Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

“Υιέ ανθρώπου, είναι δυνατόν να αποκτήσουν ζωήν τα οστά αυτά;”(Ιεζ. 37,3)


Ενσωματωμένη εικόνα

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

“υιέ ανθρώπου, είναι δυνατόν να αποκτήσουν ζωήν τα οστά αυτά;”(Ιεζ. 37,3)

ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΟΡΓΑΝΩΝ Ή ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΖΩΗΣ;


Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιορτάζει όχι ένας ή δύο μάρτυρες της Αληθείας αλλά αυτή η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης μάς λέγει: «Σήμερα, αγαπητοί μου, είνε εορτὴ και πανήγυρις μεγάλη. Δεν εορτάζει ένας ή δύο ή τρεις ή σαράντα ή χίλιοι άγιοι· εορτάζει εκείνη που γέννησε όλους τους αγίους και μάρτυρας, η «μία, αγία, καθολικὴ και αποστολικὴ Εκκλησία» (Σύμβ. πίστ. 9). Πανηγυρίζει την ένδοξη νίκη της, τον θρίαμβο που κατήγαγε εναντίον της αιρέσεως των εικονοκλαστών, και τιμά τη μνήμη «τῶν τῆς Ὀρθοδοξίας προμάχων» (Συνοδικόν)» [1].

Χωρίς να ξεχνούμε ότι σήμερα είναι ημέρα Κυριακή (δηλαδή «ημέρα του Κυρίου», «ημέρα της Αναστάσεως» και «ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η Δευτέρα Παρουσία»), εμφανίζουμε στην αγάπη σας χάριν δικαιοσύνης την εορτή της «ανάστασης του αγίου και δικαίου Λαζάρου του φίλου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού». Σχετικά με τη 17ητου μηνός Μαρτίου και τη μνήμη του Αγίου διαβάζουμε στο Λαυριωτικό Κώδικα Ι 70 τα εξής: «Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ἡ ἀνάστασις τοῦ ἁγίου καὶ δικαίου Λαζάρου τοῦ φίλου τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὃν ἐκ νεκρῶν ἤγειρεν ἐν τῇ πόλει Βηθανίᾳ πλησίον Ἱεροσολύμων, ὅτε σαρκὶ περιεπολεύετο ἐν τῇ γῇ ὁ ἀγαθὸς Θεὸς ἡμῶν διὰ τὴν σωτηρίαν» [2].


Έχοντας κατά νου τα παραπάνω ας ακούσουμε προσεκτικά – λόγω της εορτής - τι έχουν να μας πουν οι επιστήμονες της Δύσης για το σημείο του Λαζάρου, ένα «σημείο» που έχει άμεση σχέση με τον ψευδορισμό του «εγκεφαλικού θανάτου» που έδωσε ως γνωστό η επιτροπή του Harvard το έτος 1968 προκειμένου να νομιμοποιηθεί «η απόκτηση οργάνων για μεταμοσχεύσεις». Σε σχετική ανακοίνωσή του (4 Ιουνίου 2013) ο Πειραιώς Σεραφείμ βεβαιώνει ότι «Ἡ ἔννοια τοῦ ἐγκεφαλικοῦ θανάτου…  εἰσήχθη στὴν ἰατρικὴ ὁρολογία καὶ πρακτικὴ τὸ 1968 ἀπὸ τὴν ἐπιτροπὴ τοῦ Harvard…» και επιβεβαιώνει ότι «ἐὰν ἐξακολουθοῦσαν νὰ ἰσχύουν τὰ παλαιὰ κριτήρια τοῦ ὁρισμοῦ τοῦ θανάτου, θὰ ἦταν δύσκολη ἡ ἀπόκτηση ὀργάνων γιὰ μεταμοσχεύσεις γιατί τά ὄργανα εἶναι ἄχρηστα μετά τήν παύση τῆς καρδιακῆς λειτουργίας τοῦ δότη»[3].

Για το σημείο του Λαζάρου λένε λοιπόν πως «Τα τελευταία τριάντα χρόνια διαπιστώθηκε ότι εγκεφαλικά νεκροί… μπορεί να πραγματοποιήσουν ασυνήθιστες κινήσεις, λίγα, συνήθως, λεπτά μετά την αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα και την πραγματοποίηση της δοκιμασίας της άπνοιας. Οι συνηθέστερες από αυτές τις κινήσεις είναι το σημείο του Λαζάρου (Lazarus sign) το οποίο συνίσταται σε :
    σήκωμα των ώμων
    περιστροφή της μέσης
    τα χέρια λυγίζουν στους αγκώνες, άγονται προς το στήθος σε στάση προσευχής, φέρονται στο ύψος του λαιμού και τελικώς πέφτουν στο κρεβάτι
    τέντωμα των δακτύλων
 ∞   λύγισμα και τέντωμα των ποδιών και των δακτύλων των ποδιών 73
    Κινήσεις κεφαλής με έκταση του βραχίονα 74
     Κινήσεις που έδιναν την εντύπωση προσπάθειας σύλληψης του ενδοτραχειακού σωλήνα 75

(Όμως) Τι σημαίνουν οι κινήσεις αυτές; Από πού προέρχονται; Οι απόψεις (όπως διαβάζουμε) διίστανται. Ο επιστημονικός ιατρικός κόσμος δεν έχει καταλήξει για τις κινήσεις αυτές, δεν ξέρουν τι σκοπό έχουν και από πού εκφύονται….» [4].
Αγαπητοί, με αφορμή την μνημόνευση του ονόματος του αγίου Λαζάρου από τον σύγχρονο ιατρικό κόσμο μας, αναφερθήκαμε στο «σημείο του Λαζάρου»  και στο σοβαρότατο θέμα της συγκομιδής οργάνων από ασθενείς που είναι δήθεν εγκεφαλικά νεκροί. Μπορεί ο επιστημονικός ιατρικός κόσμος να μην έχει καταλήξει για τις κινήσεις αυτές όσο αφορά τον ΣΚΟΠΟ τους αλλ’ όμως η θέση του επισκόπου Σεραφείμ Πειραιώς είναι από καιρό δημοσιευμένη και ξεκάθαρη. Γράφει:  «Ἐπειδὴ ὅμως θεωροῦμε τοὺς εὑρισκομένους στὴν κατάσταση τοῦ «ἐγκεφαλικοῦ θανάτου» ἀσθενεῖς καὶ ὄχι νεκρούς, σεβόμενοι πλήρως τὴν ἱερότητα, ἴσως καὶ κρισιμότητα γιὰ τὸ αἰώνιο μέλλον, τῶν τελευταίων στιγμῶν τῆς ἐντεῦθεν τοῦ τάφου ζωῆς των, δὲν μποροῦμε νὰ συμφωνήσουμε μὲ τὴν ἀπὸ αὐτοὺς ἀφαίρεση πρὸς μεταμόσχευση τῶν ζωτικῶν τους ὀργάνων καθ’ ἥν στιγμήν πάλλεται ἡ καρδία των» [4].
Ως επίλογο της τριπλής Κυριακάτικης εορτής (Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κυριακή 17 Μαρτίου μνήμη του Αγίου Λαζάρου και ημέρα Κυριακή, δηλαδή «η ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η Δευτέρα Παρουσία») καταθέτουμε λίγα σχετικά λόγια του οσίου Εφραίμ του Σύρου εν σχέσει με «το σημάδι του Υιού του ανθρώπου» (Ματθ. 24, 30).  Ο άγιος Εφραίμ μάς θυμίζει ότι η δεύτερη έλευση του Κυρίου είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια και σαλπίζει ώστε και εμείς οι πνευματικά άσωτοι και νεκροί χριστιανοί να ξυπνήσουμε από τον επιστημονικό ύπνο λόγω της τεχνολογικής μέθης. Μάς λέγει: «Αν μια δυνατή βροχή πολλές μας τρομάζει και μας κόβει τα πόδια, για σκεφτείτε, πώς θ’ αντέξουμε ν’ ακούσουμε τον ήχο εκείνης της σάλπιγγας, που θα ηχήσει στα ουράνια δυνατότερα από κάθε βροντή, για να ξυπνήσει όλους τους νεκρούς, δικαίους και αδίκους; Τότε τα οστά των νεκρών θα συναρμολογηθούν. Θα προστάξει ο μεγάλος Βασιλιάς, που εξουσιάζει όλη την κτίση, κι ευθύς η γη και η θάλασσα θα δώσουν με τρόμο τους νεκρούς τους. Ακόμα κι όσοι κατασπαράχθηκαν από τα θηρία, όσοι φαγώθηκαν από τα ψάρια ή τα όρνια, όλοι, «εν ριπή οφθαλμού», θα παρουσιαστούν μπροστά στον αδέκαστο Κριτή…» [5]

Αλήθεια, μέχρι τότε «ο επιστημονικός ιατρικός κόσμος δεν έχει καταλήξει για τις κινήσεις αυτές»; Θα «ξέρουν τι σκοπό έχουν και από πού εκφύονται»; Ότι τα οστά των νεκρών μια ημέρα Κυριακή («ημέρα Κυρίου») θα συναρμολογηθούν το γνωρίζουν οι χριστιανοί Έλληνες ιατροί μας; Ότι ευθύς όταν προστάξει ο μεγάλος Βασιλιάς, που εξουσιάζει όλη την κτίση,  η γη και η θάλασσα θα δώσουν με τρόμο τους νεκρούς τους το γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι «θεολόγοι» που εργάζονται μέσα στις ΜΕΘ και στον ΕΟΜ;
«Υἱὲ ἀνθρώπου, εἰ ζήσεται τὰ ὀστέα ταῦτα;»!

Την αυτή αδιαμφισβήτητη αλήθεια σαλπίζει και ο Προφήτης Ιεζεκιήλ: «Καὶ εἶπε πρός με· υἱὲ ἀνθρώπου, εἰ ζήσεται τὰ ὀστέα ταῦτα; καὶ εἶπα· Κύριε Κύριε, σὺ ἐπίστῃ ταῦτα» (Ιεζ. 37,3), δηλαδή, Ο Κύριος είπε προς εμέ· “υιέ ανθρώπου, είναι δυνατόν να αποκτήσουν ζωήν τα οστά αυτά;” Και εγώ είπα· “Κύριε Κύριε, συ γνωρίζεις τι μπορεί να συμβή με αυτά”.
Και ο Κύριος απάντησε: «Ιδού εγώ θα ανοίξω τους τάφους σας και θα σας βγάλω μέσα από τα μνήματά σας και θα σας επαναφέρω εις την χώραν του Ισραήλ. Και τότε θα μάθετε, ότι εγώ είμαι ο Κύριος, όταν θα ανοίξω τους τάφους σας και θα βγάλω τον λαόν μου μέσα από τα μνήματα του. Θα σας δώσω το ζωοποιόν μου Πνεύμα, θα αναστηθήτε και θα αποκτήσετε ζωήν. Θα σας εγκαταστήσω εις την χώραν σας και θα μάθετε, ότι εγώ είμαι ο Κύριος. Εγώ ωμίλησα και θα πραγματοποιήσω αυτά που είπα, λέγει ο Κύριος”» (Ιεζ. 37,12-14).

ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μ.Ε.Θ ΚΑΙ Ε.Ο.Μ  ΜΑΘΕΤΑΙ ΟΤΙ  «ΜΕΘ΄ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ »

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ

Ιεροψάλτης