Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ Το τραγούδι των Σειρήνων

Εκτός από τον Οδυσσέα ποιος άλλος γλίτωσε από το τραγούδι των Σειρήνων;


Οι νέες κούκλες της Mattel έχουν ουδέτερο φύλο

Η κοινωνία των ανθρώπων χωρίς φύλο | tovima.gr

Εκτός από τον Οδυσσέα ποιος άλλος γλίτωσε από το τραγούδι των Σειρήνων;


Στην Οδύσσεια αναφέρεται πως όταν ο Οδυσσέας πέρασε κοντά από τον τόπο όπου έμεναν οι Σειρήνες, πληροφορημένος από την Κίρκη για τον κίνδυνο που διέτρεχε, βούλωσε τα αφτιά των συντρόφων του με κερί και διέταξε να δέσουν τον ίδιο σε ένα κατάρτι, για να απολαύσει το τραγούδι τους, χωρίς να κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα και να γίνει θύμα τους. Ποιος ήταν, όμως, ο δεύτερος άνθρωπος, που γλίτωσε από αυτές; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..


ΛΕΝΕ πως οι Σειρήνες ήσαν μυθικές θεότητες των νερών, κόρες του Αχελώου ποταμού ή του Φόρκη και της Μούσας Μελπομένης ή Τερψιχόρης ή και της Γης. Σύμφωνα με μια παράδοση, ήταν κοπέλες από τη συντροφιά της Περσεφόνης, οι οποίες δεν τη βοήθησαν, όταν την έκλεψε ο Πλούτωνας. Γι’ αυτό και η Δήμητρα τις μεταμόρφωσε σε θαλάσσια πουλιά, με πρόσωπο γυναικείο και πολύ γλυκιά φωνή που μάγευε και τραβούσε όσους περνούσαν κοντά από το νησί τους, στη Νότια Ιταλία, ανάμεσα από τη Σκύλλα και το νησί της Κίρκης.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση, το νησί τους ήταν κοντά στο Πέλωρο, ακρωτήριο της Σικελίας. Εκεί γοήτευαν τους ναυτικούς με τα τραγούδια τους και στη συνέχεια τους σκότωναν. Ο Όμηρος λέει πως ήταν δύο. Μεταγενέστεροι αναφέρουν τρεις: την Παρθενόπη, τη Λίγεια και τη Λευκωπία ή ακόμα και τέσσερις: Μόλπη, Αγλαοφήμη, Λίγεια και Θελξιέπεια.
Στην Οδύσσεια αναφέρεται πως όταν ο Οδυσσέας πέρασε κοντά από τον τόπο όπου έμεναν οι Σειρήνες, πληροφορημένος από την Κίρκη για τον κίνδυνο που διέτρεχε, βούλωσε τα αφτιά των συντρόφων του με κερί και διέταξε να δέσουν τον ίδιο σε ένα κατάρτι, για να απολαύσει το τραγούδι τους, χωρίς να κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα και να γίνει θύμα τους. Ήταν ο δεύτερος που γλίτωσε από αυτές, γιατί και κατά το ταξίδι των Αργοναυτών ο Ορφέας κατάφερε με τη λύρα του να μην αποσπαστεί η προσοχή των συντρόφων του. Η τέχνη τις παρασταίνει πότε σαν πουλιά με ανθρώπινο πρόσωπο, πότε σαν κοπέλες με φτερά και νύχια πουλιών ή και με μακρύ χιτώνα που σκεπάζει τα πόδια τους!
Αυτά που λέτε με τις Σειρήνες!..