Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Φαίνετε πως η μετατροπή του ιερέα από ιερό εξομολόγο σε (ανίερο) σύμβουλο νεότητος ή σύμβουλο γάμου αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, μιας και στον σύγχρονο εκκοσμικευμένο χριστιανικό κόσμο ήδη οι κοσμικοί ζουν ως διάβολοι και οι ιερείς- Αρχιερείς ως κοσμικοί...

 


Επιμορφωτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική)» από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και την Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ)» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, που αποτελεί πρώτη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής Πτολεμαΐδος, τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Πανοσ. αρχιμ. Νικηφόρος Μανάδης, Ηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης, ο οποίος μετέφερε τόσο τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου όσο και τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β´, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεο­λόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπι­σκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενο­ριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε, επίσης, τον συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. αρχιμ. Τιμόθεο Τσισμαλίδη – Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ)», έθεσε τους στόχους τους προγράμματος επισημαίνοντας τη σημαντικότητά, η οποία έγκειται στην δυνατότητα άντλησης ποιμαντικών πρακτικών για την αντιμετώπιση σύγχρονων ζητημάτων των ιερέων.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανάμεσα στους οποίους είναι ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, αρχιερατικοί επίτροποι, ηγούμενοι, πνευματικοί ιερείς, νέοι ιερείς και διάκονοι της μητροπόλεως.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι (α/ϐ σειρά επιθέτου):

αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης

Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού Νομικής

πρωτοπρΒασίλειος Καλιακμάνης

Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

πρωτοπρΑθανάσιος Γκίκας

Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

πρωτοπρ. Χριστοφόρος Χρόνης

Δρ Θεολογίας, Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

Μιλτιάδης Βάντσος

Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Κωνσταντίνος Κορναράκης

Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πέτρος Παναγιωτόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Χρυσόστομος Σταμούλης

Καθηγητής, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Βασίλειος Φανάρας

Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός του προγράμματος και η προ­βλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ: https://neaflorina.gr/2022/03/epimorfotiko-programma-symvoyleytiki-se-sygchrona-zitimata-exomologitiki-apo-to-idryma-poimantikis-epimorfosis-kai-tin-mitropoli-florinis-prespon-kai-eordaias/