Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ




ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΣΙΡΗ,
ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ [54:21]

Χριστός Ανέστη!
Όταν ξεκινήσαμε τα εγκαίνια, πήρα ένα μήνυμα στο κινητό, γέροντα και άγιοι πατέρες. Ήταν του γέροντα Εφραίμ, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ο οποίος μου έγραψε ένα μήνυμα που αυτό, μ’ έκανε να βάλω τα κλάματα.
-          Χρυσόστομε παιδί μου βάπτισες το παιδί σου;
Και λέω: Ναι, σήμερα το βαπτίσαμε το παιδί μας, και το βαπτίσαμε προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, προς τιμή της Παναγίας της Εσφαγμένης και του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου. Το όνομα του Σωτήρος υπήρχε στον Ναό, η Παναγία ήταν η μεγάλη ευλογία που μας έφερε ο Εφραίμ ο Βατοπαιδινός και το όνομα του αγίου Θεοκλήτου μία ένδειξη συγγνώμης, μία ένδειξη συγχώρησης απέναντι στον επίσκοπο που κάποιοι από την Πτολεμαΐδα πρωτοστάτησαν στη σπίλωση του ονόματός του. Κάποιοι λίγοι αποφάσισαν να αφήσουν το μαντρί και να περιπλανηθούν με τον λύκο αλλά θα υπάρχει και μία Αγία Τράπεζα η οποία θα τιμά τον άγιο μάρτυρα Θεόκλητο και θα μνημονεύει τον επίσκοπο Θεόκλητο, γιατί όσοι τον γνωρίζουμε προσωπικά και κυρίως οι πατέρες… έχουμε το προνόμιο να αποκαλούμε τον επίσκοπο μας Πάτερ και να το εννοούμε! Και όχι απλά εικονικά να το λέμε!

Δόξα τω Θεώ, δεν ξέρω τι πρέπει να πω, ευχαριστίες σ’ όλη την Πτολεμαΐδα και σ’ όλη την Εορδαία. Χτες σκεφτόμουν γιατί η Πτολεμαΐδα αγαπά τους ναούς της και όλοι οι ναοί είναι παλάτια και έφτασε και ο δικός μας ναός από το 2004 μέχρι τώρα το 2017 σ’ αυτό εδώ το σημείο. Θαρρώ πως η Πτολεμαΐδα αγαπά τους ναούς λόγω της πολυπολιτισμικότητάς της, ότι Μικρασιάτες, Θρακιώτες, εγκατέλειψαν τα θυσιαστήριά τους, τις αλησμόνητες πατρίδες και αυτά τα θυσιαστήρια που έχτισαν εδώ, τα αγάπησαν και τα έφτιαξαν παλάτια και καλύτερα από τα σπίτια τους, οι δε ντόπιοι και γηγενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους ναούς τους σε πολλές-πολλές περιπτώσεις, όπως της Μαυροπηγής και του Κομάνου για να ανασκάψει η Δ.Ε.Η. τα χώματα  της Εορδαίας και να πάρει όλη η Ελλάδα φως, μη αναγνωρίζοντας ότι αυτή η πόλη πλήρωσε πολύ ακριβά το αντίτιμο, όλη η περιοχή, το αντίτιμο της λειτουργίας της Δ.Ε.Η.  με αίμα, με μόλυνση, με αρρώστιες.
Ευχαριστίες λοιπόν σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους, σ’ όλους εσάς που δώσατε τον οβολόν σας, να έχετε την ευχή του επισκόπου και δευτερευόντως των πατέρων και τη… δική μου. Δόξα να ‘χει ο Θεός, ένα ακόμη λιμάνι, ένα ακόμη καταφύγιο, μία ακόμη παρηγοριά ανοίγει πια επίσημα στην πόλη τις πόρτες της και όπως ανοίγει τις πόρτες έτσι ν’ ανοίγει και η αγκαλιά του Θεού. Αυτός είναι ο ρόλος του ναού!
Ευχαριστίες σ’ όλους τους ανθρώπους που μας αγάπησαν και σ’ αυτούς που μας έθρεψαν και σ’ αυτούς που μας θλίψανε και σ’ αυτούς που αγαπήσαμε. Όλοι ευλογημένοι, να μπορέσουμε από τον επίγειο ναό να βρεθούμε στον ουράνιο με τις ευχές του επισκόπου. Αμήν. 

ΠΗΓΗ:http://www.eordaia.org/index.php/19-2017-maios/5150-egkainia-ierou-naou-metamorfoseos-tou-sotiros-ptolemaidas