Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ



ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 «ν φαιρέσς τ δόγματατ «γαπτε λ­λή­λους» θὰ καταντήσ σεξουαλικ ζήτημα»

 (Μια έμμεση απάντηση του π. Αυγουστίνου Καντιώτη στους ορθοδόξους διοργανωτές των Αντιρατσιστικών Φεστιβάλ)

Αγαπητοί,
Χωρίς να προσβάλουμε κανέναν θυμίζουμε έναν μόνο θεματικό τίτλο Ταινίας - Ντοκιμαντέρ του 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης (28 - 30 Ιουνίου 2019), έναν τίτλο που σχετίζεται μάλλον με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΓΚΕΪ. Ιδού: «Είμαι ο ΟΚΕΫ – Όταν η αγάπη αντιμετωπίζεται ως έγκλημα».

Επειδή στο εν λόγω Φεστιβάλ έλαβαν μέρος αρκετοί εν Χριστώ αδελφοί μας σε Ανοιχτές Συζητήσεις με ποικίλους άξονες, όπως: «Η αποδόμηση του φύλου» και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν θεματικές ομιλίες όπως π.χ.:  «Το παρελθόν του LGBTIQ (ΓκΛΑΤ) κινήματος στη Θεσσαλονίκη και προσδοκίες για το μέλλον» θυμίζουμε επιπλέον λίγα διευκρινιστικά στοιχεία για έναν άγνωστο στους πολλούς «όρο» που έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται ως επίθετο, αλλά και σαν ουσιαστικό λόγω του ότι αναφέρεται σε ανθρώπους (και πιο συγκεκριμένα σε γκέι άνδρες). Ιδού: «Ο όρος γκέι ή ομοφυλόφιλος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα άτομο που έλκεται ερωτικά ή σεξουαλικά από το ίδιο φύλο ή που έχει σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου… Στα τέλη του 20ού αιώνα, η λέξη γκέι είχε προταθεί από μεγάλες ΛΟΑΤ οργανώσεις και οδηγούς στυλ για να περιγράψουν τα άτομα που έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου.» (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια).

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω ας ακούσουμε έναν άξιο ομιλητή αλλά και ικανό συζητητή που μπορεί κι από κει που βρίσκεται να παρεμβαίνει με τον τρόπο που εκείνος ξέρει στα πράγματα της κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής ημών των τέκνων του που διαμένουμε στην πόλη της Κοζάνης , της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και στα πέριξ αυτών αγιασμένα χωριά.


Στην αίθουσα της οδ. Ζ. Πηγής 44 Αθηνών την Κυριακή 30-6-1968 , δηλαδή 51 χρόνια πριν, σε μια μεγάλης διάρκειας βραδινή ομιλα του, ο ιεροκήρυξ π. Αυγουστίνος ομιλεί στους πιστούς περί Τν Δώδεκα ποστόλων. Ως θέμα ιερό έχει την «ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ» και ως τίτλο άγιο το «δν  Παλος τος δελφος εχαριστήσας τ Θε λαβε θάρσος» (Πράξ. 28,15).
 51 χρόνια μετά, τα λόγια του πατρός ακούστηκαν ξανά! Ακούστηκαν και πάλι ζωντανά από το στόμα του π. Ιγνατίου αντί κηρύγματος εντός της ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου:  «­φτα­σε στος Χριστιανος τς Ρώμης  ε­δησι τι ρχεται  Παλος! Ξεκίνησαν λοιπν μ τ πόδια, βγκαν σ ρκετ πόστασι ξω π τν πόλι κα τν προϋπάντησαν στς Τρες Ταβέρνες. Πο τν ξεραν; (φο  Παλος δν εχε πισκεφθ ς τότε λλη φορ τ Ρώμη). ταν γνωστς π τν πιστολ πρς Ρω­μαίους, πο εχε στείλει. Ενε μία π τς 14 ­­πιστο­λές του, κατ μ  σπουδαιότερη, πο μπορε ν χαρακτηρισθ ς τ «εαγγέλιο το Παύλου». ποτελεται π 16 κεφάλαια. κε μέσα βλέπεις τς θεμελιώδεις λήθειες το εαγγελίου, πο ενε δόγμα (κεφ. 1ο-12ο) κα ­θική (κεφ. 13ο 16ο). Μερικο στν ποχή μας ζη­τον ν χωρίσουν ατ τ δύο· λλ πως στν ργαλει τστημόνι δν χωρίζεται π τ φάδι λλ κα τ δυ μαζ κάνουν τ ­φασμα, τσι κα στν Χριστιανισμ δόγμα καὶ ἠθική, πίστι κα ργα, κάνουν τν ραχνοΰ­φαν­τη στολ τς ρθοδοξίας. «σοι ες Χρι­στν ­βα­πτίσθητε, Χριστν νεδύσασθε» (Γαλ. 3,27· βλ. & Ρωμ. 13,14). Χωρς ατν θ εσαι γυμνς κα  Κύριος θ σο π· «ταρε, πς εσλθες δε μ χων νδυμα γάμου;» (Ματθ. 22,12). Χριστιανισμς ­­σον «πίστις δι γάπης νεργουμένη» (Γαλ. 5,6).  Κάποιοι θέλησαν σ καταστατικος νόμους ν διακρίνουν διατάξεις κα ερος κανόνες σ δογματικος κα σὲ ἠθικούς, κα τος μν ν καλύψουν μ κρος, τος δ ν ­φή­σουν ­κάλυπτους.  μοντέρ­να θικ βλέπετε κρατάει μόνο τ «γαπτε λλήλους» (ω. 13,34), κι φήνει τ λλα. Ναί, τ «­γα­π­τε λλήλους» ε­νε  κορυ­φή, λλκορυφ χωρς βάσι δν ­πάρχει· πάρχει  κορυφή, διότι πάρχει ­λόκληρος γκος βουνο· κα πάρχει τ «­γα­πτε λλήλους», διότι πάρχουν τ δόγματα. ν φαιρέσς τ δόγματα, τ «γαπτε λ­λή­λους» θκαταντήσ σεξουαλικ ζήτημα. χι! τ δόγμα π τν θικ δν χωρίζεται· ενε σν ν κόβς τ μισ πρςΡωμαίους ­πιστολή. Θ κρατήσουμε τν ρθοδοξία.»[1].

Ως μία δεύτερη ευλογημένη παρέμβαση στην δημόσια συζήτησή μας δεν μπορέσαμε να βρεθούμε ζωντανά στο εν λόγω Φεστιβάλ και να συζητήσουμε δημόσια και πάντα δημοκρατικά - καταθέτω λίγα λόγια ενός αξίου καθηγητού, πανεπιστημιακού επιπέδου, που κατάγεται από τον τόπο του π. Αυγουστίνου, του κ. Νικήτα Αλιπράντη. Όσα λέγει έχουν σχέση με δύο ακόμη θέματα που συμπεριλήφθηκαν στην θεματολογία του εν λόγω 8ου  Φεστιβάλ. Το ένα θέμα που αφορά τον άξονα  «Παράλληλα Εργαστήρια» και έχει ως τίτλο: «Ανθρωπιστικές αξίες – δικαιώματα – ορατότητα. Η εξελισσόμενη συνειδητοποίηση του φάσματος των φύλων και των ερωτικών έλξεων», και το δεύτερο που αναφέρεται στον άξονα «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» και είχε ως τίτλο: «Υπάρχω εγώ, υπάρχεις εσύ, υπάρχουμε μαζί». Ας μην ξεχνούμε κι αυτό, ότι δηλαδή στόχος των συνδιοργανωτών του Φεστιβάλ ήταν μεταξύ άλλων η «ευαισθητοποίηση εφήβων στα ανθρώπινα δικαιώματα». «Εδώ ακριβώς - λέγει ο κ. Νικήτας - ανακύπτει το θεμελιώδες ερώτημα: είναι δυνατόν, με βάση οριακές ιατρικές εμπειρίες που αφορούν ερμαφρόδιτους ή τρανσέξουαλ, δηλαδή περιθωριακές και παθολογικές περιπτώσεις, και παρά την προφανή διάψευση που υπέστη ο Money, να κατασκευάζεται και να διαδίδεται γενική «θεωρία των φύλων», που αρνείται την βιολογική τους ταυτότητα, καθιστά αδιάφορη την ετερότητα των φύλων, ισοπεδώνει την σεξουαλικότητα, θεωρώντας το φύλο ως απλό ως κοινωνικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων (gender); Συμπερασματικά, πουθενά δεν στηρίζεται από επιστημονική άποψη η εκπληκτικά αίολη αυτή γενίκευση για δήθεν αρχέγονη σεξουαλική ουδετερότητα και απροσδιοριστία.» (ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: «Από την ταυτότητα του φύλου στο φύλο χωρίς ταυτότητα;») [2].

Ο π. Αυγουστίνος κλείνει το κήρυγμα της  Κυριακή 30-6-1968 με τα εξής λόγια: «χει νάγκη ντρας π τ γυνακα, γυναίκα π τν ντρα, ο Χριστιανο νας π τν λλο. Ενε-λέγει- πολ διδακτικ κα παρήγορο τ στιγμιότυπο ατό.» [1]. Πράγματι αδελφοί, το στιγμιότυπο αυτό είναι πολύ παρήγορο λόγω του ότι «Πάντες χρήζομεν αλλήλων» (Ιερός Χρυσόστομος), δηλαδή, Όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Προπάντων στην πνευματική ζωή! και ακόμη γιατί «Η άγνοια είναι η αρχηγικοτάτη των παθών» (Αγ. Μάρκος ο Ασκητής)!
Εν σχέσει με την πρώτη φράση του πατρός: «χει νάγκη  ντρας π τ γυνακα, γυναίκα π τν ντρα» ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει από τότε τα εξής που σχετίζονται με το θέμα της ομοφυλοφιλίας: «Πρόσεχε όμως. Έπρεπε οι δύο να είναι ένα, εννοώ τη γυναίκα και τον άνδρα. Διότι λέγει: «Έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» (Γέν. 2,24). Το έκανε αυτό η επιθυμία της συνουσίας και ένωνε τα φύλα μεταξύ τους. Καταστρέφοντας αυτή ην επιθυμία ο διάβολος και μεταφέροντας την σε άλλο τρόπο, ξεχώρισε έτσι τα φύλα μεταξύ τους και έκανε το ένα να γίνη δύο μέρη, αντίθετα με το νόμο του Θεού. Διότι αυτός λέγει: «Θα είναι σε μία σάρκα», ενώ ο διάβολος χώρισε τη μία σάρκα στα δύο. Να ο πρώτος πόλεμος.» [3]
Εν σχέσει πάλι με την φράση του πατρός: «χει νάγκη  ντρας π τ γυνακα,  γυναίκα π τν ντρα, ο Χριστιανο  νας π τν λλο» πόσοι και πόσοι δεν θα ήθελαν να τοποθετηθούν και έτσι να ακουστούν απ’ αυτό το βήμα για να παρηγορήσουν εννοείται τους νέους μας που βάλλονται από παντού.  Ας βάλουμε λοιπόν την υπομονή μας ως θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν και τούτοι οι σύντομοι λόγοι. Με άξονα το ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΕΝΑΡΕΤΩΝ ο ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι «Το πλήθος  ποτέ δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης»! «Εκείνο – λέγει-  που έχει αξία δεν είναι το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων αλλά η γνησιότητα της αρετής τους. Ο κόσμος αποτελείται από μυριάδες ανθρώπους αλλά δεν είναι μυριάδες όταν δεν μπορούν να εξισωθούν ως προς την αρετή ούτε με τον ένα ενάρετο. «Είναι προτιμότερος ένας, που εκτελεί το θέλημα του Κυρίου, παρά αμέτρητοι παράνομοι» (Σοφ. Σειρ. 16,3)… Αυτοί, όχι μόνον δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία αλλά εμποδίζουν και εκείνους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.» (Ιερός Χρυσόστομος) [4]. Και ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «ΑΙΔΩΣ» προσθέτει λίθο παρηγορητικό πάνω στο λίθο λέγοντας:  «Αλλήλους συνδιασώσατε», σαλπίζει ο κήρυκας της οικουμένης και του άμβωνα το χρυσό στόμα. Ένα υπέροχο σύνθημα για όλους τους συναγωνιστές, που αλύγιστοι, «εδραίοι και αμετακίνητοι», στέκονται στην ασάλευτη πέτρα της πίστεως. Βοηθάει ο ένας τον άλλο στη σωτηρία. Μακάριοι όσοι απ’ τη ματαιότητα και τη γοητεία του «νυν αιώνος» δεν παρασύρονται…» (ΜΙΧΑΗΛ Ε. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ) [5].

Αδελφοί, ο π. Αυγουστίνος είπε: «λλοίμονο ν στ σπίτια μέσα δν πάρχουν ο παρήγοροι γγελοι.χει νάγκη  ντρας π τ γυνακα,  γυναίκα π τν ντρα, ο Χριστιανο  νας π τν λλο…» [1]! Αλίμονο, προσθέτουμε και εμείς! «Αλλοίμονό μας διότι στα σχολεία μέσα δεν υπάρχουν οι παρήγοροι άγγελοι»! Αλίμονο λόγω του ότι η θεωρία των «κοινωνικών φύλων» διδάχθηκε ήδη με επίσημο τρόπο, εδώ και τρία χρόνια, εντός των Σχολικών μας Μονάδων από καθηγητές  και έστρωσε το δρόμο ή καλύτερα γκρέμισε ήδη τα τείχη του κάστρου της Παιδείας για να χωρέσει εντός αυτής το σοδομιτικό «μάθημα» της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης! Ας μην ξεχνούμε και τούτο, δηλ. τον πρώτο «νόμιμο» καρπό της αντιεπιστημονικής θεωρίας των «63 κοινωνικών φύλων», δηλαδή το Νόμο 4491/2017, δηλαδή  της αλλαγή φύλου από τα 15! Αλίμονό μας λοιπόν, όλων μας, και μαθητών και γονέων αλλά και καθηγητών γιατί όπως αναφέρει ο αείμνηστος επίσκοπος Σισανίου Παύλος: «Μια απειλή αντιμετωπίζουνε τώρα τις μέρες που μιλάμε μέσα στο ίδιο τους το σχολείο…»[6]. Αλίμονό μας αγαπητοί γιατί, όπως φαίνεται καθαρά από την εφαρμογή του σοδομιτικού θεσμού της ονομαζόμενης θεματικής εβδομάδας, μέσα  στα σχολεία μας  «δν πάρχουν ο παρήγοροι γγελοι»!
Πρέπει λοιπόν να ξυπνήσουμε, μικροί και μεγάλοι, η εγκύκλιος για το σεξουαλικό μάθημα είναι «ήδη» στα σχολεία! Όσο για τα κρυφοσοδομιτικά Φεστιβάλ περηφάνιας  δεν ξέρω τι θα κάνετε…  Διότι υπεύθυνοι για την αγωγή των παιδιών σας είστε εσείς οι γονείς. Λυπάμαι που το λέω. Κοιτάξτε εσείς οι γονείς τι θα κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας. Εμείς οι δάσκαλοι δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε! Λυπάμαι που το λέω δημόσια αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ο Θεός να ελεά τα παιδιά όλης της οικουμένης, αμήν.

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ, Πολύτεκνος Ιεροψάλτης
Πτολεμαΐδα 30 Ιουνίου 2019, Εορτή των Αγίων Αποστόλων

 [1] http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=74147
[2] https://emmadimitris.blogspot.com/2019/06/blog-post_335.html
 [3]  «Ο ΓΑΜΟΣ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ», ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΤΟΜΟΣ Γ’, ΕΚΔΟΣΙΣ ΣΥΝΟΔΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΙΕΡΟΜ. ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ, Σελ. 397
[4] (Εις Πράξ., ομιλ. ΚΔ’, 3, ΕΠΕ 16Α 30-32- MG 60, 189)
[5] ΜΙΧΑΗΛ Ε. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, «ΑΙΔΩΣ» (ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΕΜΝΟΤΗΤΑΣ), ΑΘΗΝΑ 1996, Σελ. 143)
[6] https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/mitr-siatistis-tha-didaxoun-sta-pedia-pos-boroun-na-echoun-gia-gonis-dio-antres-i-dio-ginekes-foto-vinteo/