Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η (συμπονετική!) Ιερά Σύνοδος, επίσημα απαγορεύει μεν την Εξόδιο Ακολουθία αλλά επιτρέπει το Τρισάγιο; Και μετά να αποτεφρωθεί ο νεκρός;


ΣΧΟΛΙΑ: 
Α': «Η Ιερά Σύνοδος, επίσημα απαγορεύει μεν την Εξόδιο Ακολουθία αλλά επιτρέπει το Τρισάγιο»!!! ΙΔΟΥ: "«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να θέλουν να γίνει ο ψαλμός σε κάποιο ναό και μετά να αποτεφρωθεί ο νεκρός σε μας», μας λέει επίσης ο κ. Αλακιώτη, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και αν κάποιοι ιερείς μπορεί να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στην αποτέφρωση, γενικά η εκκλησία είναι συμπονετική όταν η οικογένεια επιθυμεί να ψαλεί ο νεκρός. «Η Ιερά Σύνοδος, επίσημα απαγορεύει μεν την Εξόδιο Ακολουθία αλλά επιτρέπει το Τρισάγιο»." (Αντώνιος Αλακιώτης)
Β': Αντώνης Αλακιώτης. ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΕΣΤΩ; "Ο κ. Αλακιώτης χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου «ιστορική στιγμή» καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή."


Πόσο κοστίζει και ποιά είναι η διαδικασία της αποτέφρωσης στην

Πόσο κοστίζει και ποιά είναι η διαδικασία της αποτέφρωσης στην Ελλάδα

Το πρώτο αποτεφρωτήριο  στην Ελλάδα είναι γεγονός και από τις 30 Σεπτεμβρίου που λειτουργεί κανονικά, έχει κάνει ήδη περίπου 20 αποτεφρώσεις.

Τι όμως πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να κάνει αποτέφρωση στον οικείο του; Πόσο θα στοιχίσει και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει;
Η HuffPost Greece μίλησε με τον κ. Αντώνη Αλακιώτη, μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.
Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, που παρουσιάστηκε στο κοινό χθες, Πέμπτη, δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Αποτέφρωσης Νεκρών ΑΕ, η οποία αποτελεί μια σύμπραξη της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης» και της εταιρείας Άρσις.
Η ίδρυση του έρχεται να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς μέχρι σήμερα οι συγγενείς των νεκρών που είχαν εκφράσει την επιθυμία της καύσης αντί της ταφής, αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε κρεματόριο της Βουλγαρίας.

Τιμή

Όπως μας λέει ο κ. Αλακιώτη, η τιμή για μια αποτέφρωση στη Ριτσώνα ανέρχεται στα 600 ευρώ -στην Βουλγαρία η διαδικασία της καύσης στοιχίζει 570 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησης.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι στα 600 ευρώ περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία της καύσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αμοιβή του γραφείου τελετών, η επιλογή του φέρετρου, το κόστος της τελετής και εάν η οικογένεια θέλει να έχει καφέ ή φαγητό.
Το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια, μπορεί να αναλάβει την διοργάνωση γεύματος ή καφέ στους οικείους του νεκρού, σε τιμές που ποικίλουν ανάλογα με το τι θέλει η οικογένεια. Ένας καφές με κονιάκ και παξιμαδάκι στοιχίζει περίπου 4 ευρώ το άτομο. Ωστόσο, ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογένειας, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τα 30 ευρώ ανά άτομο.
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να γίνει μόνο παραχώρηση του χώρου του αναψυκτηρίου και να αναλάβει το γραφείο τελετών το catering, ή στο αποτεφρωτήριο να γίνει μόνο η καύση και το κέρασμα να γίνει αλλού.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να θέλουν να γίνει ο ψαλμός σε κάποιο ναό και μετά να αποτεφρωθεί ο νεκρός σε μας», μας λέει επίσης ο κ. Αλακιώτη, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και αν κάποιοι ιερείς μπορεί να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στην αποτέφρωση, γενικά η εκκλησία είναι συμπονετική όταν η οικογένεια επιθυμεί να ψαλεί ο νεκρός. «Η Ιερά Σύνοδος, επίσημα απαγορεύει μεν την Εξόδιο Ακολουθία αλλά επιτρέπει το Τρισάγιο».
Για τον κ. Αλακιώτη η διαδικασία της αποτέφρωσης είναι μια πιο οικονομική λύση για της οικογένειες από την ταφή, που μπορεί να στοιχίσει ακόμη και 2.500 ευρώ.
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Η διαδικασία της καύσης

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας διαθέτει δυο κλιβάνους και στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να γίνουν μέχρι και δέκα αποτεφρώσεις. Η κάθε μία διαρκεί 75 λεπτά.
«Μέχρι σήμερα γίνονται περίπου 3 με 4 αποτεφρώσεις την ημέρα», μας λέει ο κ. Αλακιώτης. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός.
Αφού περάσουν περίπου δύο ώρες, οι συγγενείς παραλαμβάνουν την τέφρα του αγαπημένου τους, στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 12 ευρώ έως και 588 ευρώ.

Τι διαδικασίες χρειάζεται να κάνει η οικογένεια

Όπως μας είπε ο κ. Αλακιώτης, η οικογένεια το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να δηλώσει στο γραφείο τελετών ότι επιθυμεί η σορός να αποτεφρωθεί. Τότε το γραφείο τελετών θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και θα επικοινωνήσει με το αποτεφρωτήριο.
Στα έγραφα που χρειάζονται, για την περίπτωση της καύσης απαιτείται επιπλέον και μια βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση (κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό), ωστόσο και αυτό είναι κάτι που αναλαμβάνει να διευθετήσει το γραφείο τελετών.

«Ιστορική στιγμή»

Ο κ. Αλακιώτης χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου «ιστορική στιγμή» καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή.
Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια. Για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
huffingtonpost.gr