Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Τι είναι κόσμος; Όνομα περιεκτικόν των παθών. Δηλαδή, αν θα έπρεπε να πούμε ΤΑ ΠΑΘΗ, όλα τα πάθη που μαστίζουν τον άνθρωπον με ένα όνομα, θα τα λέγαμε αυτά ΚΟΣΜΟΣ.




Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

«Ο αληθινός Χριστιανός, αγαπητοί μου, αισθάνεται πολύ μεγάλη τιμή και ευλογία από τον Θεόν που γνώρισε τον Χριστόν και είναι βέβαια Εκλεκτός Του. Βέβαια Εκλεκτός με του ότι ο Χριστός εξέλεξε κάποιον για να γίνει Πιστός. Αλλά όχι ολιγότερον ότι ο  πιστός, όπως λέγει ο Μωϋσής εις το Δευτερονόμιον: ‘’Και ο πιστός εξέλεξε τον Θεό για Θεό του’’. Έτσι όσοι ακολουθούν βέβαια τον Χριστόν λέγονται Κλητοί, (δηλ.) καλεσμένοι, Εκλεκτοί, (δηλ.) διαλεγμένοι, και Πιστοί.   Όμως για πολλούς Χριστιανούς που δεν έχουν βαθύνει σ’ αυτήν την κλήση τού Χριστού και που δέχονται αυτήν την γοητεία του κόσμου, γοητεία από το γόης, (δηλ.) μάγος, αυτή τη μαγεία του κόσμου με τα ‘Χρυσόχαρτα’. (1:11) Γυαλίζει ο κόσμος οπωσδήποτε, έχει μια λαμπρότητα αλλά βέβαια ότι είναι ‘Χρυσόχαρτα’ και δεν είναι αληθινός χρυσός. Έτσι μαγεύονται από τον κόσμο, γοητεύονται, και από τη στιγμή που ο Χριστιανός θ’ αρχίσει να γοητεύεται με τις προσφορές του κόσμου, αυτομάτως βρίσκεται μέσα σ’ έναν προβληματισμόν. Και ο προβληματισμός αυτός είναι: Πώς μπορώ εγώ ο Χριστιανός να σταθώ ως Χριστιανός μέσα σ’ έναν κόσμον ο οποίος ασκεί διαρκώς επάνω μου έλξιν και γοητείαν;

(2:00) Άρα βλέπετε ότι τίθεται πράγματι πρόβλημα και πολλές φορές είμαστε μοιρασμένοι ανάμεσα στον Χριστόν και στον κόσμο. Πολλές φορές φθάνουμε σ’ εκείνο το φοβερόν, να είμεθα μόνον, ακρότης φυσικά, ωστόσο φτάνουμε να είμαστε κατ’ όνομα Χριστιανοί, ενώ στην πραγματικότητα ζούμε και πολιτευόμεθα κατά κόσμον, έχοντες ένα βαθύ δυστυχώς κοσμικό φρόνημα. Είναι δε γνωστό ότι εκείνος που έχει κοσμικό φρόνημα δεν μπορεί να λέγεται Χριστιανός. Λέγει σαφώς ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «Μην αγαπάτε τον κόσμο μηδέ τα εν τω κόσμω» (Ιωάν. 2,15).
(2:55) Και όταν λέγει Κόσμο δεν εννοεί εδώ το σύνολο των ανθρώπων. Ούτε εννοεί το Σύμπαν. Αλλά εννοεί τον κόσμον, τους ανθρώπους εν εννοία ηθική! Και όπως λέγει ωραιότατα ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος: Τι είναι κόσμος; Όνομα περιεκτικόν όλων των παθών.

(3:20) Το λέγει εξάλλου και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Εις τον οποίον, λέγει, κόσμον υπάρχει η επιθυμία η κακή, η αλαζονεία του βίου, κτλ.
Τι είναι κόσμος; Όνομα περιεκτικόν των παθών. Δηλαδή, αν θα έπρεπε να πούμε ΤΑ ΠΑΘΗ, όλα τα πάθη που μαστίζουν τον άνθρωπον με ένα όνομα, θα τα λέγαμε αυτά ΚΟΣΜΟΣ. Και αν θα έπρεπε να κάνουμε μίαν ανάλυσιν της έννοιας ΚΟΣΜΟΣ, θα λέγαμε: Τα επί μέρους ονόματα των ΠΑΘΩΝ.  Έτσι αντιλαμβάνεσθε ότι η άγνοιά μας, σε πολλούς ίσως ή απλώς η αδυναμία μας, η αδυναμία της βουλήσεώς μας, μας κάνει και ελκώμεθα  από τον κόσμον ώστε τελικά (να μην το κρύπτωμε) να χάνουμε την Σωτηρία μας.

(4:10) Είναι το πρόβλημα της κάθε εποχής στους Χριστιανούς, ίσως όχι στους Αρχαίους Χριστιανούς, θα το δούμε στην συνέχεια, αλλά ιδίως στην εποχή μας διότι αυτό που σήμερα λέμε κόσμος, είναι πάλι Χριστιανοί που κοσμικοποιήθηκαν. Έγιναν ολότελα κόσμος. Είναι όμως Χριστιανοί; Οπότε γίνεται μία αντιδιαστολή των Χριστιανών που έχουν φρόνημα Χριστού και των Χριστιανών που έχουν φρόνημα του ΚΟΣΜΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΘΑ; 


ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"