Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

 

Το Φανάρι θα επιβάλει τους σχισματικούς της Ουκρανίας δια της τελετής του Αγίου Μύρου;

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις με αφορμή τα κατορθώματα Φαναρίου και Μόσχας στο πεδίο αντιπαράθεσης για την ουκρανική εκκλησιαστική οντότητα, και τις κινήσεις της Μόσχας στην Αφρική, πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ομοθρήσκων, αλλά και άλλων δογμάτων, αναφέρουν πως το Φανάρι ετοιμάζεται για μέγιστη προκλητική ενέργεια που θα επιβεβαιώσει το στην πράξη ορθόδοξο "σχίσμα" και μάλιστα την Μεγάλη Εβδομάδα!  

Οι πληροφορίες αφορούν την τελετή προπαρασκευής του Αγίου Μύρου, που γίνεται κάθε 10 χρόνια, και φέτος θα γίνει εκ νέου. Το 'Αγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην Oρθόδοξη Eκκλησία στη βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθoδόξους.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που θα είναι η τέταρτη φορά που θα συμμετάσχει στην παρασκευή του Αγίου Μύρου, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκαλέσει Μητροπολίτες της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και Επισκόπους από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και της νέας ουκρανικής εκκλησίας που δεν αναγνωρίζεται από όλες τις άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες παρά από μεμονωμένες περιπτώσεις. 

Αυτήν την παγίδα ετοιμάζεται να στήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Τελετή του Αγίου Μύρου και να χρησιμοποιήσει την ιερή τελετή ως ευκαιρία για να προσελκύσει τις Τοπικές Εκκλησίες να συλλειτουργήσουν με τους Ουκρανούς της νέας Εκκλησίας.

Κι αυτά την στιγμή που ολοένα και περισσότεροι ζητούν Πανορθόδοξη Σύνοδο, όπως και ο Μητροπολίτης Πειραιώς πρόσφατα. 

Στην Εγκύκλιο του για τα Χριστούγεννα που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε: "Με το θέλημα του Θεού, κατά την προσεχή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, θα τελέσουμε την ακολουθία του Αγιασμού του Αγίου Χρίσματος στο σεπτό μας Κέντρο". Αν και κατέχουν καθεστώς Αυτοκεφαλίας, η πλειονότητα των Τοπικών Εκκλησιών, στην πραγματικότητα, δεν φτιάχνουν τον δικό τους Μύρο, αλλά τον λαμβάνουν από την Κωνσταντινούπολη, είτε κατά παράδοση είτε όπως υπαγορεύουν οι Τόμοι τους που εκδίδονται από την Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ αυτών των Εκκλησιών είναι και η  "Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας". Και όχι μόνο οι Εκκλησίες αυτές θα λάβουν το Άγιο Μύρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και ο κ. Βαρθολομαίος περιμένει από αυτές να συμμετάσχουν στη Λειτουργία.

Ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου θα γίνει κατά την Μεγάλη Εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο, "με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτοκέφαλων Εκκλησιών που λαμβάνουν τον Άγιο Μύρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο". Οι Εκκλησίες αυτές είναι οι εξής: Η Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Εκκλησίες από Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιερουσαλήμ, Σερβία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία, Αλβανία, Τσεχία-Σλοβακία και η νέα της Ουκρανίας (ΟCU). Από τις προαναφερθείσες μόνο η Αλεξάνδρεια, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αναγνωρίσει την OCU και πάλι με...διαφωνίες!! 

Το ζήτημα είναι σοβαρό καθώς υπό αυτάς τα συνθήκας η τελετή θα χρησιμοποιηθεί για να να προσελκύσει τους εκπροσώπους των άλλων Τοπικών Εκκλησιών σε συμπροσευχή με την νέα ουκρανική Εκκλησία, δηλαδή σε ουσιαστική αναγνώριση!  Και βέβαια καμία από τις προαναφερθείσες Εκκλησίες δεν θα αρνηθεί να συμμετάσχει, γιατί τότε πώς θα λάβει το Άγιο Μύρο; 

Είναι προφανές πως το ζήτημα και ιδίως μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα αποτελέσει σκάνδαλο... 

https://oukraniko.blogspot.com/2022/01/blog-post_22.html