Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΟΣΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ Ή ΟΝΕΙΡΟ;

ΟΣΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ
ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ Ή ΟΝΕΙΡΟ;

«Αγωνίσθηκε λυσσωδώς (Ο ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ) να ξερριζώσει την πίστη από τον ορθόδοξο λαό
και να βγάλει την εικόνα του Χριστού από τις ψυχές της νέας γενιάς!»

ΤΡΑΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
1917-1923

« Η ένωση των Εκκλησιών»

Κάποτε άλλοτε τον ρώτησε:
-          Είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς στην «ένωση» των «Εκκλησιών»;
-          Όχι! Απάντησε εκείνος. Μόνο μια Οικουμενική Σύνοδος ίσως μπορούσε να την πραγματοποιήσει, αλλά δεν θα υπάρξουν άλλες Οικουμενικές Σύνοδοι. Έχουν γίνει ήδη επτά, σαν τα επτά μυστήρια. Για την εποχή μας, ο αριθμός της πληρότητας είναι ο αριθμός επτά. Το οκτώ είναι ο αριθμός του μέλλοντος αιώνος…  Μόνο μεμονωμένοι αιρετικοί της Δύσεως θα επιστρέψουν και θα ενωθούν με την Εκκλησία μας.

Προβλέπει τα δεινά του μπολσεβικισμού 

         Ο Σέργιος Νείλος στο ημερολόγιό του «Στις όχθες του ποταμού του Θεού», που έχουμε προαναφέρει, και συγκεκριμένα στην ημερομηνία 17 και 19 Μαρτίου 1910, γράφει πως επισκέφτηκε στο νοσοκομείο της Όπτινα τον π. Νεκτάριο, που είχε λίγο ασθενήσει, μα τώρα βρισκόταν στην ανάρρωση. Ο π. Νεκτάριος  του είπε ότι τον είχε συνταράξει ένα φοβερό όνειρο, που το έβλεπε σχεδόν όλο το βράδυ και μάλιστα ήταν ασυνήθιστα ζωντανό.
-          Τι είδατε; Τον ρώτησε ο Σέργιος Νείλος με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
-          Είδα μιάν επανάσταση στην Ρωσία, μια φοβερή εξέγερση. Θα χρειαζόταν πολλή ώρα, για να σας το διηγηθώ με όλες τις λεπτομέρειες’  θα σας πω τα κυριώτερα:
        Είδα μια τεράστια πεδιάδα στην οποία γινόταν μια φοβερή μάχη ανάμεσα σε ορδές από αθέους αποστάτες και ένα μικρό στρατό χριστιανών. Όλοι οι αποστάτες ήταν οπλισμένοι και πολεμούσαν σύμφωνα με τους κανόνες της στρατιωτικής επιστήμης, ενώ οι χριστιανοί ήταν άοπλοι.  Η κατάληξη αυτής της άνισης μάχης μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί.  Η στιγμή της τελικής νίκης των αποστατών πλησίαζε.  Ντυμένοι γιορτινά μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, πανηγύριζαν προκαταβολικά την νίκη τους. Ξαφνικά όμως μια ασήμαντη στον αριθμό ομάδα χριστιανών, ανάμεσα στους οποίους έβλεπα γυναίκες και παιδιά, έκαναν μια γενναία επίθεση στους εχθρούς του Θεού και αμέσως το πεδίο της μάχης γέμισε από πτώματα του αθέου στρατού.  Το αμέτρητο πλήθος είχε εξοντωθεί και μάλιστα,  προς μεγάλη μου έκπληξη, χωρίς την βοήθεια όπλων.  Ρώτησα τότε ένα χριστιανό στρατιώτη:
-          Πώς καταφέρατε να νικήσετε αυτήν την αμέτρητη στρατιά;
-          Ο Θεός βοήθησε, μου απάντησε
-          Ναι, αλλά με ποια μέσα; Ρώτησα πάλι, αφού δεν είχατε κανένα όπλο;
-          Με ο,τιδήποτε βρέθηκε στα χέρια μας, μου ξαναείπε ο στρατιώτης.
Κι εδώ το όνειρο τελείωσε
Και ο Σέργιος Νείλος σημειώνει: «ο χαρισματικός ιερέας του Θεού, π. Νεκτάριος, ιερομόναχος της Όπτινα, είδε αυτό το αποκαλυπτικό όνειρο την νύχτα της 16ης προς 17η Μαρτίου 1910.  Μήπως συμβολίζει την νίκη της Ρωσίας κατά των αθέων αποστατών ή μήπως είναι ένα προάγγελμα της τελικής νίκης του μικρού ποιμνίου του Χριστού κατά των ανόμων αντιχρίστων που θα εμφανιστούν στους εσχάτους καιρούς, τους οποίους ο Κύριος θα εξαφανίσει με το μεγαλείο του ερχομού του; Θα δούμε, αν ζήσουμε τόσο πολύ. Όμως αυτό το όνειρο δεν ήταν τυχαίο, και είναι παρήγορο είτε με την μια είτε με την άλλη εξήγηση».
Ο Σέργιος Νείλος πέθανε το 1929. Εμείς σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες, ίσως μπορούμε ν’ απαντήσουμε στο ερώτημά του…


«Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ», Β’ ΤΡΑΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ  1917-1923 (1. Η ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ), ΕΚΔΟΣΙΣ ‘’ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ» ΚΑΛΑΜΟΣ 2006, ΣΕΛ. 148-150