Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, φάνηκε στη Σύνοδο ότι έχει πολύ καλή γνώση και μεγάλη εμπειρία... για να μη διασπασθεί η ορθόδοξη Εκκλησία και να μην έχουμε κάποιο σχίσμα μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να έχουμε την ενότητα.

 

O Ναυπάκτου Ιερόθεος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο 4.7.2016

(25:33) Η Μόσχα όταν αποφάσισε να μην έρθει, η Εκκλησία της Ρωσίας, είπε: Εμείς δεν θα δεχτούμε τις αποφάσεις αυτής της Συνόδου.

Τώρα τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Δεν το γνωρίζουμε. Υπάρχουν πολλά σενάρια, πιθανόν ακούγεται ότι μπορεί να κάνουν μια Σύνοδο άλλη, δική τους και να αποφανθούν αν θα δεχτούν ή όχι τις αποφάσεις. Θα είναι λυπηρό αυτό. Θα είναι λυπηρό απ’ ότι φαίνεται, δηλαδή θα χωριστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία με κάποια όρια, τα οποία θα είναι δύσκολο να τα υπερβεί κανείς, ανάλογα με την εθνικότητα (26:19). Δηλαδή να είναι η ελληνόφωνη ορθόδοξη Εκκλησία- που είναι τα Πατριαρχεία Κων/πόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Κύπρος, η Ελλάδα κλπ. Και να δημιουργηθεί ένα άλλο μπλοκ με τα άλλα Πατριαρχεία που δεν μιλούν ελληνικά, μιλούν Αραβικά και Ρώσικα και δεν ξέρω τι άλλο.

Θα είναι μία πληγή μέσα στο χώρο της Εκκλησίας. Ελπίζουμε τουλάχιστον να μη συμβεί αυτό, να υπάρξει μια προσπάθεια, να γίνει μια προσπάθεια για να υπάρξει ενότητα με όποιον τρόπο ξέρουν οι Προκαθήμενοι. Έχουν πείρα έχουν γνώση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, φάνηκε στη Σύνοδο ότι έχει πολύ καλή γνώση και μεγάλη εμπειρία, γιατί ο τρόπος με τον οποίο χειριζόταν τα θέματα έδειχνε έναν τέτοιο άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει και έχει πείρα και γνώσεις! Να γίνουν αλληλοϋποχωρήσεις για να μη διασπασθεί η ορθόδοξη Εκκλησία και να μην έχουμε κάποιο σχίσμα μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να έχουμε την ενότητα.


https://www.youtube.com/watch?v=l1dGZ6U9mwo&ab_channel=NafpaktianewsWebTV