Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝ ΤΗ ΓΗ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ: ΔΥΟ ΠΑΠΕΣ ΝΑ καταράσθε ως αίτιους


ΙΔΟΥ Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΟΥΣ: «είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο της αγάπης, που εγκαινιάστηκε πριν από 50 χρόνια από τους προκατόχους μας, με πνεύμα πίστης στην αλήθεια του Ευαγγελίου»

Ιστορική συνάντηση Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στα Ιεροσόλυμα

Ιστορική συνάντηση Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στα Ιεροσόλυμα


Στις 25 Μαΐου
Οι θρησκευτικοί ηγέτες αναμένεται να στείλουν κοινό μήνυμα ειρήνης

Ιστορικής σημασίας συνάντηση θα έχουν την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Την πρωτοβουλία των συναντήσεων είχε ο κ. Βαρθολομαίος σε ανάμνηση της συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου Στ', που έγινε πριν 50 χρόνια στα Ιεροσόλυμα και ήταν η πρώτη μεταξύ προκαθημένων Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1054.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φθάσει στα Ιεροσόλυμα το απόγευμα της Παρασκευής και μετά θα ψαλεί δοξολογία στον πανίερο ναό της Αναστάσεως. Το Σάββατο, θα μεταβεί στην Βηθλεέμ και το πρωί της Κυριακής θα συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Ναό της Αναστάσεως, όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού.
Ο Πάπας θα φθάσει το πρωί της Κυριακής στη Βηθλεέμ, όπου θα προστεί Θείας Λειτουργίας στην πλατεία μπροστά από τον ναό της Γέννησης. Επίσης, θα συναντηθεί με οικογένειες Παλαιστινίων και παιδιά προσφύγων. Νωρίς το απόγευμα, θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) στον ναό της Αναστάσεως θα γίνει οικουμενική σύναξη με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων θρησκειών.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν και πάλι την Δευτέρα.
Ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής. Ανάλογες συναντήσεις θα έχει και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Μήνυμα ειρήνης
Εκκλησιαστικές πήγες από το Φανάρι, το Βατικανό και τα Ιεροσόλυμα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δύο πνευματικοί ηγέτες του χριστιανικού κόσμου «είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο δρόμο της αγάπης, που εγκαινιάστηκε πριν από 50 χρόνια από τους προκατόχους μας, με πνεύμα πίστης στην αλήθεια του Ευαγγελίου». Επίσης, σημειώνουν ότι θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τον κόσμο να δει μια κοινή προσέγγιση προς τους υποφέροντας χριστιανούς σε πολλά μέρη της γης.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να στείλουν κοινό μήνυμα ειρήνης τόσο προς την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Διεθνές ενδιαφέρον για τη συνάντηση
Η συνάντηση Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου αναμένεται διεθνώς με μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη, για την κάλυψη της έχουν διαπιστευθεί χίλιοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.
H ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο του Aλμπέρτο Μελόνι, ειδικού σε εκκλησιαστικά ζητήματα, με τίτλο «Το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Ιερουσαλήμ για την ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών». Το άρθρο επικεντρώνεται στην προγραμματισμένη συνάντηση στους Αγίους Τόπους του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «εκπρόσωπο» -όπως τον χαρακτηρίζει- «του αρχαιότερου χριστιανικού δόγματος απ΄ όσα είναι παρόντα στην Αγία Πόλη».
Ο αρθρογράφος αναφέρεται, στη συνέχεια, στα θεολογικά κι εκκλησιολογικά θέματα που ακόμη χωρίζουν τις δυο Εκκλησίες. Το πρώτο που αναφέρει είναι η διένεξη περί εκπόρευσης του Αγίου Πνεύματος: «Δηλαδή εκείνο το δόγμα περί Αγίου Πνεύματος σύμφωνα με το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Στον Μεσαίωνα, στον τύπο αυτό προσετέθη ένα 'filioque' (και εκ του Υιού) και αυτή η μορφή επικράτησε στη Δύση».
Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρει το εκκλησιολογικό θέμα: «Όλοι οι χριστιανοί συμφωνούν ότι η Εκκλησία της Ρώμης κατέχει το πρωτείο στην αγάπη. Αλλά για τις δικαιοδοσίες του Πάπα επικρατεί ακόμη διαφωνία που δύσκολα γεφυρώνεται». Επάνω στο θέμα αυτό, συνεχίζει ο αρθρογράφος, «ενδέχεται να επιφυλάσσονται ευχάριστες εκπλήξεις, εάν η θεολογική ακρίβεια συνδυαστεί με έναν έξυπνο διάλογο».
Ως προς αυτό, ο Μελόνι παραπέμπει στο σημαντικό έργο «Primacy in the Church from Vatican I to Vatican II. An Orthodox Perspective» (Το Πρωτείο στην Εκκλησία από την Πρώτη στη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού. Μια Ορθόδοξη Θεώρηση) του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μάξιμου Βγενόπουλου, που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου.
Ο Ιεροδιάκονος ασκεί κριτική στους ορθόδοξους, που δεν έδειξαν να κατανοούν τα νεωτεριστικά στοιχεία της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, κυρίως στο πλαίσιο μιας «εκκλησιολογικής ανανέωσης». Κυρίως όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι ακριβώς «οι μεγάλοι θεολόγοι της ορθοδοξίας -από τον Ρώσο Αφανάσιεφ, τον θεωρητικό της Εκκλησίας της Ευχαριστίας, έως τον Έλληνα Ζηζιούλα, ίσως τον μεγαλύτερο ζώντα χριστιανό θεολόγο- έδειξαν πόσο θεολογικά ανεπαρκείς ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις. Η καλύτερη χριστιανική θεολογία δεν πρεσβεύει πράγματι την αντιπαράθεση, αλλά την αμοιβαία συμπλήρωση ανάμεσα στο πρωτείο και τη συνοδικότητα, σε κάθε επίπεδο, τοπικό, πατριαρχικό, καθολικό».
Κατά τον Μελόνι, η «μαξιμαλιστική ερμηνεία της Πρώτης Συνόδου του Βατικανού δεν είναι πλειοψηφική ανάμεσα στους καθολικούς και προπαντός σήμερα η πολιτική της Ρώμης αποσκοπεί στην απαλλαγή του παπικού αξιώματος από κάθε λανθασμένη αυτοκρατορική ερμηνεία».
***
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Στα Ιεροσόλυμα φτάνουν σήμερα Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος
Τους ηγέτες της ορθόδοξης και της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η πόλη των Ιεροσολύμων.
Τα Ιεροσόλυμα και ιδιαίτερα τα σημεία, στα οποία θα βρεθούν οι δύο προκαθήμενοι, έχουν στολιστεί με σημαίες του Ισραήλ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Βατικανού και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επίσης, σε κεντρικά σημεία έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο.
Η αστυνομία του Ισραήλ λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια των δύο θρησκευτικών ηγετών. Την Κυριακή, 25 Μαΐου, πρώτη ημέρα συνάντησής τους, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στην περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει στα Ιεροσόλυμα το απόγευμα. Τον συνοδεύουν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, οι μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης, Γεννάδιος, Περγάμου, Ιωάννης, Πριγκηποννήσων, Ιάκωβος, Γαλλίας, Εμμανουήλ, Σασίμων, Γεννάδιος, οι αρχιμανδρίτες Βαρθολομαίος- αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μάξιμος- μέγας αρχιδιάκονος και ο δεύτερος στη σειρά Ανδρέας, οι άρχοντες Θεόδωρος Αγγελόπουλος και Παντελεήμων Βίγκας και ο πρόεδρος του ΔΣ της Coca- Cola Τουρκίας, Μουχτάρ Κεντ.
Για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη συνάντησή του με τον Πάπα βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα μεγάλη ομάδα Ελληνοαμερικανών και άλλων προσκυνητών.
Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στον Πανάγιο Τάφο και θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία, όπου θα προσφωνήσει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και θα αντιφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στη συνέχεια, οι δύο προκαθήμενοι θα ανέλθουν στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου, όπου θα δεχθούν τις ευχές των πιστών και θα τους δώσουν την ευλογία τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, 25 και 26 Μαΐου, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της εκεί ιστορικής συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου ΣΤ'.
Η επικείμενη συνάντηση πραγματοποιείται μετά από εισήγηση, τον Μάρτιο του 2013 στη Ρώμη, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νεοεκλεγέντα τότε Πάπα Φραγκίσκο.
Στο Χριστιανικό Κέντρο Πληροφοριών των Ιεροσολύμων άνοιξε έκθεση φωτογραφίας από την ιστορική συνάντηση Πατριάρχη Αθηναγόρα- Πάπα Παύλου ΣΤ'.
***
Διαμαρτυρία στο Αμμάν της Ιορδανίας για τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Γράφτηκε από τον/την Φωνή της Ιορδανίας
Διαδηλώσεις κλιμακωτές στο Αμμάν της Ιορδανίας με μεγαλύτερη την σημερινή έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού της Χώρας, από την Ορθόδοξη Κοινότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Αμμάν, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Dr. Bassem Faraj, φανερώνουν εξέγερση του αραβικού ποιμνίου απέναντι στην "αλαζονική" συμπεριφορά του Πατριάρχη Θεοφίλου, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Τόσο προς το Ποίμνιο, αφού όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε προκειμένου να πάρει την αναγνώρισή του, αθετώντας συνεχώς τον Νόμο 28/1958 που ισχύει για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά επιπλέον επέφερε διχασμό μέσα στους Άραβες, με το να εκδιώκει επιπλέον Αρχιμανδρίτες του Πατριαρχείου, παιδιά της εκκλησίας, και να τους κόβει τον μισθό, να τους διαβάλλει παντού, και να διακόπτει το πνευματικό τους έργο.
Όσο και προς την Αδελφή Εκκλησία της Αντιόχειας με αυτή την προκλητική και αστόχαστη ενέργειά του, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, να δημιουργήσει επισκοπή στο κράτος του Κατάρ στο οποίο βρίσκονται τα γεωγραφικά όρια της Εκκλησίας της Αντιοχείας, για την οποία τα μέλη της κοινότητος του Πατριαρχείου στο Αμμάν εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Οι διαδηλωτές κάλεσαν την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά της Ιορδανίας να απέχει από την υποστήριξη του Έλληνα Πατριάρχη στις ενέργειές του σε βάρος του αραβικού ποιμνίου, ελπίζοντας τέλος τόσο ο Πάπας όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να δώσουν προσοχή σε ό,τι διαδραματίζεται στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων.