέλη εσχατολογικής σέκτας με την ονομασία Odaeyang που σημαίνει «πέντε ωκεανοί» βρέθηκαν νεκρά στο οίκημά τους στην πόλη Yongin στη Νότια Κορέα, ύστερα από ξεκάθαρα καθοδηγούμενη δολοφονική επιχείρηση μαζικής αυτοκτονίας.
Ανάμεσά τους ήταν η αρχηγός της καταστροφικής λατρείας Park Soon-Ja, η οποία βρισκόταν κάτω από την πίεση των δανειστών της για χρέη πέραν των 17 εκατομμυρίων δολαρίων και υπό αστυνομική έρευνα για υπεξαίρεση.