Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟ Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ (ΜΕΡΟΣ Α')

"Ο νους δεν είναι υπεράνω της Θείας Χάριτος"

395221-cap033.jpg

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟ Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ
(ΜΕΡΟΣ Α')

            Χριστός Ανέστη αδελφοί.
            Το Σάββατο, 20 Μαΐου 2017, δημοσιεύτηκε σε γνωστό ιστολόγιο άρθρο με τίτλο:
-          Ο ΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ (Απάντηση στον κ. Εμμανουήλ Δημήτριο για την επανάληψη της βλάσφημης αυτής κακοδοξίας)
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
            Αφορμή της παρέμβασης αυτής του θεολόγου (με πτυχίο, ίσως και μεταπτυχιακό) στάθηκε το παρακάτω σχόλιο που έγραψα-ο Θεός οίδε το γιατί- στο ιστολόγιο εν σχέση με το «φυλλάδιο Ορθοδόξων θεολόγων»  με τίτλο «Η αιρετική διδασκαλία περί Θείας Χάριτος» (Ο νους δεν είναι υπεράνω της Θείας Χάριτος)!  Οι αδελφοί και πατέρες θεολόγοι εντόπισαν  όλη την αιρετική κακοδοξία του γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού (που μιλούσε με θέμα: «Τέκνα Θεού γενέσθαι») στον εξής λόγο του: «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος»
          ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ  ΤΗΣ ΒΛΑΣΦΗΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΣ εντόπισαν στο σχόλιό μου όπου έγραφα:
-          ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΩΣΗΦ ΤΟΝ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ «"ο νους"... του "ανθρώπου".... που είναι "πρόσωπον" και το "καθ’ εικόνα και ομοίωσιν"..., "είναι"... "υπεράνω".... της Χάριτος»
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 18 Μαΐου 2017 - 10:54 μ.μ.

          ΕΡΩΤΗΣΗ Α’:
          ΟΜΟΟΥΣΙΑ Ή ΟΜΟΙΟΥΣΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ; Το «ΣΥΜΦΩΝΩ» που έγραψα τι νόημα έχει από μόνο του; Αλλά και με τη φράση  «ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ...»  πρόσβαλα κανέναν;
          Ο ΓΕΡΩΝ ΕΙΠΕ: «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος»
           Ο Δ.Β.Ε.  ΕΙΠΑ: «"ο νους"... του "ανθρώπου".... που είναι "πρόσωπον" και το "καθ’ εικόνα και ομοίωσιν"..., "είναι"... "υπεράνω".... της Χάριτος»!!!
            Δεν ξέρω αν είναι καλόν να συνεχίσω να μιλώ με πτυχιούχους θεολόγους που μάλλον τεχνολογούν παρά θεολογούν….

Με τιμή
Δημήτριος Β. Εμμανουήλ
Ιεροψάλτης

           Υ.Γ
«Με την καρδιά πιστεύει κανείς εκείνο, που οδηγεί στη δικαίωσή του,
 ενώ με το στόμα ομολογεί εκείνο που οδηγεί στη σωτηρία»
          Δύο μόλις ημέρες μετά την ανάρτησή του ο κ. Βασίλης, ως έγκριτος θεολόγος, έγραψε την ΑΠΑΝΤΗΣΗ του η οποία καταλήγει δυστυχώς με τα λόγια αυτά:   «Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται αρκετοί Βατοπαιδινοί πατέρες στην Κύπρο (50 αν δεν κάνω λάθος) και είναι ευκαιρία να αναφερθεί [ΚΑΙ] ο σχολιασμός αυτός, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της συνένοχης σιωπής στο θέμα τούτο».          Ας είναι…
        Εύχομαι τέλος –χωρίς να αγνοώ παντελώς τη θέση και τον ρόλο των λαϊκών εν τη Εκκλησία-ό,τι ελπίζει και προσδοκεί ο αγαπητός  θεολόγος , ο κ. Παναγιώτης:
-                -  Μῆπως, ἦρθε ἡ στιγμή, τό φλέγον τοῦτο ζήτημα, νά ἐξετασθεί, σοβαρά καί ἀμερόληπτα, ἐκ τινός Ἱερᾶς Συνόδου, ὤστε, νά ξεκαθαρίσουν τά πράγματα, τελεσίδικα καί ἀμετάκλητα; '' (Π.Π.Ν.)