Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ "ΕΙΡΗΝΗ" ΚΑΙ "ΑΣΦΑΛΕΙΑ" ΤΟΤΕ ΕΞΑΦΝΑ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

 ΣΧΟΛΙΟ: ''ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ [ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ!] ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ'' (ΛΟΓΙΑ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ)



O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έκανε λόγο για το πέρασμα της αστυνομικής ταυτότητας στην ψηφιακή εποχή ....


Πιο εύκολη κάνει τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης η προσθήκη της ψηφιακής ταυτότητας στην εφαρμογή Covid-Free Wallet, μια πρωτοβουλία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη που διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου).

ύμφωνα με κοινό Δελτίο Τύπου των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, από το πρωί της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου είναι διαθέσιμη η νέα έκδοση της εφαρμογής covid-free GR wallet στις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και τάμπλετ.

«Η αστυνομική ταυτότητα ξεκινά το πέρασμα της στην ψηφιακή εποχή. Από σήμερα μπορείτε να αποθηκεύετε το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό σας τηλέφωνο εύκολα και με ασφάλεια», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Στην ανάρτησή του φιλοξενείται και βίντεο, όπου καταγράφεται βήμα - βήμα η διαδικασία. 


Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μια δυσκολία στους ελέγχους του πιστοποιητικού, καθώς έπρεπε να φέρουν μαζί τους οι πολίτες και την ταυτότητά τους και να γίνεται η ταυτοποίηση. Προκειμένου να εξυπηρετήσουμε, προστατεύοντας και τα προσωπικά δεδομένα, κάναμε ουσιαστικά ένα απόσπασμα της αστυνομικής ταυτότητας που περιέχει μόνο τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης».

Σε κάθε περίπτωση, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών, σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την αστυνομική ταυτότητα ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από ιδιώτες, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Η εφαρμογή Covid Free GR Wallet είναι διαθέσιμη για τις πλατφόρμες iOS και Android στο covidfree.gov.gr.


Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας περνά στο wallet του κινητού μας - Πώς κατεβάζουμε την εφαρμογή

Τη δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τους τηλέφωνο έχουν πλέον οι πολίτες, ώστε να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.


Η δυνατότητα προστέθηκε τη Δευτέρα στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ τράπεζα).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη που διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου).

Στη ψηφιακή ταυτότητα εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Οι πολίτες θα πρέπει να ξανακατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή Covid-Free Wallet, την οποία μπορούν να βρουν στο Google Play Store και στο Apple App Store.

Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν στα κινητά τους και μέσω του covidfree.gov.gr.

Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή στα δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.



Μετά την ενημέρωση, στο wallet σου εμφανίζεται η επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεσαι με κωδικούς taxisnet, και σου αποστέλλεται το OTP(One-time password) για επιβεβαίωση.

Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία αυθεντικοποίησης, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας δημιουργείται αυτόματα και αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο στην εφαρμογή Covid Free GR Wallet. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσει και στο wallet της συσκευής του.