Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Σαλταούρας Χρήστος, Η ΟΟΔΕ («Ορθόδοξη» Ομάδα Δογματικής Έρευνας) είναι μία ομάδα που παρουσιάζεται ως Ορθόδοξη, αντιαιρετική και απολογητική ιστοσελίδα ενώ είναι γεμάτη με κακόδοξες διδασκαλίες !

 



Σαλταούρας Χρήστος, Η αίρεση των προ-Αδαμιαίων

Στην παρούσα σύντομη μελέτη θα εξετάσουμε την αιρετική διδασκαλία περί υπάρξεως προ-Αδαμιαίων ανθρώπων ! Ανθρώπων πριν τον Αδάμ δηλαδή !

ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Αποστάτης (4ος αιών), ήταν ο πρώτος ο οποίος δυναμικά αμφισβήτησε την περί Αδάμ διδασκαλία της Αγίας Γραφής. Ο αντίχριστος Ιουλιανός όταν αρνήθηκε τον Χριστιανισμό και  ακολούθησε την Νεοπλατωνική Θεουργία κατέληξε να πιστεύει ότι ο Θεός δημιούργησε πολλά ζεύγη ανθρώπων από τους οποίους προέρχονται οι διάφοροι πληθυσμοί. Η διδασκαλία αυτή λέγεται Πολλαπλο-Αδαμισμός ή Πολυγενισμός.  Στο «Κατά Γαλιλαίων» έργο του ο Ιουλιανός ο Αποστάτης αναφέρεται στην δοξασία του αυτή.

ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ

Ο Παράκελσος πίστευε και αυτός  στην ύπαρξη πολλών Αδάμ !

ΤΖΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ

Ο Τζορντάνο Μπρούνο ήταν άλλος ένας αιρετικός ο οποίος πίστευε στην ύπαρξη πολλαπλών Αδάμ και πολλαπλών  παράλληλων κόσμων !

Isaac La Peyrère

Ο Isaac La Peyrère (1596–1676) είναι ο βασικός εκπρόσωπος- διαμορφωτής  της Προ-Αδαμικής αιρέσεως. Ο Εβραϊκής καταγωγής Isaac La Peyrère ήταν αρχικά Καλβινιστής, έπειτα Παπικός και κατέληξε οπαδός της Προ-Αδαμιτικής αιρέσεως !

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟ-ΑΔΑΜΙΣΜΟΣ

Τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α ο Ρατσιστικός Προ-Αδαμισμός που σκοπό είχε να μειώσει τους έγχρωμους πληθυσμούς και να δικαιολογήσει τον θεσμό της Δουλείας στην Αμερική. Διάφοροι «επιστήμονες» (Charles Caldwell, Josiah C. Nott , Samuel G. Morton) με κρανιομετρήσεις και λοιπές μεθόδους προσπαθούσαν να αρνηθούν την κοινή καταγωγή των λευκών και των έγχρωμων ανθρώπων από τον Αδάμ και την Εύα !

ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟ-ΑΔΑΜΙΣΜΟΣ

Μία ρατσιστική διδασκαλία σαν τον Προ-Αδαμισμό ήταν αδύνατο να μην προσεταιριστεί την άλλη ρατσιστική διδασκαλία της Εξελίξεως !

Η Εξέλιξη διδάσκει ότι όλες οι μορφές ζωής προήλθαν η μία από την άλλη  με βιολογική εξέλιξη. Οι ανώτερες μορφές ζωής προήλθαν από τις κατώτερες μορφές. Η μία ανθρώπινη φυλή προήλθε από την άλλη με εξέλιξη και κατεύθυνση από την κατώτερη προς την ανώτερη ! Διότι ΕΑΝ  έχουμε ΕΞΈΛΙΞΗ τότε υποχρεωτικά δεν είναι όλες οι ανθρώπινες φυλές το ίδιο εξελιγμένες ! ΠΟΙΑ όμως ανθρώπινη φυλή είναι ανώτερη και ποία κατώτερη ; ΠΟΙΑ είναι περισσότερο εξελιγμένη και ποία λιγότερο ; Ας μας απαντήσουν οι Ρατσιστές εξελικτικοί… Ας μας πουν…ο πρώτος Πίθηκος χωρίς τρίχωμα…ο πρώτος Πιθηκάνθρωπος όπως λέγουν….τι χρώμα δέρματος είχε ;;;

Η θρησκεία της Εξέλιξης έχει διάφορες μορφές εκ των οποίων οι κύριες είναι δύο :

Η ΑΘΕΪΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ και η ΘΕΪΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.

ΑΘΕΪΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Σύμφωνα με την διδασκαλία αυτή από το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ προήλθε άγνωστο πως η ενέργεια και η ύλη, η οποία ενέργεια και ύλη αρχικώς δεν διαχωρίζονταν γιατί ήταν συμπυκνωμένες μέχρι που επίσης τυχαία και για άγνωστο λόγο έγινε «η μεγάλη έκρηξη» ! Κατόπιν η νεκρή ύλη από μόνη της γέννησε ζωή !!! Σχηματίστηκε ο κώδικας του DNA χωρίς Κωδικοποιό ! Από μόνος του ! Είναι σαν να πεί κανείς ότι τα Ομηρικά Έπη γράφτηκαν μόνα τους χωρίς συγγραφέα ! Οι διάφοροι θιασώτες των διδασκαλιών αυτών διαφωνούν ως προς τον τρόπο που έγινε η Εξέλιξη  με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψης και διαφορετικά ερμηνευτικά μοντέλα υλιστικής Εξέλιξης !

Από όσα αναφέραμε γίνεται φανερή η αντιεπιστημονικότητα των θεωριών αυτών. Η επιστήμη έχει συγκεκριμένα εργαλεία με τα οποία αποδεικνύει τις προτάσεις της : Την Παρατήρηση, το Πείραμα και τον Μαθηματικό Λογισμό. Κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν αποδεικνύει την ΑΒΙΟΓΕΝΕΣΗ την οποία διδάσκει η θρησκεία της Εξέλιξης.  Αβιογένεση είναι η θρησκευτική εκείνη δοξασία, η πρόταση πίστεως, η φιλοσοφική θέση, σύμφωνα με την οποία από την νεκρή ύλη προήλθε η ζωή !!!

ΘΕΪΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Σύμφωνα με την διδασκαλία αυτή ο Θεός είναι αυτός που οδηγεί την Εξέλιξη ! Δεν χρειάζεται νομίζω να προσθέσω ότι κάθε διδασκαλία που  ανακατεύει τον υπέρλογο Θεό, αναφέρεται δηλαδή σε Υπερβατική Οντότητα, δεν λογίζεται ως επιστημονική.

Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο Πάπας Πίος ο 12ος με την εγκύκλιο του Humani generis (12 Αυγούστου  1950) αρνείται μεν την διδασκαλία περί Πολυγενισμού αλλά αποδέχεται την πιθανότητα το ανθρώπινο σώμα και η ζωή γενικά να είναι αποτέλεσμα Βιολογικής Εξέλιξης ! Μόνο για την ανθρώπινη ψυχή σαφώς αναφέρει ότι δεν είναι προϊόν εξελίξεως.

Ο ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διάφοροι οπαδοί της Θεϊστικής Εξελίξεως και της Προ-Αδαμικής πλάνης υπάρχουν στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρω τους κάτωθι :

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΣ (1931-1990)

Συγγραφέας του αιρετικού βιβλίου «Οι Έξι αυγές». Με την ανατροπή των δοξασιών αυτού του βιβλίου είχε ασχοληθεί ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης  Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Ελληνολάτρης, θιασώτης του Προ-Αδαμισμού. Σε άρθρο του με τίτλο «Η Αγία Γραφή δικαιώνει τους μεγάλους ανθρωπολόγους;» γράφει: «Ένα άλλο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι όταν ζούσαν στον Παράδεισο ο Αδάμ και η Εύα, υπήρχαν άνθρωποι εκτός Εδέμ» !

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΓΟΥΛΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΜΠΙΡΙΔΗΣ

Οπαδοί της Εξελικτικής Δημιουργίας και της Προ-Αδαμικής πλάνης. Μέλη της αιρετικής ΟΟΔΕ («Ορθόδοξη» Ομάδα Δογματικής Έρευνας).

Η ΟΟΔΕ («Ορθόδοξη» Ομάδα Δογματικής Έρευνας) είναι μία ομάδα  που παρουσιάζεται ως Ορθόδοξη, αντιαιρετική και απολογητική ιστοσελίδα  ενώ είναι γεμάτη με κακόδοξες διδασκαλίες !

Η ΟΟΔΕ ανακατεύει την Ορθόδοξη διδασκαλία με ποικίλα αιρετικά διδάγματα.

Μέσω της αναμείξεως αλήθειας και ψεύδους και με έναν επίπλαστο «ορθόδοξο λόγο» προσπαθεί να παραπλανήσει τους αμαθείς, απληροφορήτους και καλοπροαιρέτους.

Η ΟΟΔΕ χαρακτηρίζεται από την ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ θέση της απέναντι στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών !!!

Η ΟΟΔΕ φιλοξενεί άρθρα ενάντια στην Εξέλιξη και ταυτόχρονα άρθρα υπέρ της Εξέλιξης!

 Αυτό το παραδέχεται και η ίδια και χαρακτηρίζει το θέμα της Εξέλιξης ως θεολογούμενο ζήτημα από δογματικής πλευράς !!!

Όσοι από την ΟΟΔΕ ασπάζονται την θρησκευτική δοξασία της Εξελικτικής Δημιουργίας έχουν συμπήξει ομάδα και ιστοσελίδα με επιστημονικοφανές περιεχόμενο .

Η Εξελικτική Δημιουργία είναι μία θρησκεία που υποστηρίζει την άποψη της ύπαρξης προ-Αδαμιαίων ανθρώπων που προήλθαν μέσω κατευθυνόμενης από τον Θεό Εξέλιξης από τα κτήνη !!!

Οι οπαδοί της Εξελικτικής δημιουργίας  πιστεύουν ότι η Εύα πραγματικά προήλθε από την πλευρά του Αδάμ, ο οποίος όμως Αδάμ είχε γονείς και ήταν καρπός σαρκικής συνάφειας προ- Αδαμιαίων ανθρώπων που με την σειρά τους προήλθαν από τους πιθήκους!!!

Οι θιασώτες αυτών των θεωριών δεν παραθέτουν, δεν τολμούν να παραθέσουν,  το όνομα ενός επιστήμονα Εξελικτή που να συμφωνεί μαζί τους και να λέει τα ίδια με αυτούς !!!

Οι επιστήμονες που αποδέχονται την Εξέλιξη δεν πιστεύουν ότι αυτή καθοδηγείται από τον Θεό ούτε πως η γυναίκα του Αδάμ προήλθε από την πλευρά του !

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΑΔΑΜΙΚΗΣ ΠΛΑΝΗΣ

Η Γραφή  λέγει ότι ο Αδάμ είναι Πρωτόπλαστος :

«Ειμί μεν καγώ θνητός άνθρωπος ίσος άπασι και γηγενούς απόγονος ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΥ» Σοφία Σολομώντος 7:1

« Αδάμ γαρ πρώτος επλάσθη, είτα Εύα»  Α Τιμόθεον 2:1

« σὺ ἐποίησας ᾿Αδὰμ καὶ ἔδωκας αὐτῷ βοηθὸν Εὔαν στήριγμα τὴν γυναῖκα αὐτοῦ• ἐκ τούτων ἐγεννήθη τὸ ἀνθρώπων σπέρμα» Τωβίτ 8:6

Ενώ η Αγία Γραφή λέγει ότι από τον Αδάμ και την Εύα προήλθε το ανθρώπινο σπέρμα, οι αιρετικοί της ΟΟΔΕ λέγουν ότι υπήρχαν άνθρωποι προ- αδαμιαίοι !!!

Αν αυτό ήταν αλήθεια δεν θα υπήρχε το εδάφιο Τωβίτ 8:6 και τα όμοια προς αυτό.

Η αίρεση της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ διδάσκει  ότι ο θάνατος υπήρχε πριν την εμφάνιση του Αδάμ και της Εύας και την Πτώση τους με την διάπραξη του Προπατορικού αμαρτήματος !!! 

Οι αιρετικοί εξελικτικοί δημιουργιστές πιστεύουν ότι η πάλη για επιβίωση ανάμεσα στα διάφορα ζώα, και η θανάτωση αλλήλων αποτέλεσε αναγκαίο παράγοντα για την βιολογική εξέλιξη των ειδών ! Πιστεύουν δηλαδή ότι ο θάνατος των ζώων προυπήρχε της πτώσεως του ανθρώπου ακόμη και αυτής της εμφανίσεως αυτού !

ΤΙ ΛΕΓΕΙ Η ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

« καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς καὶ ἄρχετε τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ πάντων τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ τῆς γῆς.  καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ἰδοὺ δέδωκα ὑμῖν πάντα χόρτον σπόριμον σπεῖρον σπέρμα, ὅ ἐστιν ἐπάνω πάσης τῆς γῆς, καὶ πᾶν ξύλον, ὃ ἔχει ἐν ἑαυτῷ καρπὸν σπέρματος σπορίμου, ὑμῖν ἔσται εἰς βρῶσιν·  καὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τῆς γῆς καὶ πᾶσι τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ καὶ παντὶ ἑρπετῷ ἕρποντι ἐπὶ τῆς γῆς, ὃ ἔχει ἐν ἑαυτῷ ψυχὴν ζωῆς, καὶ πάντα χόρτον χλωρὸν εἰς βρῶσιν. καὶ ἐγένετο οὕτως.  καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν. καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωΐ, ἡμέρα ἕκτη» Γένεση 1: 27-31.

Ο Θεός δίδει στον άνθρωπο να τρώγει φυτικές τροφές, το ίδιο και στα ζώα – «καὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τῆς γῆς καὶ πᾶσι τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ καὶ παντὶ ἑρπετῷ ἕρποντι ἐπὶ τῆς γῆς, ὃ ἔχει ἐν ἑαυτῷ ψυχὴν ζωῆς».

«καὶ ἐγένετο οὕτως» Όπως είπε ο Θεός έτσι έγινε ! Όπως ο Θεός είπε «συναχθήτω τὸ ὕδωρ τὸ ὑποκάτω τοῦ οὐρανοῦ εἰς συναγωγὴν μίαν, καὶ ὀφθήτω ἡ ξηρά. καὶ ἐγένετο οὕτως» Γένεση 1: 9, έτσι είπε να τρώγουν χόρτα οι άνθρωποι και τα ζώα, «καὶ ἐγένετο οὕτως» και όχι αλλιώς όπως διδάσκει η Εξελικτική Δημιουργία !

Η κρεοφαγία για τον άνθρωπο άρχισε αργότερα μετά την Πτώση.

«Και  εὐλόγησεν ὁ Θεὸς τὸν Νῶε καὶ τοὺς υἱοὺς αὐτοῦ καὶ εἶπεν αὐτοῖς· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς.  καὶ ὁ τρόμος καὶ ὁ φόβος ὑμῶν ἔσται ἐπὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τῆς γῆς, ἐπὶ πάντα τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ καὶ ἐπὶ πάντα τὰ κινούμενα ἐπὶ τῆς γῆς καὶ ἐπὶ πάντας τοὺς ἰχθύας τῆς θαλάσσης· ὑπὸ χεῖρας ὑμῖν δέδωκα.  καὶ πᾶν ἑρπετόν, ὅ ἐστι ζῶν, ὑμῖν ἔσται εἰς βρῶσιν· ὡς λάχανα χόρτου δέδωκα ὑμῖν τὰ πάντα.  πλὴν κρέας ἐν αἵματι ψυχῆς οὐ φάγεσθε» Γένεση 9: 1- 4.

Στον Νώε και στους υιούς αυτού ο Θεός δίνει να τρώγουν τα πάντα-  «δέδωκα ὑμῖν τὰ πάντα» μόνον το αίμα να μην τρώγουν.

Τι γίνεται όμως με τα ζώα ; Ήταν σαρκοφάγα κάποια από αυτά πριν την Πτώση των Πρωτοπλάστων όπως ισχυρίζονται οι αιρετικοί της Εξελικτικής Δημιουργίας ; 

Σε ιστοσελίδα τους ,και σε άρθρο με τίτλο «Λέει η Αγία Γραφή ότι τα ζώα δημιουργήθηκαν φυτοφάγα;»  γράφουν τα εξής :

«τα θηρία και τα πουλιά, έτρωγαν άλλα πλάσματα (θήρευαν)….. Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο Αδάμ αποστάτησε από τον Θεό, και έχασε τον παράδεισο. Και αντί να γίνει ο ηγέτης που θα οδηγούσε την κτίση στην αφθαρσία, έγινε και αυτός όμοιος με τα εκτός παραδείσου ζώα, κατά την φθορά και τον θάνατο.» (Οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Δηλαδή οι αιρετικοί εκμεταλεύονται την λέξη «θηρία» του κειμένου των Εβδομήκοντα για να μας πουν ότι υπηρχαν ζώα που θήρευαν άλλα ζώα και τα θανάτωναν ! – «καὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τῆς γῆς».

Αυτά τα σοφιστικά επιχειρήματα χρησιμοποιούν για να πλανήσουν τους αφελείς. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο θάνατος υπήρχε στον κόσμο πριν την πτώση των Πρωτοπλάστων ! Βασική κακοδιδασκαλία της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ είναι αυτή ακριβώς.  Ότι δηλαδή ο θάνατος δεν εισήλθε στον κόσμο ως συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος αλλά προυπήρχε !

Ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να ξεσκεπάσουμε την ύπουλη αίρεση της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

1) Το βιβλίο της Γένεσης πρωτοτύπως εγγράφη στην Εβραϊκή γλώσσα.

Η λέξη που οι Εβδομήκοντα μεταφράζουν ως «θηρία» είναι η λέξη חַיַּ֣ת που σημαίνει «ζώο» = ζωντανό και όχι «θηρίο» =αυτό που θηρεύει !

2) «ἐπορεύθη δὲ ῾Ησαῦ εἰς τὸ πεδίον θηρεῦσαι (לָצ֥וּד ) θήραν   τῷ πατρὶ αὐτοῦ» Γένεση 27:5.

Η  Εβραϊκή λέξη για το «θηρεύω»  είναι άλλη !

3) Οι αρχαίοι μεταφραστές ΑΚΥΛΛΑΣ και ΣΥΜΜΑΧΟΣ  αποδίδουν επίσης την Εβραϊκή λέξη  חַיַּ֣ת  ως «ζώοις».

4) Η χρήση της λέξεως «θηρία» από τους Εβδομήκοντα είναι σχήμα πρωθύστερο. Δηλαδή οι Εβδομήκοντα χρησιμοποίησαν την λέξη «θηρία» για ΖΩΑ που δεν θήρευαν ακόμη.

Όμοια περίπτωση είναι και η εξής : « τῇ δὲ Σάρρᾳ εἶπεν· ἰδοὺ δέδωκα χίλια δίδραχμα τῷ ἀδελφῷ σου· ταῦτα ἔσται σοι εἰς τὴν τιμὴ τοῦ προσώπου σου καὶ πάσαις ταῖς μετὰ σοῦ· καὶ πάντα ἀλήθευσον.  προσηύξατο δὲ ῾Αβραὰμ πρὸς τὸν Θεόν, καὶ ἰάσατο ὁ Θεὸς τὸν ᾿Αβιμέλεχ» Γένεση 20: 16-17.

Την εποχή του Αβραάμ δεν υπήρχαν Δραχμές. Με την λέξη «δίδραχμα» σε αυτό το εδάφιο οι Εβδομήκοντα αποδίδουν την λέξη כֶּ֙סֶף֙  που σημαίνει κομμάτια από ασήμι, δηλαδή ασημένια νομίσματα. Η Λέξη «δίδραχμα» χρησιμοποιήθηκε αντί της φράσης «ασημένια νομίσματα». Ομοίως η λέξη «θηρία» χρησιμοποιήθηκε αντί της λέξεως «ζώα».

Δεν αποδεικνύεται λοιπόν από την Αγία Γραφή ότι τα ζώα θήρευαν το ένα το άλλο πριν την πτώση του ανθρώπου.

5) « καὶ εἶδεν ὁ Θεὸς τὰ πάντα, ὅσα ἐποίησε, καὶ ἰδοὺ καλὰ λίαν» Γένεση 1:31

Όλα όσα έκανε ο Θεός ήταν πολύ καλά, δεν δημιούργησε τον θάνατο  ο Θεός.

«ὁ Θεὸς θάνατον οὐκ ἐποίησεν» Σοφία Σολομώντος 1:13.

6) « ἐπειδὴ γὰρ δι᾿ ἀνθρώπου ὁ θάνατος, καὶ δι᾿ ἀνθρώπου ἀνάστασις νεκρῶν.  ὥσπερ γὰρ ἐν τῷ ᾿Αδὰμ πάντες ἀποθνήσκουσιν, οὕτω καὶ ἐν τῷ Χριστῷ πάντες ζωοποιηθήσονται» Α Κορινθίους 15: 21-22.

« Διὰ τοῦτο ὥσπερ δι᾿ ἑνὸς ἀνθρώπου ἡ ἁμαρτία εἰς τὸν κόσμον εἰσῆλθε καὶ διὰ τῆς ἁμαρτίας ὁ θάνατος, καὶ οὕτως εἰς πάντας ἀνθρώπους ὁ θάνατος διῆλθεν, ἐφ᾿ ᾧ πάντες ἥμαρτον» Ρωμαίους 5:12.

« ἀπὸ γυναικὸς ἀρχὴ ἁμαρτίας» Σοφία Σειράχ 25:24

« τὰ γὰρ ὀψώνια τῆς ἁμαρτίας θάνατος» Ρωμαίους 6:23

Η αμαρτία έφερε στον κόσμο (όχι μόνο στους ανθρώπους) τον θάνατο λέγει ο Απ. Παύλος. Τα ζώα δεν μπορούν να αμαρτήσουν γιατί δεν είναι λογικές υπάρξεις. Πριν αμαρτήσει ο άνθρωπος δεν υπήρχε θάνατος στον κόσμο σύμφωνα με την Αγία Γραφή. ΠΩΣ λοιπόν τα ζώα πέθαιναν πριν την εμφάνιση του Αδάμ όπως λέγουν οι Εξελικτικοί Δημιουργιστές ; Σαφώς ο Παύλος λέγει ότι η αμαρτία δια του ανθρώπου εισήλθε στον κόσμο και έφερε τον θάνατο – «δι᾿ ἑνὸς ἀνθρώπου ἡ ἁμαρτία εἰς τὸν κόσμον εἰσῆλθε καὶ διὰ τῆς ἁμαρτίας ὁ θάνατος».

« ὅτι ὁ Θεὸς ἔκτισε τὸν ἄνθρωπον ἐπ᾿ ἀφθαρσίᾳ καὶ εἰκόνα τῆς ἰδίας ἰδιότητος ἐποίησεν αὐτόν·  φθόνῳ δέ διαβόλου θάνατος εἰσῆλθεν εἰς τόν κόσμον» Σοφία Σολομώντος 2 : 23-24.

Εάν ο άνθρωπος δεν αμάρτανε δεν θα πέθαινε. Εξαιτίας της αμαρτίας του ανθρώπου «θάνατος εἰσῆλθεν εἰς τόν κόσμον».

Που είναι οι ψευτο –χριστιανοί της Εξελικτικής Δημιουργίας που λέγουν ότι υπήρχε θάνατος στον κόσμο πριν ο Διάβολος ρίξει στην αμαρτία τον άνθρωπο ;

Οι Εξελικτικοί Δημιουργιστές διδάσκουν αντίθετα από την Βίβλο. Ενώ η Βίβλος λέγει ότι «ἐβασίλευσεν ὁ θάνατος ἀπὸ ᾿Αδὰμ»- Ρωμαίους 5: 14, εκείνοι λέγουν ότι πριν τον Αδάμ πέθαιναν οι προ-Αδαμιαίοι άνθρωποί και τα ζώα !!! Είναι ή δεν είναι αιρετικά αυτά ;

« τῇ γὰρ ματαιότητι ἡ κτίσις ὑπετάγη, οὐχ ἑκοῦσα, ἀλλὰ διὰ τὸν ὑποτάξαντα, ἐπ᾿ ἐλπίδι  ὅτι καὶ αὐτὴ ἡ κτίσις ἐλευθερωθήσεται ἀπὸ τῆς δουλείας τῆς φθορᾶς εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» Ρωμαίους 8:20-21.

Η Γραφή λέγει ότι η Κτίση «ὑπετάγη, οὐχ ἑκοῦσα», όχι θεληματικά, στην φθορά αλλά από τον «ὑποτάξαντα»= τον Θεόν.

Ο Θεός όμως δεν θα υποδούλωνε στην φθορά την Κτίση χωρίς λόγο ! Λόγω της αμαρτίας του Αδάμ η Κτίση «ὑπετάγη» στην φθορά. Δεν είναι άδικος ο Θεός και παράλογος όπως οι αιρετικοί Εξελικτικοί Δημιουργιστές.

Η ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ

Η Αίρεση της Εξελικτικής Δημιουργίας χαρακτηρίζεται από ποικίλες αντιφάσεις :

– Ισχυρίζεται ότι η Εξέλιξη των ειδών είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη την στιγμή που ανακατεύει στην διδασκαλία της τον υπέρλογο Θεό !

– Λέγει επίσης ψευδώς  ότι η Εξέλιξη είναι θεολογούμενο ζήτημα ! Αν η εξέλιξη είναι επιστημονικό ζήτημα τότε πως είναι θεολογούμενο ; Θεολογούμενο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα θρησκευτικό ζήτημα όχι ένα επιστημονικό !

– Αν έχουμε ένα ζήτημα θεολογούμενο αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία μπορεί να πάρει θέση υπέρ ή κατά αυτού του ζητήματος. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία υπάρχει πιθανότητα να πάρει θέση ενάντια σε κάποια επιστημονική άποψη ; Ή οι αιρετικοί της Εξελικτικής Δημιουργίας προκαταλαμβάνουν ως «αλάθητοι Πάπες» την θέση της Εκκλησίας;

Οι αιρετικοί της Εξελικτικής Δημιουργίας πρέπει να διαλέξουν : Ή η εξέλιξη είναι θρησκευτική άποψη οπότε  μπορούμε να εξετάσουμε αν είναι «θεολογούμενο ζήτημα» όπως ισχυρίζονται. Ή η εξέλιξη είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη οπότε δεν είναι θρησκευτικό δόγμα και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «θεολογούμενο ζήτημα» .

Η Αγία Γραφή  πάντως είναι σαφής :

« καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὰ κήτη τὰ μεγάλα καὶ πᾶσαν ψυχὴν ζῴων ἑρπετῶν, ἃ ἐξήγαγε τὰ ὕδατα κατὰ γένη αὐτῶν, καὶ πᾶν πετεινὸν πτερωτὸν κατὰ γένος. καὶ εἶδεν ὁ Θεός, ὅτι καλά» Γένεσης 1: 21

Τα διάφορα ζώα δημιουργήθηκαν «κατὰ γένος» και όχι το ένα από το άλλο. Η φράση «κατὰ γένος» δείχνει τον ξεχωριστό τρόπο δημιουργίας του κάθε είδους. Διαφορετικά τι σημαίνει η φράση «κατὰ γένος» ; 

« ὁ πρῶτος ἄνθρωπος ἐκ γῆς χοϊκός, ὁ δεύτερος ἄνθρωπος ὁ Κύριος ἐξ οὐρανοῦ» Α Κορινθίους 15: 47

Όπως ο δεύτερος άνθρωπος, δεύτερος Αδάμ  (=Ιησούς Χριστός) προέρχεται πραγματικά και όχι μεταφορικά «ἐξ οὐρανοῦ», έτσι και ο πρώτος άνθρωπος Αδάμ προέρχεται πράγματι «ἐκ γῆς» και όχι «εκ πιθήκου» !!!

ΕΙΚΟΝΑ – ΟΜΟΙΩΣΗ

«και είπεν ο Θεός• ποιήσωμεν άνθρωπον  κατ ‘ εικόνα ημετέραν και καθ ‘ ομοίωσιν»  Γένεση 1:26.

Οι οπαδοί της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ λέγουν ότι το ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ είναι εντελώς διαφορετικό του ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ και μάλιστα υποστηρίζουν- χωρίς αποδείξεις- οτι μεγάλη χρονική απόσταση χωρίζει το ένα από το άλλο ! Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ σημαίνει την δήθεν βιολογική μόνο δημιουργία του ανθρώπου μέσω εξέλιξης από τον πίθηκο!!! Το ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Σημαίνει ότι ο βιολογικά μόνο ζωντανός άνθρωπος έλαβε μέσω του εμφυσήματος το Άγιο Πνεύμα που τον κατέστησε ΚΑΙ Πνευματικά ζωντανό.

Απαντούμε:

Στο εδάφιο Γένεση 1:26 έχουμε έναν συνηθισμένο Εβραϊκό συνωνυμικό παραλληλισμό που είναι, όπως όλοι οι παραλληλισμοί του είδους αυτού, ΕΜΦΑΤΙΚΟΣ-ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ.

Άλλωστε σύμφωνα με το Εβραϊκό κείμενο η λέξη που μεταφράζεται από τους Εβδομήκοντα ως ΟΜΟΙΩΣΗ στο εδάφιο Γένεση 1:26 είναι η ΙΔΙΑ που σε άλλα εδάφια μεταφράζεται ως ΕΙΚΟΝΑ και ως ΙΔΕΑ – Γένεση 5:1,3.Βλέπε και εδάφιο Ιεζεκιήλ 1:10 όπου το ΟΜΟΙΩΣΗ σημαίνει ΕΙΚΟΝΑ/ΜΟΡΦΗ. Ας σκεφτούμε τι ακριβώς σημαίνει η ο λόγος της Γραφής ότι ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ του Θεού επλάσθη ο άνθρωπος. Η εξήγηση των οπαδών της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ότι αυτό σημαίνει την βιολογική ζωοποίηση του ανθρώπου είναι ορθή;

Ο Θεός είναι ΠΝΕΥΜΑ δεν έχει σώμα ούτε βιολογική ζωή, δηλαδή ζωή που στηρίζεται σε βιολογικές λειτουργίες (αναπνοή, κυκλοφορία αίματος, μεταβολισμός κ.τ.λ). Ο Θεός είναι η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΖΩΗ. ΠΩΣ λοιπόν το  ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ σημαίνει απλώς την βιολογική μόνο δημιουργία του ανθρώπου μέσω εξέλιξης από τον πίθηκο ;;; Είναι φανερό ότι δεν σημαίνει απλώς κάτι τέτοιο. Σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή. Ως πνευματική ζώσα ύπαρξη ο άνθρωπος είναι ΕΙΚΟΝΑ του Θεού.

Η λέξεις ΕΙΚΟΝΑ και ΟΜΟΙΩΜΑ είναι συνώνυμες στα Ελληνικά. Κατά βάση σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Γι αυτό τον λόγο ο Αδελφόθεος Ιάκωβος λέγει ότι οι ανθρώποι είναι «καθ’ ομοίωσιν Θεού γεγονότες».

«την δε γλώσσαν ουδείς δύναται ανθρώπων δαμάσαι• ακατάσχετον κακόν, μεστή ιού θανατηφόρου.  εν αυτη ευλογούμεν τον Θεόν και πατέρα, και εν αυτη καταρώμεθα τους ανθρώπους τους καθ’ ομοίωσιν Θεού γεγονότας» Ιακώβου 3:8-9.

Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;;;  Η ΙΔΙΑ η Καινή Διαθήκη που γράφτηκε στα Ελληνικά λέγει ότι οι άνθρωποι (γενικώς οι άνθρωποι όχι μερικοί εξ αυτών– π.χ οι πνευματικώς ζωντανοί μόνο, αυτοί που έχουν Άγιο Πνεύμα), δημιουργήθηκαν «καθ’ ομοίωσιν Θεού». Το ότι ο Ιάκωβος ομιλεί γενικώς για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο τους έχοντες Άγιο Πνεύμα, φαίνεται από το ότι η γλώσσα που ρίχνει τις κατάρες είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πνευματικά ζωντανούς και πνευματικά νεκρούς! Αν το «καθ’ ομοίωσιν Θεού» σήμαινε μόνο τους λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα και το «κατ’ εικόνα» την κοινή σε όλους βιολογική ζωή ο Άγιος Ιάκωβος θα χρησιμοποιούσε το «κατ’ εικόνα» και όχι το «καθ’ ομοίωσιν»! Επικυρώνει λοιπόν την άποψη ο Άγιος Ιάκωβος ότι το «καθ’ ομοίωσιν» είναι ΚΟΙΝΟ στους ανθρώπους όπως το «κατ’ εικόνα» και αυτό είναι φυσικό αφού όπως είπαμε κατά βάση σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν θα αλλάξουμε την Ελληνική Γλώσσα εμείς για χάρη κακοδόξων ! Ούτε είναι δυνατόν οι Πατέρες της Εκκλησίας να διδάσκουν διαφορετικά από τον Άγιο Ιάκωβο! Η εκφραστική ποικιλία των Πατέρων της Εκκλησίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ενάντια στον ξεκάθαρο λόγο της Γραφής. Και ας μην προσπαθήσουν οι διάφοροι απολογητές της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ να διαστρέψουν το χωρίο Ιακώβου 3:8-9 με διάφορα εξω-Γραφικά σχήματα λόγου ! ΜΕΣΑ από την Αγία Γραφή να πουν αν έχουν κάτι να πουν….

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΩΝ ΓΕΝΕΣΗ 1:26 ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΗ 5:3

Το εδάφιο Γένεση 1:26 είναι λοιπόν συνωνυμικός παραλληλισμός. Όμοια περίπτωση είναι και το εδάφιο Γένεση 5:3 το οποίο παραθέτω ευθύς αμέσως από τους Εβδομήκοντα : «έζησε δε Αδάμ τριάκοντα και διακόσια έτη, και εγέννησε κατά την ιδέαν αυτού και κατά την εικόνα αυτού και επωνόμασε το όνομα αυτού Σηθ».

Να μας απαντήσουν οι θιασώτες της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (που λέγουν ότι στο όμοιο εδάφιο Γένεση 1:26 δεν έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό), ΕΧΟΥΜΕ ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ συνωνυμικό παραλληλισμό στο εδάφιο Γένεση 5:3;;;

Αν δεν έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό, αν δηλαδή οι λέξεις ΙΔΕΑ και ΕΙΚΟΝΑ δεν χρησιμοποιούνται από τους Εβδομήκοντα ως συνώνυμες, να μας πουν οι προπαγανδιστές της ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ποία η διαφορά της έννοιας των λέξεων ΙΔΕΑ/ΕΙΚΟΝΑ σε αυτό το συγκεκριμένο εδάφιο !

Αν πάλι έχουμε συνωνυμικό παραλληλισμό (και πράγματι έχουμε) να μας πουν ΠΩΣ το κατάλαβαν και γιατί η περίπτωση του εδαφίου Γένεση 1:26 θεωρούν ότι είναι διαφορετική από το Γένεση 5:3 !

Στα εδάφια Γένεση 1:26 και Γένεση 5:3 υπάρχουν ασυνδέτως παραλληλιζόμενες συνωνυμικώς οι ίδιες Εβραϊκές λέξεις. Οι λέξεις ΝΤΕΜΟΥΤ דְּמוּת  και ΤΣΕΛΕΜ צֶלֶם.

 Αν στο εδάφιο Γένεση 1:26 οι δύο λέξεις δεν είναι συνώνυμες όπως διατείνονται πολλοί, και σημαίνουν διαφορετικά πράγματα, το ίδιο συμβαίνει και στο εδάφιο Γένεση 5:3; Τί σημαίνει η φράση «κατὰ τὴν ἰδέαν αὐτοῦ καὶ κατὰ τὴν εἰκόνα αὐτοῦ»; Σε τί διαφέρει (αν διαφέρει) με την φράση «κατ᾿ εἰκόνα  καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν» την στιγμή που οι ίδιες Εβραϊκές λέξεις περιέχονται; Με άλλα λόγια ποία είναι η σημασία των εν λόγω δύο Εβραϊκών λέξεων στα εδάφια Γένεση 1:26 και 5:3; 

« και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού (בְּאַפָּ֖יו) πνοήν (נִשְׁמַ֣ת) ζωής (חַיִּ֑ים) , και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν (לְנֶ֥פֶשׁ) ζώσαν (חַיָּֽה) » Γένεση 2:7.

 Το εδάφιο Γένεση 2:7 παρερμηνεύεται δεινώς από τον Εξελικτικό Δημιουργισμό. Οι Εξελικτικοί Δημιουργιστές λέγουν ότι το γεγονός ότι αποκαλείται ο Αδάμ ΑΝΘΡΩΠΟΣ πριν το εμφύσημα της Πνοής Ζωής αυτό σημαίνει ότι ήταν βιολογικά ζωντανός !!! Διαφορετικά δεν θα ονομάζονταν άνθρωπος αν ήταν απλά ένα χωμάτινο άγαλμα χωρίς ζωή! Όπως το πτώμα δεν ονομάζεται άνθρωπος έτσι και ο Αδάμ αν ήταν βιολογικά μη ζωντανός δεν θα ονομάζονταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Επίσης λέγουν ότι το γεγονός ότι το εδάφιο μιλά για ΠΡΟΣΩΠΟ του Ανθρώπου που δέχτηκε το εμφύσημα αυτό σημαίνει ότι ο Αδάμ είχε προσωπικότητα πριν το εμφύσημα και άρα ήταν βιολογικά ζωντανός και όχι άγαλμα χωμάτινο. Οι Εξελικτικοί Δημιουργιστές πιστεύουν ότι ο βιολογικά ζωντανός και εξελιγμένος πίθηκος Αδάμ, (που ακριβώς γιατί είναι εξελιγμένος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ) με την λήψη της Πνοής Ζωής έγινε ΚΑΙ πνευματικά ζωντανός, ενώ προηγουμένως ήτο μόνο βιολογικά ζωντανός. Άρα η Πνοή Ζωής που τον κατέστησε ΚΑΙ πνευματικά ζωντανό (ψυχή ζώσα) ήταν το Άγιο Πνεύμα !!!

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ :

 Η προχειρότητα με την οποία οι Εξελικτικοί Δημιουργιστές ερμηνεύουν την Γραφή τους εκθέτει ανεπανόρθωτα !

Οι Εξελικτικοί Δημιουργιστές λησμονούν ότι ο Αδάμ ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ όχι ΜΟΝΟ ΠΡΙΝ το εμφύσημα, αλλά ΚΑΙ ΠΡΙΝ την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του! « και είπεν ο Θεός ποιήσωμεν  άνθρωπον κατ ‘ εικόνα ημετέραν και καθ ‘ομοίωσιν….. και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον, κατ ‘ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς» Γένεση 1:26-27.

Ο Θεός ΠΡΙΝ δημιουργήσει τον Άνθρωπο τον ονομάζει ΑΝΘΡΩΠΟ. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ήταν ο Άνθρωπος βιολογικά ζωντανός ΠΡΙΝ Δημιουργηθεί, ΠΡΙΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ;;; Ασφαλώς και όχι… Ας αφήσουν τις σοφιστικές ανοησίες οι όψιμοι ερμηνευτές των Γραφών !

Και ΓΙΑΤΙ ο Θεός ονομάζει τον άνθρωπο, ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΡΙΝ αυτός έρθει σε ύπαρξη;;;

Γιατί ο Θεός είναι ο μόνος που  καλεί «τα μη όντα ως όντα» – Ρωμαίους 4:17. Ο Θεός ονομάζει τα ανύπαρκτα ως υπαρκτά !!! Το εδάφιο Ρωμαίους 4:17 καλά θα κάνουν να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι θιασώτες του Εξελικτικού Δημιουργισμού.

Η φράση «εις το  ΠΡΟΣΩΠΟΝ αυτού» του εδαφίου Γένεση 2:7 είναι στο  Εβραϊκό בְּאַפָּ֖יו   στα ρουθούνια αυτού. Καμία σχέση λοιπόν με ΠΡΟΣΩΠΟ με την έννοια της προσωπικότητας! Οι Εβδομήκοντα μετέφρασαν ελευθέρως τα «ρουθούνια» ως  «πρόσωπο» με την έννοια της ΟΨΗΣ. Τα ρουθούνια είναι μέρος του προσώπου-όψης του ανθρώπου.

Αλλού οι Εβδομήκοντα την ίδια λέξη μεταφράζουν ως ΜΥΤΗ. « ή μην έτι της πνοής μου ενούσης, πνεύμα δε θείον το περιόν μοι εν ρινί (בְּאַפִּֽי)» Ιώβ 27:3.

Η φράση ΠΝΟΗ (נִשְׁמַ֣ת)  ΖΩΗΣ  ζωής (חַיִּ֑ים)  του εδαφίου Γένεση 2:7  δεν σημαίνει το Άγιον Πνεύμα !

Η ίδια φράση υπάρχει και στο εδάφιο  Γένεση 7:22  «και πάντα, όσα έχει πνοήν ζωής , και παν, ό ην επί της ξηράς, απέθανε» που αναφέρεται στο θάνατο των έμβιων όντων. Δηλαδή τα έμβια όντα που πέθαναν με τον κατακλυσμό είχαν Άγιο Πνεύμα ;;; Έχουν τα ζώα Άγιο Πνεύμα ; Είχαν οι ασεβείς που πνίγηκαν στον Κατακλυσμό ( «κατακλυσμόν κόσμω ασεβών επάξας» Β Πέτρου 2:5) Άγιο Πνεύμα; Σε αυτές τις γελοιότητες οδηγούν τα ψευδοεπιχειρήματα του Εξελικτικού Δημιουργισμού !

Η φράση  «εις ψυχήν (לְנֶ֥פֶשׁ) ζώσαν (חַיָּֽה)»  σημαίνει την βιολογικά ζωντανή ύπαρξη και όχι τον Πνευματικά ζωντανό Άνθρωπο.

Ψυχές Ζώσες ονομάζονται και τα άλογα κτήνη χωρίς να έχουν πνευματική ζωή – «Και είπεν ο Θεός• εξαγαγέτω η γη ψυχήν (נֶ֤פֶשׁ) ζώσαν (חַיָּה֙) κατά γένος, τετράποδα και ερπετά και θηρία της γης κατά γένος. και εγένετο ούτως» Γένεση 1:24.

Η άποψη λοιπόν ότι ο Αδάμ ήταν ζωντανός βιολογικά πριν το εμφύσημα και κατόπιν αυτού έγινε και πνευματικά ζωντανός δεν ευσταθεί. Ο Αδάμ ήταν ένα χωμάτινο νεκρό άγαλμα και κατόπιν έγινε ζωντανή ύπαρξη.

Πριν τον Αδάμ δεν υπήρχαν άνθρωποι, Προ- Αδαμιαίοι, όπως τους αποκαλούν οι οπαδοί της θρησκείας του Εξελικτικού Δημιουργισμού.

ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΣ ονομάζεται ο  Αδάμ . Διότι όταν ΕΠΛΑΣΘΗ από το χώμα «τω δε Αδάμ ουχ ευρέθη βοηθός όμοιος αυτω» Γεν. 2:20.

ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΓΕΝΕΣΗ 2:7 ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΜΟΥ

Γένεση 2:7 «και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον (ΑΔΑΜ), χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν.

Οι οπαδοί του Εξελικτικού Δημιουργισμού ισχυρίζονται ότι η Λέξη ΑΔΑΜ στο εδάφιο Γένεση 2:7 αναφέρεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στον προπάτορα Αδάμ αλλά ΚΑΙ σε όλη την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, δηλαδή τους υποτιθέμενους Προ-Αδαμιαίους. Διότι αν δεν υπήρχαν Προ-Αδαμιαίοι άνθρωποι δεν στέκει ο όρος ΑΝΘΡΩΠΟΣ για κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει ΨΥΧΗ ΖΩΣΑ και είναι απλώς νεκρό άγαλμα. Άρα με την λέξη άνθρωπος δεν σημαίνεται απλώς ένα νεκρό άγαλμα που ακόμη δεν έλαβε την Πνοή Ζωής αλλά η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ η βιολογικά ζώσα και άρα αξίως ονομαζομένη ΑΝΘΡΩΠΟΣ. (Διότι στο εδάφιο λέγεται ότι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ έλαβε την Πνοή Ζωής ).

Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη διδάσκουν τα εξής : Ο Αδάμ έχει βιολογικούς γονείς Προ-Αδαμιαίους ανθρώπους απόγονους πιθήκων ! Το ότι η Γραφή λέγει ότι πλάσθηκε από χώμα είναι συμβολικό και σημαίνει ότι είναι χοϊκός όπως τα κτήνη από τα οποία κατάγεται. Ο Αδάμ την στιγμή της έναρξης της βιολογικής του ζωής μέσα στην μήτρα της μητέρας του, έλαβε με το εμφύσημα ΚΑΙ πνευματική ζωή. Ενώ λοιπόν ο Αδάμ ως πρόσωπο έλαβε ταυτόχρονα την βιολογική και πνευματική ζωή, ο ΑΔΑΜ ως ΑΝΘΡΩΠΟΣ (με την σημασία της ανθρωπότητας, του συνόλου δηλαδή των υποτιθέμενων Προ-Αδαμιαίων ανθρώπων), έλαβε βιολογική ζωή ξεχωριστά από την πνευματική. Την βιολογική την έλαβε με την εξέλιξη του πιθήκου σε άνθρωπο και την πνευματική την στιγμή που το πρόσωπο Αδάμ έλαβε το εμφύσημα μέσα στην κοιλιά της μάνας του !

Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται μία βασική αντίφαση στην διδασκαλία αυτή. Διότι αν η λέξη ΑΔΑΜ του εδαφίου Γένεση 2:7 σημαίνει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ το πρόσωπο Αδάμ  και την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, τότε η στιγμή της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ  ΖΩΟΠΟΙΗΣΗΣ του Αδάμ και των Προ-Αδαμιαίων είναι ΚΟΙΝΗ. Δηλαδή την ίδια στιγμή που έλαβε την πνευματική ζωή ο Αδάμ την έλαβαν και οι προ-Αδαμιαίοι που μέχρι τότε ήταν μόνο βιολογικά ζωντανοί. Αν ισχύει αυτό γιατί η Γραφή λέγει τα παρακάτω;

τω δε Αδάμ ουχ ευρέθη βοηθός όμοιος αυτω” Γένεση 2:20.  Αν είχαν οι προ-Αδαμιαίοι λάβει πνευματική ζωή μαζί με τον Αδάμ τότε γιατί “τω δε Αδάμ ουχ ευρέθη βοηθός όμοιος αυτω”;;; Οι προ- Αδαμιαίοι όταν έλαβαν ΚΑΙ πνευματική ζωή, δεν έγιναν ΟΜΟΙΟΙ με τον Αδάμ;

« Αύτη η βίβλος γενέσεως ουρανού και γης, ότε εγένετο· ή ημέρα εποίησε Κύριος ο Θεός τον ουρανόν και την γην  και παν χλωρόν αγρού προ του γενέσθαι επί της γης και πάντα χόρτον αγρού προ του ανατείλαι· ου γαρ έβρεξεν ο Θεός επί την γην, και άνθρωπος ουκ ην εργάζεσθαι αυτήν·  πηγή δε ανέβαινεν εκ της γης και επότιζε παν το πρόσωπον της γης.  και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν» Γένεση 2:4-7

Βλέπουμε ότι εξετάζοντας ολόκληρο το χωρίο Γένεση 2:4-7 φαίνεται ξεκάθαρα ότι ΠΡΙΝ το Εμφύσημα στον Αδάμ «άνθρωπος ουκ ην» = ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ στη γη ! Αν υπήρχαν προ-Αδαμιαίοι άνθρωποι απόγονοι πιθήκων, θα έλεγε η θεόπνευστη Γραφή ότι «άνθρωπος ουκ ην»;;;

« και επέβαλεν ο Θεός έκστασιν επί τον Αδάμ, και ύπνωσε· και έλαβε μίαν των πλευρών αυτού και ανεπλήρωσε σάρκα αντ ‘ αυτής.  και ωκοδόμησεν ο Θεός την πλευράν, ην έλαβεν από του Αδάμ, εις γυναίκα και ήγαγεν αυτήν προς τον Αδάμ.  και είπεν Αδάμ· τούτο νυν οστούν εκ των οστέων μου και σάρξ εκ της σαρκός μου· αύτη κληθήσεται γυνή, ότι εκ του ανδρός αυτής ελήφθη αύτη·  ένεκεν τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» Γένεση 2:21-24

Αν πριν τον Αδάμ υπήρχαν προ-Αδαμιαίοι (άνδρες και γυναίκες) ΓΙΑΤΙ με αφορμή την δημιουργία της Εύας ο Αδάμ την ονομάζει ΓΥΝΑΙΚΑ ; («αύτη κληθήσεται γυνή»). Τις προ-Αδαμιαίες γυναίκες ΠΩΣ τις ονόμαζε μέχρι τότε;

Αν πριν τον Αδάμ υπήρχαν προ-Αδαμιαίοι (άνδρες και γυναίκες) ΓΙΑΤΙ με αφορμή την δημιουργία της Εύας ο Αδάμ ομιλεί (ΓΕΝΙΚΩΣ για τους ανθρώπους) για την ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ σαρκική τους συνάφεια; ( καταλείψει / προσκολληθήσεται– Μέλλοντες) Μέχρι τότε οι υποτιθέμενοι προ –Αδαμιαίοι δεν είχαν σεξουαλικές σχέσεις; Άλλωστε οι θιασώτες του εξελικτικού δημιουργισμού ως καρπό τέτοιων σχέσεων δεν παρουσιάζουν τον Αδάμ;

Σοφία Σολομώντος 10:1 “πρωτόπλαστον πατέρα κόσμου ΜΟΝΟΝ κτισθέντα “

Ο Αδάμ ονομάζεται ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΟΣΜΟΥ. Ο Αδάμ ΕΚΤΙΣΘΗ («ΜΟΝΟΝ κτισθέντα ») δεν εγεννήθει από προ-Αδαμιαίους. Ακόμη και αν θεωρήσουμε το κτίσιμο του Αδάμ ως δήθεν την πνευματική του ζωοποίηση, όπως οι οπαδοί του εξελικτικού δημιουργισμού, γιατί το εδάφιο Σοφία Σολομώντος 10:1 ονομάζει τον Αδάμ «ΜΟΝΟΝ κτισθέντα » αφού ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ με αυτόν οι λεγόμενοι προ-Αδαμιαίοι έλαβαν και αυτοί πνευματική ζωή; Και μην μας πουν οι θιασώτες του εξελικτικού δημιουργισμού ότι στο εδάφιο αυτό η λέξη ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΣ αναφέρεται σε όλη την ανθρωπότητα γιατί δεν ταιριάζει με το νόημα. Δεν είναι η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ Πατέρας του Κόσμου, ο ΑΔΑΜ ως μεμονωμένο πρόσωπο είναι. Ούτε να μας πουν ότι αργότερα από τον Αδάμ έλαβαν την πνευματική ζωή οι προ-Αδαμιαίοι γιατί οι ίδιοι οι θιασώτες του Εξελικτικού Δημιουργισμού λέγουν ότι η λέξη ΑΔΑΜ του Γένεση 2:7 αναφέρεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στον Αδάμ ως πρόσωπο και στην ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ την προ-Αδαμιαία !

Είναι φοβερή πλάνη να πιστεύει κανείς ότι πριν τον Αδάμ και την Εύα υπήρχαν προ-Αδαμιαίοι άνθρωποι.

“και εκάλεσεν Αδάμ το όνομα της γυναικός αυτού Ζωή(Εύα κατά το Εβραϊκό), ότι αύτη μήτηρ ΠΑΝΤΩΝ των ζώντων” Γένεση 3:20

Αν η Εύα είναι η μητέρα πάντων των ζώντων (ανθρώπων) τότε πως γίνεται να υπάρχουν προ-Αδαμιαίοι άνθρωποι που έχουν καταγωγή από τους πιθήκους;

Και εφόσον το ΕΜΦΥΣΗΜΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ. Και εφόσον, όπως λέγουν,  όταν έλαβε ο Αδάμ το ΕΜΦΥΣΗΜΑ έγινε αυτός και οι υποτιθέμενοι προ-Αδαμιαίοι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΖΩΝΤΕΣ, τότε ΠΩΣ η Εύα είναι μητέρα όλων των ΖΩΝΤΑΝΩΝ (είτε με βιολογική, είτε με πνευματική έννοια το πάρει κανείς);;;

Την στιγμή που το ΕΜΦΥΣΗΜΑ προηγείται της Εύας είτε βιολογική είτε πνευματική σημασία δώσουμε στην λέξη ΖΩΝΤΕΣ του εδαφίου ΓΕΝΕΣΗ 3:20, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΥΑ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΙ ΑΥΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο  Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι ο Αδάμ πρό του εμφυσήματος του Δημιουργού ήταν ένα νεκρό χωμάτινο άγαλμα:

«Ἐννόησον γάρ μοι τὴν τάξιν τῆς διαπλάσεως͵ καὶ λογίζου πρὸ τοῦ ἐμφυσήματος τοῦ Δεσπότου͵ ὅπερ αὐτῷ γέγονεν εἰς πνοὴν ζωῆς͵ καὶ ἐγένετο εἰς ψυχὴν ζῶσαν͵ τί ἦν ὁ πλασθείς. Ἁπλῶς εἰκὼν ἄψυχος͵ καὶ ἀνενέργητος͵ καὶ εἰς οὐδὲν χρήσιμος͵ ὥστε τὸ πᾶν καὶ τὸ εἰς τοσαύτην αὐτὸν τιμὴν ἀγαγὸν͵ ἐκεῖνό ἐστι τὸ παρὰ τοῦ Θεοῦ γεγονὸς εἰς αὐτὸν ἐμφύσημα».

Ο  Ιερός Χρυσόστομος  επίσης λέγει : «Ποῖος γάρ, εἰπέ μοι, γάμος ἀπέτεκε Ἀδάμ;»

Ο Μέγας Αθανάσιος λέγει ότι η Εύα δεν εγεννήθη όπως ο Σηθ ούτε είναι αγέννητη όπως ο Αδάμ, ο Αδάμ δηλαδή είναι αγέννητος :

«Ἡ γὰρ Εὔα οὔτε ἐγεννήθη, ὡς ἐγεννήθη ὁ Σὴθ, οὔτε ἀγέννητος ἦν, ὥσπερ ὁ Ἀδάμ• ἀλλ’ ἐπορεύθη ἐκ τῆς πλευρᾶς τοῦ Ἀδάμ.

Ο Μέγας Βασίλειος λέγει : «τοῦ Ἀδὰμ μὴ γεννηθέντος ἀλλὰ πλασθέντος»

Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης λέγει : «ὁ Ἀδὰμ κατὰ τὴν φυσικὴν τῶν ἀνθρώπων γέννησιν οὐκ ἐγεννήθη».

Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ ΚΑΙ Η  ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟ-ΑΔΑΜΙΣΜΟΥ

Η πίστη στην Προ-Αδαμική πλάνη οδηγεί τους αιρετικούς στην διατύπωση της άποψης περί τοπικού και όχι παγκόσμιου Κατακλυσμού.

Οι οπαδοί της Εξελικτικής Δημιουργίας διδάσκουν χωρίς να το αποδεικνύουν από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας ότι ο Κατακλυσμός του Νώε ήταν τοπικός.

Παραθέτουν ορισμένα επιχειρήματα :

– Η φράση της Γραφής « τὸ δὲ ὕδωρ ἐπεκράτει σφόδρα ἐπὶ τῆς γῆς καὶ ἐκάλυψε πάντα τὰ ὄρη τὰ ὑψηλά, ἃ ἦν ὑποκάτω τοῦ οὐρανοῦ» Γένεση 7:19 θεωρούν ότι δεν αναφέρεται σε όλόκληρο τον Πλανήτη αλλά σε όλη την γη εκείνης της περιοχής. Μάλιστα παραθέτουν ανάλογη φράση του Αποστόλου Παύλου – «τοῦ εὐαγγελίου οὗ ἠκούσατε, τοῦ κηρυχθέντος ἐν πάσῃ τῇ κτίσει τῇ ὑπὸ τὸν οὐρανόν» Κολοσσαείς 1:23. Και σχολιάζουν ότι όπως την εποχή του Αποστόλου Παύλου το Ευαγγέλιο είχε κηρυχθεί «ἐν πάσῃ τῇ κτίσει τῇ ὑπὸ τὸν οὐρανόν» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε κηρυχθεί και στην αρχαία Αμερική,έτσι και ο Κατακλυσμός ήταν τοπικός και όχι Παγκόσμιος.

Απαντούμε : Πράγματι η φράση της Γραφής για την διάδοση του Ευαγγελίου την εποχή του Αποστόλου Παύλου  «ἐν πάσῃ τῇ κτίσει τῇ ὑπὸ τὸν οὐρανόν» δεν δημαίνει ότι το Ευαγγέλιο είχε φτάσει και στην Αμερική ! Το να λέγει κανείς όμως ότι σίγουρα ήταν τοπικός ο Κατακλυσμός χωρίς αμφιβολία είναι υπερβολή και αυθαιρεσία !  Η Γραφή περιέχει φράσεις σαν αυτή : ««τοῦ εὐαγγελίου οὗ ἠκούσατε, τοῦ κηρυχθέντος ἐν πάσῃ τῇ κτίσει τῇ ὑπὸ τὸν οὐρανόν» που δεν σημαινει καθολικότητα παρά την χρήση της φράσεως «πάσῃ τῇ κτίσει τῇ ὑπὸ τὸν οὐρανόν», αλλά περιέχει και φράσεις σαν αυτή «τῷ Θεῷ, τῷ τὰ πάντα κτίσαντι διὰ ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ» Εφεσίους 3:9. Μήπως ο Θεός  έκτισε μερικά πράγματα και όχι όλα ;;; Αφού λοιπόν στην Γραφή μερικές λέξεις χρησιμοποιούνται άλλες φορές απολύτως και άλλες μεταφορικώς, με ποία δικαιολογία οι θιασώτες του τοπικού Κατακλυσμού διαλέγουν αναπόδεικτα Γραφικώς την μία από τις δύο ερμηνείες και την ΑΠΟΛΥΤΟΠΟΙΟΥΝ ;

– Λέγουν ότι το ύδωρ του Κατακλυσμού  ανέβηκε 15 πήχεις σύμφωνα με την Γραφή και άρα δεν ήταν αρκετό για να προκληθεί παγκόσμιος Κατακλυσμός αλλά μόνο μια τοπική νεροποντή !

Απαντουμε :

« πεντεκαίδεκα πήχεις ὑπεράνω ὑψώθη τὸ ὕδωρ καὶ ἐπεκάλυψε πάντα τὰ ὄρη τὰ ὑψηλά» Γένεση 7:20.

Η Γραφή δεν λέγει ότι το ύδωρ υψώθη 15 πήχεις ΑΝΩ…..αλλά 15 πήχεις ΥΠΕΡΑΝΩ  ! Υπεράνω τίνος ;;; Των ορέων φυσικά ! Μεταφράζουν οι αγράμματοι Προ-Αδαμίτες αιρετικοί την λέξη ΥΠΕΡΑΝΩ ως ΑΝΩ !!! Για να φανεί ακόμη περισσότερο η αγραμματοσύνη τους και ο βιασμός του Ιερού κειμένου εκ μέρους  των θα παραθέσω την Εβραϊκή έκφραση που οι Εβδομήκοντα μεταφράζουν ως «ὑπεράνω»:

מִלְמַ֔עְלָה= ΑΠΟ ΑΝΩ

Η Εβραϊκή φράση σημαίνει ότι το ύδωρ υψώθηκε ΑΠΟ άνω = πάνω ΑΠΟ τα όρη 15 πήχεις.  Οι αιρετικοί οπαδοί του Προ-Αδαμισμού δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ούτε την πρόθεση ΥΠΕΡ του κειμένου των Εβδομήκοντα, ούτε την Εβραϊκή  πρόθεση του Εβραϊκού κειμένου ! 

Η φράση מִלְמַ֔עְלָה (Γένεση 7:20) δεν σημαίνει ΑΝΩ αλλά ΥΠΕΡΑΝΩ.

« Και επάνωθεν (וּמִלְמַ֗עְלָה ) ήσαν λίθοι πολυτελείς, κατά το μέτρον των πριονισμένων λίθων, και κέδροι» Α Βασιλέων 7:11 (Εβραϊκό κείμενο ).

ΑΝΩ στα Εβραϊκά είναι מַ֣עְלָה  (Δευτερονόμιον 28:43):

« ὁ προσήλυτος, ὅς ἐστιν ἐν σοί, ἀναβήσεται ἐπὶ σὲ ἄνω ἄνω».

– Οι ακόλουθοι του Προ-Αδαμισμού αναφέρονται στο εξής χωρίο του Εβραϊκού κειμένου το οποίο διαστρέφουν.

«Από παντός του εξελθόντος εκ της κιβωτού, έως παντός ζώου της γής» Γένεση 9: 10 (Εβραϊκό κείμενο).

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το χωρίο κάνει διάκριση σε ζώα που εξήλθαν από την Κιβωτό και σε ζώα της γής εκτός Κιβωτού !

Απαντούμε:

Το εδάφιο δεν ομιλεί για ζώα «εκτός Κιβωτού». Η Διαθήκη για την οποία ομιλεί το εδάφιο αφορά όχι μόνο τα συγκεκριμένα ζώα τα οποία εξήλθαν από την Κιβωτό και έπειτα από λίγα χρόνια πέθαναν και αφανίστηκαν, αλλά όλα τα ζώα της γής γενικώς, δηλαδή και τους απογόνους των ζώων αυτών που διεσπάρησαν σε όλη την γή. Η φράση δηλαδή «έως παντός ζώου της γής» σημαίνει  «και μέχρι κάθε ζώο της γής». Όμοιο εδάφιο είναι το Γένεση 7: 21 « καὶ ἀπέθανε πᾶσα σὰρξ κινουμένη ἐπὶ τῆς γῆς τῶν πετεινῶν καὶ τῶν κτηνῶν καὶ ἀπὸ θηρίων καὶ πᾶν ἑρπετὸν κινούμενον ἐπὶ τῆς γῆς καὶ πᾶς ἄνθρωπος». Δηλαδή άλλα  είναι τα θηρία που πέθαναν και άλλο η «σὰρξ κινουμένη ἐπὶ τῆς γῆς» που επίσης πέθανε  ; Όχι ασφαλώς ! Τα θηρία που πέθαναν συμπεριλαμβάνονται στην σάρκα που κινείται στην γή και η οποία επίσης πέθανε .

Η ερμηνεία του εδαφίου Γένεση 9: 10 του Εβραϊκού κειμένου που έδωσα δεν είναι αυθαίρετη, μου την είπε ο αείμνηστος θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος όταν τον είχα ερωτήσει σχετικά. Δηλαδή ότι το εδάφιο αναφέρεται στα ζώα που βγήκαν από την Κιβωτό και στα ζώα που προήλθαν από αυτά αργότερα δια της αναπαραγωγής. Δεν πίστευε ο μεγάλος θεολόγος σε τοπικό Κατακλυσμό.

– Μερικοί άθεοι θέλοντας να γελοιοποιήσουν την Βιβλική διήγηση ερωτούν ειρωνικά : «Τα Καγκουρό της Αυστραλίας πως πήγαν στην Κιβωτό ;»

Απαντούμε

« καὶ τῷ ῞Εβερ ἐγεννήθησαν δύο υἱοί· ὄνομα τῷ ἑνὶ Φαλέγ, ὅτι ἐν ταῖς ἡμέραις αὐτοῦ διεμερίσθη ἡ γῆ» Γένεση 10:25

Η Γραφή λέγει ότι η Γη διεμερίσθη στις ημέρες του Φαλέγ που ήταν απόγονος του Νώε. Άρα άτοπο το ερώτημα των αθέων. Όταν λέμε ότι στις ημέρες του Φαλέγ «διεμερίσθη ἡ γῆ» δεν εννοούμε απαραίτητα την απομάκρυνση των ηπείρων, αλλά ίσως την βύθιση τμημάτων ξηράς που σαν γέφυρες ένωναν τις ηπείρους.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι ο Παντοδύναμος Θεός θα μπορούσε θαυματουργικά να φέρει τα ζώα από μακριά. Στην Γραφή αναφέρονται περιπτώσεις θαυματουργικής μεταφοράς ανθρώπων για παράδειγμα:

« ὅτε δὲ ἀνέβησαν ἐκ τοῦ ὕδατος, Πνεῦμα Κυρίου ἥρπασε τὸν Φίλιππον, καὶ οὐκ εἶδεν αὐτὸν οὐκέτι ὁ εὐνοῦχος» Πράξεις 8:39.

– Ένα από τα επιχειρήματα των οπαδών του τοπικού κατακλυσμού είναι και το εξής: Ισχυρίζονται ότι η Γραφή αναφέρει λαούς μετά τον Κατακλυσμό οι οποίοι δεν ήταν απόγονοι του Νώε ! Για παράδειγμα αναφέρουν τους ΧΟΡΡΑΙΟΥΣ. (Βλέπε άρθρο του Νικόλαου Μαυρομάγουλου στην  ΟΟΔΕ «Ήταν ο Κατακλυσμός Παγκόσμιος;»).

Γράφει ο Μαυρομάγουλος : «Το ίδιο και οι Χορραίοι, είναι ένας προκατακλυσμιαίος λαός γνωστός στους αρχαιολόγους ως ΄΄Χουρίτες΄΄. (΄΄Ιστορία τής ανθρωπότητος΄΄ 1ος τόμος σελ. 329 – 332, τής Ουνέσκο). Συνεπώς, και οι γιγαντόσωμοι ΄΄Νεφιλείμ΄΄, και οι ΄΄Χουρίτες΄΄, επεβίωσαν του Κατακλυσμού στη γύρω ορεινή περιοχή.»

Απαντούμε :

Για να δούμε τι λέει η Αγία Γραφή….ήταν οι Χορραίοι λαός που επέζησε από τον Κατακλυσμό όπως γράφει ο οπαδός του Προ-Αδαμισμού Μαυρομάγουλος …ή ήταν απόγονοι του Νώε ;

« ῾Ησαῦ δὲ ἔλαβε τὰς γυναῖκας ἑαυτῷ ἀπὸ τῶν θυγατέρων τῶν Χαναναίων, τὴν ᾿Αδὰ θυγατέρα Αἰλὼμ τοῦ Χετταίου καὶ τοῦ ᾿Ολιβεμὰ θυγατέρα ᾿Ανὰ τοῦ υἱοῦ Σεβεγὼν τοῦ Εὐαίου   καὶ τὴν Βασεμὰθ θυγατέρα ᾿Ισμαὴλ ἀδελφὴν Ναβεώθ.  ἔτεκε δὲ αὐτῷ ᾿Αδὰ τὸν ῾Ελιφάς, καὶ Βασεμὰθ ἔτεκε τὸν Ραγουήλ,  καὶ ᾿Ολιβεμὰ ἔτεκε τὸν ᾿Ιεοὺς καὶ τὸν ᾿Ιεγλὸμ καὶ τὸν Κορέ· οὗτοι υἱοὶ ῾Ησαῦ, οἳ ἐγένοντο αὐτῷ ἐν γῇ Χαναάν» Γένεση 36:2-5.

« Οὗτοι δὲ υἱοὶ Σηεὶρ τοῦ Χορραίου τοῦ κατοικοῦντος τὴν γῆν· Λωτά, Σωβάλ, Σεβεγών, ᾿Ανὰ  καὶ Δησὼν καὶ ᾿Ασὰρ καὶ Ρισών· οὗτοι ἡγεμόνες τοῦ Χορραίου τοῦ υἱοῦ Σηεὶρ ἐν τῇ γῇ ᾿Εδώμ.  ἐγένοντο δὲ υἱοὶ Λωτάν· Χορρὶ καὶ Αἰμάν· ἀδελφὴ δὲ Λωτὰν Θαμνά. οὗτοι δὲ υἱοὶ Σωβάλ· Γωλὰμ καὶ Μαναχὰθ καὶ Γαιβὴλ καὶ Σωφὰρ καὶ ῾Ωμάρ.  καὶ οὗτοι υἱοὶ Σεβεγών· ᾿Αϊέ καὶ ᾿Ανά· οὗτός ἐστιν ᾿Ανά, ὃς εὗρε τὸν ᾿Ιαμεὶν ἐν τῇ ἐρήμῳ, ὅτε ἔνεμε τὰ ὑποζύγια Σεβεγὼν τοῦ πατρὸς αὐτοῦ.  οὗτοι δὲ υἱοὶ ᾿Ανά· Δησὼν καὶ ᾿Ολιβεμὰ θυγάτηρ ᾿Ανά» Γένεση 36:20-25.

Σύμφωνα με τα άνω παρατιθέμενα χωρία η ᾿Ολιβεμὰ –μία από τις ΧΑΝΑΝΑΙΕΣ Γυναίκες του ῾Ησαῦ- ήταν θυγατέρα του ᾿Ανά, ο οποίος ήταν υιός του Σεβεγών, ο οποίος ονομάζεται ΕΥΑΙΟΣ και ταυτόχρονα ο πατέρας του ο Σηεὶρ ονομάζεται ΧΟΡΡΑΙΟΣ !!! Οι ΕΥΑΙΟΙ ονομάζονταν και ΧΟΡΡΑΙΟΙ !

«ΑΥΤΑΙ δὲ αἱ γενέσεις τῶν υἱῶν Νῶε, Σήμ, Χάμ, ᾿Ιάφεθ, καὶ ἐγεννήθησαν αὐτοῖς υἱοὶ μετὰ τὸν κατακλυσμόν…. Υἱοὶ δὲ Χάμ· Χοὺς καὶ Μερσαΐν Φοὺδ καὶ Χαναάν ….  Χαναὰν δὲ ἐγέννησε τὸν Σιδῶνα πρωτότοκον αὐτοῦ  καὶ τὸν Χετταῖον καὶ τὸν ᾿Ιεβουσαῖον καὶ τὸν ᾿Αμορραῖον καὶ τὸν Γεργεσαῖον καὶ τὸν Εὐαῖον…» Γένεση 10: 1-16.

Οι ΧΟΡΡΑΙΟΙ ή ΕΥΑΙΟΙ είναι απόγονοι του ΧΑΝΑΑΝ υιού του ΧΑΜ υιού του ΝΩΕ ! 

«καὶ εἶπαν οἱ υἱοὶ ᾿Ισραὴλ πρὸς τὸν Χορραῖον (Ευαίους σύμφωνα με το Εβραϊκό) ὅρα μὴ ἐν ἐμοὶ κατοικεῖς, καὶ πῶς σοι διαθῶμαι διαθήκην;» Ιησούς Ναυή 9:7.

– Η ΟΟΔΕ δημοσιεύει επίσης το όνομα ενός ακόμη υποτιθέμενου προκατακλυσμιαίου λαού που δήθεν επεβίωσε του κατακλυσμού και δήθεν δεν κατάγεται από τον Νώε…τους ΡΑΦΑΕΙΜ ! Τόσο ο Νικόλαος Μαυρομάγουλος (άρθρο «Ήταν ο Κατακλυσμός Παγκόσμιος;»)  όσο και ο Γεώργιος Τσιμπιρίδης ( Βιβλίο «Άγγελοι και Γίγαντες» κεφ. 3), αναφέρουν ότι οι ΡΑΦΑΕΙΜ ήταν λαός που δεν κατάγονται από τον Νώε !

Γράφει ο Τσιμπιρίδης : «Μήπως εδώ ο συγγραφεύς υπαινίσσεται την τοπικότητα τού κατακλυσμού, αφ’ ης στιγμής μάλιστα οι απόγονοι τών γιγάντων, οι Ραφαείμ (Δευτ. 2/β΄ 11,20 κ.ά.), ΔΕΝ αναφέρονται ως απόγονοι τού Νώε, καθώς ΔΕΝ αναφέρονται εις το Γένεσις 10/ι΄ κεφ. εις το οποίο αναφέρονται οι λαοί που κατάγονται από το Νώε;». 

Γράφει ο Μαυρομάγουλος : «Οι Ραφαείμ, στα εδάφια Αριθμούς 13/ιγ΄ 33, και Δευτερονόμιο 1/α΄ 28 ταυτίζονται, επειδή ήταν πρόγονοί τους, καθώς στους Αριθμούς 13/ιγ΄ 33, οι γίγαντες ονομάζονται ΄΄Νεφιλείμ΄΄, ενώ στο Δευτερονόμιο 1/α΄ 28 οι ίδιοι ονομάζονται ΄΄Ραφαείμ΄΄. Στα εδάφια αυτά, οι κατάσκοποι των ημερών του Μωυσή, βρήκαν τους Νεφιλείμ στη Χαναάν. Και εφόσον οι “Νεφιλείμ” προϋπήρχαν του Νώε, δεν ήταν απόγονοί του!»

Απαντούμε  :

« ποῦ ἡμεῖς ἀναβαίνομεν; οἱ δὲ ἀδελφοὶ ὑμῶν ἀπέστησαν τὴν καρδίαν ὑμῶν λέγοντες· ἔθνος μέγα καὶ πολὺ καὶ δυνατώτερον ἡμῶν καὶ πόλεις μεγάλαι καὶ τετειχισμέναι ἕως τοῦ οὐρανοῦ, ἀλλὰ καὶ υἱοὺς γιγάντων (עֲנָקִ֖ים /Ανακείμ) ἑωράκαμεν ἐκεῖ» Δευτερονόμιον 1:28

« και είδομεν εκεί τους γίγαντας (הַנְּפִילִ֛ים /χα-Νεφελείμ), τους υιούς Ανάκ, του εκ των γιγάντων (הַנְּפִילִ֛ים /χα-Νεφελείμ)· και εβλέπομεν εαυτούς ως ακρίδας και τοιούτους έβλεπον ημάς αυτοί.» Αριθμοί 13:33 (Εβραϊκό). 

Ο Μαυρομάγουλος (ΟΟΔΕ) αναφέρει  εσφαλμένως ότι το εδάφιο Δευτερονόμιο 1: 28 αναφέρεται σε ΡΑΦΑΕΙΜ….ενώ στην πραγματικότητα αναφέρεται σε  ΑΝΑΚΕΙΜ….!!! Να διαβάζει προσεκτικότερα ο κύριος Μαυρομάγουλος άλλη φορά ! Δεν ταυτίζει η Γραφή τους Ραφαείμ  με τους προγενέστερους Νεφελείμ !!! 

Οι  κατάσκοποι που είχε στείλει ο Μωϋσής (με εξαίρεση δύο) προσπαθώντας να φοβίσουν τους ομοεθνείς τους ονόμασαν τους ΑΝΑΚΕΙΜ με το φοβερό όνομα ΝΕΦΕΛΕΙΜ με την έννοια των ΓΙΓΑΝΤΩΝ  ! Είπαν δηλαδή ότι είδαν γιγαντιαίους ανθρώπους σαν τους ΝΕΦΕΛΕΙΜ. 

« γῆ Ραφαΐν (רְפָאִ֥ים / Ραφαείμ) λογισθήσεται· καὶ γὰρ ἐπ᾿ αὐτῆς κατῴκουν οἱ Ραφαΐν (רְפָאִ֥ים /Ραφαείμ) τὸ πρότερον» Δευτερονόμιον 2:20.

Για να δούμε τώρα την καταγωγή των ΡΑΦΑΕΙΜ…

«ΚΑΙ ἐπιστραφέντες ἀνέβημεν ὁδὸν τὴν εἰς Βασάν, καὶ ἐξῆλθεν ῍Ωγ βασιλεὺς τῆς Βασὰν εἰς συνάντησιν ἡμῖν, αὐτὸς καὶ πᾶς ὁ λαὸς αὐτοῦ, εἰς πόλεμον εἰς ῾Εδραΐμ.  καὶ εἶπε Κύριος πρός με· μὴ φοβηθῇς αὐτόν, ὅτι εἰς τὰς χεῖράς σου παραδέδωκα αὐτὸν καὶ πάντα τὸν λαὸν αὐτοῦ καὶ πᾶσαν τὴν γῆν αὐτοῦ. καὶ ποιήσεις αὐτῷ ὥσπερ ἐποίησας Σηὼν βασιλεῖ τῶν ᾿Αμορραίων, ὃς κατῴκει ἐν ᾿Εσεβών.  καὶ παρέδωκεν αὐτὸν Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν εἰς τὰς χεῖρας ἡμῶν, καὶ τὸν ῍Ωγ βασιλέα τῆς Βασὰν καὶ πάντα τὸν λαὸν αὐτοῦ, καὶ ἐπατάξαμεν αὐτὸν ἕως τοῦ μὴ καταλιπεῖν αὐτοῦ σπέρμα. καὶ ἐκρατήσαμεν πασῶν τῶν πόλεων αὐτοῦ ἐν τῷ καιρῷ ἐκείνῳ· οὐκ ἦν πόλις, ἣν οὐκ ἐλάβομεν παρ᾿ αὐτῶν, ἑξήκοντα πόλεις, πάντα τὰ περίχωρα ᾿Αργὸβ βασιλέως ῍Ωγ ἐν Βασάν,  πᾶσαι πόλεις ὀχυραί, τείχη ὑψηλά, πύλαι καὶ μοχλοί, πλὴν τῶν πόλεων τῶν Φερεζαίων τῶν πολλῶν σφόδρα. ἐξωλοθρεύσαμεν αὐτούς, ὥσπερ ἐποιήσαμεν τὸν Σηὼν βασιλέα ᾿Εσεβών, καὶ ἐξωλοθρεύσαμεν πᾶσαν πόλιν ἑξῆς καὶ τὰς γυναῖκας καὶ τὰ παιδία· καὶ πάντα τὰ κτήνη, καὶ τὰ σκῦλα τῶν πόλεων ἐπρονομεύσαμεν ἑαυτοῖς. Καὶ ἐλάβομεν ἐν τῷ καιρῷ ἐκείνῳ τὴν γῆν ἐκ χειρῶν δύο βασιλέων τῶν ᾿Αμορραίων, οἳ ἦσαν πέραν τοῦ ᾿Ιορδάνου ἀπὸ τοῦ χειμάρρου ᾿Αρνῶν καὶ ἕως ᾿Αερμών» Δευτερονόμιον 3: 1-8.

« ὅτι πλὴν ῍Ωγ βασιλεὺς Βασὰν κατελείφθη ἀπὸ τῶν Ραφαΐν     (הָרְפָאִים֒/  Χα-Ραφαείμ)· ἰδοὺ ἡ κλίνη αὐτοῦ κλίνη σιδηρᾶ, ἰδοὺ αὕτη ἐν τῇ ἄκρᾳ τῶν υἱῶν ᾿Αμμάν, ἐννέα πήχεων τὸ μῆκος αὐτῆς καὶ τεσσάρων πήχεων τὸ εὖρος αὐτῆς ἐν πήχει ἀνδρός» Δευτερονόμιον 3:11

«ΚΑΙ οὗτοι οἱ βασιλεῖς τῆς γῆς, οὓς ἀνεῖλον οἱ υἱοὶ ᾿Ισραὴλ καὶ κατεκληρονόμησαν τὴν γῆν αὐτῶν πέραν τοῦ ᾿Ιορδάνου ἀφ’ ἡλίου ἀνατολῶν ἀπὸ φάραγγος ᾿Αρνῶν ἕως τοῦ ὄρους ᾿Αερμὼν καὶ πᾶσαν τὴν γῆν ῎Αραβα ἀπ’ ἀνατολῶν·  Σηὼν τὸν βασιλέα τῶν ᾿Αμορραίων, ὃς κατῴκει ἐν ᾿Εσεβὼν κυριεύων ἀπὸ ᾿Αροήρ, ἣ ἐστιν ἐν τῇ φάραγγι, κατὰ μέρος τῆς φάραγγος, καὶ τὸ ἥμισυ τῆς Γαλαὰδ ἕως ᾿Ιαβόκ, ὅρια υἱῶν ᾿Αμμών, καὶ ῎Αραβα ἕως τῆς θαλάσσης Χενερὲθ κατ’ ἀνατολὰς καὶ ἕως τῆς θαλάσσης ῎Αραβα, θάλασσαν τῶν ἁλῶν ἀπὸ ἀνατολῶν, ὁδὸν τὴν κατὰ ᾿Ασειμώθ, ἀπὸ Θαιμὰν τὴν ὑπὸ ᾿Ασηδὼθ Φασγά·  καὶ ῍Ωγ βασιλεὺς Βασὰν ὑπελείφθη ἐκ τῶν γιγάντων (הָרְפָאִים֒ / Χα- Ραφαείμ) ὁ κατοικῶν ἐν ᾿Ασταρὼθ καὶ ἐν ᾿Εδραΐν,  ἄρχων ἀπὸ ὄρους ᾿Αερμὼν καὶ ἀπὸ Σελχοὶ καὶ πᾶσαν τὴν γῆν Βασὰν ἕως ὁρίων Γεσουρὶ καὶ τὴν Μαχὶ καὶ τὸ ἡμισυ Γαλαὰδ ὁρίων Σηὼν βασιλέως ᾿Εσεβών.  Μωυσῆς ὁ παῖς Κυρίου καὶ υἱοὶ ᾿Ισραὴλ ἐπάταξαν αὐτούς, καὶ ἔδωκεν αὐτὴν Μωυσῆς ἐν κληρονομίᾳ Ρουβὴν καὶ Γὰδ καὶ τῷ ἡμίσει φυλῆς Μανασσῇ. Καὶ οὗτοι οἱ βασιλεῖς τῶν ᾿Αμορραίων, οὓς ἀνεῖλεν ᾿Ιησοῦς καὶ υἱοὶ ᾿Ισραὴλ» Ιησούς Ναυή 12: 1- 7.

Ο ΑΜΟΡΡΑΙΟΣ βασιλεύς ΩΓ ήταν εκ των ΡΑΦΑΕΙΜ (Γίγαντες). Λέγει ο Θεός μέσω του  Προφήτη Αμώς :

« ἐγὼ δὲ ἐξῇρα τὸν ᾿Αμορραῖον ἐκ προσώπου αὐτῶν, οὗ ἦν, καθὼς ὕψος κέδρου τὸ ὕψος αὐτοῦ, καὶ ἰσχυρὸς ἦν ὡς δρῦς» Αμώς 2: 9.

«ΑΥΤΑΙ δὲ αἱ γενέσεις τῶν υἱῶν Νῶε, Σήμ, Χάμ, ᾿Ιάφεθ, καὶ ἐγεννήθησαν αὐτοῖς υἱοὶ μετὰ τὸν κατακλυσμόν…Υἱοὶ δὲ Χάμ· Χοὺς καὶ Μερσαΐν Φοὺδ καὶ Χαναάν. … Χαναὰν δὲ ἐγέννησε τὸν Σιδῶνα πρωτότοκον αὐτοῦ  καὶ τὸν Χετταῖον καὶ τὸν ᾿Ιεβουσαῖον καὶ τὸν ᾿Αμορραῖον» Γένεση 10: 1-16.

Οι ΑΜΟΡΡΑΙΟΙ ήταν απόγονοι του Νώε κύριοι Τσιμπιρίδη και Μαυρομάγουλε ! 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ

1) « ὥσπερ γὰρ ἦσαν ἐν ταῖς ἡμέραις ταῖς πρὸ τοῦ κατακλυσμοῦ τρώγοντες καὶ πίνοντες, γαμοῦντες καὶ ἐκγαμίζοντες, ἄχρι ἧς ἡμέρας εἰσῆλθε Νῶε εἰς τὴν κιβωτόν,  καὶ οὐκ ἔγνωσαν ἕως ἦλθεν ὁ κατακλυσμὸς καὶ ἦρεν ἅπαντας, οὕτως ἔσται καὶ ἡ παρουσία τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου» Ματθαίος 24: 38-39.

Η Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού παραλληλίζεται με τον Κατακλυσμό. Είναι δυνατόν ένα παγκόσμιο γεγονός που αφορά ολόκληρο τον κόσμο να παραλληλίζεται με μία τοπική νεροποντή ;

2) « Εἶπαν δὲ οἱ ἄνδρες ἢ πρὸς Λώτ· εἰσί σοι ὧδε γαμβροὶ ἢ υἱοὶ ἢ θυγατέρες; ἢ εἴτις σοι ἄλλος ἐστὶν ἐν τῇ πόλει, ἐξάγαγε ἐκ τοῦ τόπου τούτου·  ὅτι ἡμεῖς ἀπόλλυμεν τὸν τόπον τοῦτον, ὅτι ὑψώθη ἡ κραυγὴ αὐτῶν ἔναντι Κυρίου, καὶ ἀπέστειλεν ἡμᾶς Κύριος ἐκτρίψαι αὐτήν» Γένεση 19:12-13.

« καὶ Κύριος ἔβρεξεν ἐπὶ Σόδομα καὶ Γόμορρα θεῖον, καὶ πῦρ παρὰ Κυρίου ἐξ οὐρανοῦ  καὶ κατέστρεψε τὰς πόλεις ταύτας καὶ πᾶσαν τὴν περίχωρον καὶ πάντας τοὺς κατοικοῦντας ἐν ταῖς πόλεσι καὶ τὰ ἀνατέλλοντα ἐκ τῆς γῆς.  καὶ ἐπέβλεψεν ἡ γυνὴ αὐτοῦ εἰς τὰ ὀπίσω καὶ ἐγένετο στήλη ἁλός» Γένεση 19: 24-26.

« ᾿Ανέβη δὲ Λὼτ ἐκ Σηγὼρ καὶ ἐκάθητο ἐν τῷ ὄρει αὐτὸς καὶ αἱ δύο θυγατέρες αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ· ἐφοβήθη γὰρ κατοικῆσαι ἐν Σηγώρ. καὶ κατῴκησεν ἐν τῷ σπηλαίῳ, αὐτὸς καὶ αἱ δύο θυγατέρες αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ.  εἶπε δὲ ἡ πρεσβυτέρα πρὸς τὴν νεωτέραν· ὁ πατὴρ ἡμῶν πρεσβύτερος, καὶ οὐδείς ἐστιν ἐπὶ τῆς γῆς, ὃς εἰσελεύσεται πρὸς ἡμᾶς, ὡς καθήκει πάσῃ τῇ γῇ· δεῦρο καὶ ποτίσωμεν τὸν πατέρα ἡμῶν οἶνον καὶ κοιμηθῶμεν μετ᾿ αὐτοῦ καὶ ἐξαναστήσωμεν ἐκ τοῦ πατρὸς ἡμῶν σπέρμα» Γένεση 19: 30-32.

Η καταστροφή των Σοδόμων και της Γομόρρας ήταν πράγματι μία τοπική καταστροφή. Ο Θεός επειδή έκανε τοπική καταστροφή έβγαλε από τον τόπο αυτόν τον Λώτ και την οικογένειά του. Αν ήταν τοπικός ο κατακλυσμός του Νώε θα είχε κάνει το ίδιο ! Επιπροσθέτως παρατηρούμε ότι οι κόρες του Λώτ νόμιζαν εσφαλμένως ότι η καταστροφή με  «θεῖον καὶ πῦρ» ότι ήταν παγκόσμια ! Γι’ αυτό σκέφτηκαν πως ο μόνος τρόπος να τεκνοποιήσουν ήταν από τον πατέρα τους ! ΤΙ έκανε τις κόρες του Λώτ να αποκλείσουν την τοπικότητα της καταστροφής με «θεῖον καὶ πῦρ» ;;; Προφανώς η προηγούμενη καταστροφή με ύδωρ ολόκληρου του πλανήτη ! Αν η προηγούμενη καταστροφή ήταν τοπική δεν θα είχαν σκεφτεί ότι και αυτή τοπική θα ήταν και ότι ο Θεός δεν είχε κάνει  ποτέ παγκόσμιες καταστροφές ;

3) « καὶ στήσω τὴν διαθήκην μου πρὸς ὑμᾶς, καὶ οὐκ ἀποθανεῖται πᾶσα σὰρξ ἔτι ἀπὸ τοῦ ὕδατος τοῦ κατακλυσμοῦ, καὶ οὐκ ἔτι ἔσται κατακλυσμὸς ὕδατος τοῦ καταφθεῖραι πᾶσαν τὴν γῆν» Γένεση 9: 11.

Ο Θεός υπόσχεται ότι δεν πρόκειται πλέον να θανατωθούν άνθρωποι και ζώα από νερό Κατακλυσμού σαν αυτόν που έγινε. Πολλοί τοπικοί κατακλυσμοί συμβαίνουν όμως και έχουν συμβεί στο παρελθόν που στοιχίζουν την ζωή σε ανθρώπους και ζώα ! Άρα η κλίμακα του Κατακλυσμού στον οποίο αναφέρεται ο Θεός δεν είναι τοπική αλλά παγκόσμια !

4) « καὶ εἶπε Κύριος ὁ Θεὸς πρὸς Νῶε· τοῦτο τὸ σημεῖον τῆς διαθήκης, ὃ ἐγὼ δίδωμι ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ ὑμῶν καὶ ἀνὰ μέσον πάσης ψυχῆς ζώσης, ἥ ἐστι μεθ᾿ ὑμῶν εἰς γενεὰς αἰωνίους·  τὸ τόξον μου τίθημι ἐν τῇ νεφέλῃ, καὶ ἔσται εἰς σημεῖον διαθήκης ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ τῆς γῆς.  καὶ ἔσται ἐν τῷ συννεφεῖν με νεφέλας ἐπὶ τὴν γῆν, ὀφθήσεται τὸ τόξον ἐν τῇ νεφέλῃ,  καὶ μνησθήσομαι τῆς διαθήκης μου, ἥ ἐστιν ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ ὑμῶν, καὶ ἀνὰ μέσον πάσης ψυχῆς ζώσης ἐν πάσῃ σαρκί, καὶ οὐκ ἔσται ἔτι τὸ ὕδωρ εἰς κατακλυσμόν, ὥστε ἐξαλεῖψαι πᾶσαν σάρκα.  καὶ ἔσται τὸ τόξον μου ἐν τῇ νεφέλῃ, καὶ ὄψομαι τοῦ μνησθῆναι διαθήκην αἰώνιον ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ τῆς γῆς καὶ ἀνὰ μέσον ψυχῆς ζώσης ἐν πᾶσι σαρκί, ἥ ἐστιν ἐπὶ τῆς γῆς. καὶ εἶπεν ὁ Θεὸς τῷ Νῶε· τοῦτο τὸ σημεῖον τῆς διαθήκης, ἧς διεθέμην ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ ἀνὰ μέσον πάσης σαρκός, ἥ ἐστιν ἐπὶ τῆς γῆς» Γένεση 9: 12-17.

Ο Θεός θέτει το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ως σημείο ότι δεν θα επακολουθήσει άλλος κατακλυσμός σαν αυτόν που έγινε ! Πολλοί τοπικοί κατακλυσμοί όμως γίνονται…

Επίσης το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ παρουσιάζεται παντού σε όλον τον πλανήτη συχνά. Αν ο κατακλυσμός ήταν τοπικός ΓΙΑΤΙ το Ουράνιο Τόξο παρουσιάζεται σε όλο τον πλανήτη και όχι τοπικά στην Μεσοποταμία ;;; Για ποίον λόγο ένα σημείο που αφορά την μη επανάλειψη ενός τοπικού γεγονότος να εμφανίζεται σε όλο τον Πλανήτη ; Και αν ο Θεός εννοούσε ότι πουθενά δεν θα επιτρέψει τοπικούς κατακλυσμούς…τότε γιατί έχουμε διάφορους τοπικούς κατακλυσμούς ;;;

5) Αν ο κατακλυσμός αφορούσε μία περιορισμένη περιοχή γιατί τα ζώα μπήκαν στην Κιβωτό ; Δεν θα μπορούσε ο Θεός να τα στείλει αλλού και μετά να επανέλθουν ; Εντάξει… ο Νώε έχτιζε την Κιβωτό για να διδάξει με το παράδειγμά του τους ασεβείς κατοίκους ότι η καταστροφή που προφήτευε ήταν σίγουρη …..τα ζώα όμως γιατί δεν έπρεπε να πάνε αλλού ;

6) « Καὶ εἶπεν ὁ Θεός τῷ Νῷε καὶ τοῖς υἱοῖς αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ λέγων·  καὶ ἰδοὺ ἐγὼ ἀνίστημι τὴν διαθήκην μου ὑμῖν καὶ τῷ σπέρματι ὑμῶν μεθ᾿ ὑμᾶς» Γένεση 9: 8-9.

Αν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι επιζώντες του Κατακλυσμού γιατί ο Θεός κάνει την Διαθήκη του μόνο με τον Νώε, τους γιούς του και τους  μελλοντικούς απογόνους αυτών ;;; Γιατί δεν μνημονεύει και τους άλλους δήθεν επιζώντες του κατακλυσμού ;

Ασχέτως του αν ο Κατακλυσμός ήταν τοπικός ή παγκόσμιος, η εμμονή των οπαδών του Προ-Αδαμισμού σε συγκεκριμένη ερμηνεία του Κατακλυσμού  δείχνει τον βαθμό της απαράδεκτης επίσης εμμονής τους σε συγκεκριμένες ερμηνείες περί ύπαρξης Προ-Αδαμιαίων ανθρώπων !!! Κανένας Πατέρας της Εκκλησίας δεν μίλησε για τοπικό Κατακλυσμό. Οι αιρετικοί όμως οπαδοί του Προ-Αδαμισμού προσπαθούν να ανασκευάσουν όλες σχεδόν τις Πατερικές διδασκαλίες προκειμένου να μην αντιδρούν οι ευκολόπιστοι που τους ακολουθούν και στην ανασκευή της Εκκλησιαστικής διδασκαλίας περί Αδάμ ! Θέλουν να μας πείσουν ότι έχουμε παρεξηγήσει την Βίβλο. Όπως δηλαδή διαδίδουν την διδασκαλία περί ανθρώπων που έζησαν εκτός Κιβωτού, ενώ οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν αυτό, με όμοιο τρόπο προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπήρχαν άνθρωποι πριν τον Αδάμ και εκτός Εδέμ !!! Ακόμη όμως και αν ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι ο Κατακλυσμός ήταν τοπικός..ακόμη και τότε….με τίποτα οι πλανεμένοι ακόλουθοι του Προ-Αδαμισμού δεν θα μας πείσουν ότι υπήρχαν άνθρωποι πριν τον Αδάμ ! Το ζήτημα αυτό είναι ΣΑΦΕΣΤΕΡΟ της κλίμακας του Κατακλυσμού !

Η Αγία Γραφή είναι σαφής : «οὕτω καὶ γέγραπται· ἐγένετο ὁ πρῶτος ἄνθρωπος ᾿Αδὰμ εἰς ψυχὴν ζῶσαν» Α Κορινθίους 15: 45.

Ο Αδάμ είναι Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ !

ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ

https://katanixi.gr/orthodoxia/saltaoyras-christos-i-airesi-ton-pro-ad/