Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

"ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ"! ''[...]Ποιος αγνοεί πόσο πιο δυσάρεστη θεωρείτε η δολιότητα από την αγάπη''

ο διωγμός των μαρτύρων



 Έτσι ο διωγμός των μαρτύρων, που γίνεται από τους τυράννους παρουσιάζει αλγεινή εικόνα, σύμφωνα με αυτό που έμεσα φαίνεται, ενώ ο σκοπός αυτών που γίνονται ξεπερνάει κάθε μακαριότητα. Θα ήταν όμως καλύτερο να εξηγήσουμε το νόημα του λόγου με παραδείγματα.

Ποιος αγνοεί πόσο πιο δυσάρεστη θεωρείτε η δολιότητα από την αγάπη' Κι όμως αυτό που φαίνεται φοβερό, πολλές φορές γίνεται αιτία σε πολλούς να πετύχουν και σε τούτο τον κόσμο. Αυτό μαρτυρεί η ιστορία του Ιωσήφ. 'Οπως είναι γνωστό, έγινε στόχος των πονηρών σκέψεων των αδελφών του. Τον έδιωξαν από την μεταξύ τους συμβίωση. Και με το να τον πουλήσουν αναδείχθηκε βασιλιάς σ' εκείνους που είχαν σκεφτεί πονηρά γι' αυτόν. Ίσως όμως και να μην έφτανε ποτέ σ' αυτό το τόσο μεγάλο αξίωμα, αν ο φθόνος με την σκευωρία68 εκείνη δεν του άνοιγε το δρόμο προς το βασιλικό θρόνο. Κι αν κανείς γνώριζε τα όσα επρόκειτο να συμβούν στο μέλλον, και προέλεγε στον Ιωσήφ, ότι θα γίνεις ευτυχής, Αφού πρώτα πέσει θύμα σκευωρίας, αυτός όπως θα ήταν φυσικό, δε θα γινόταν πιστευτός από τον ακροατή, που θα έβλεπε την άμεση θλίψη. Γιατί δέ θα φανταζόταν ποτέ, πως μπορεί να αποδειχθεί καλό το τέλος της κακής θέλησης.
Έτσι και στην περίπτωση που οι τύρννοι επιχειρούν διωγμό σε βάρος των πιστών. Φαινομενικά έχει μέσα του μεγάλη θλίψη. Με τα θλιβερά, για τους προσκολλημένους69 πιο πολύ στην ύλη, κάνει δυσκολότερα αποδεκτή την ελπίδα της ουράνιας βασιλείας. 
Αλλά ο Κύριος, βλέποντας από ψηλά την ανθρώπινη ασθένεια, διακηρύττει εκ των προτέρων, για χάρη των αδυνάτων, ποιο είναι το τέρμα των αγώνων, για να πολεμήσουν εύκολα, με την ελπίδα της βασιλείας, την πρόσκερη δοκιμασία των θλίψεων.

[1] ΣΕΙΡΑ "ΛΟΓΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ"ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΊΟΥ ΝΥΣΣΗΣ, "ΛΟΓΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΥΣ", ΑΡΧΙΜ. ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ 1985, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Σελ. 213, 214