Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ή ΙΤΑΛΙΑ Ή ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ;

 

 




ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ή ΙΤΑΛΙΑ Ή ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ; ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΙΕΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ΞΓ’ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΑΙΜΑ;

«Ώστε οι Λατίνοι, και όσοι άλλοι εσθίουσι πνικτά, ή θηριάλωτα, ή θνησιμαία, και απλώς ειπείν, κρέας με αίμα, και το χείριστον, αίμα μοναχόν, ούτοι εις μέσα δόγμα σφάλλουσι. Θνητήν γαρ την λογικήν ψυχήν, και υλικήν, και παθητήν ως τα σώματα δογματίζουν με τούτο όπου κάμουν. Επειδή όσα εις τον τύπον γίνονται, εις αυτό το τυπούμενον αναφέρονται. Ταυτόν ειπείν, όσα εις την βρώσιν του αίματος ακολουθούν αυτά και εις την λογικήν ψυχήν διαβαίνουν, δια τούτο και θάνατον ηπείλησεν ο Θεός εναντίον εις εκείνους όπου αίμα εσθίουσι, «πᾶς ὁ ἔσθων αὐτὸ ἐξολοθρευθήσεται.» (Λευϊτικ. ιζ’ 14). («ἡ γὰρ ψυχὴ πάσης σαρκὸς αἷμα αὐτοῦ ἐστι. καὶ εἶπα τοῖς υἱοῖς Ἰσραήλ· αἷμα πάσης σαρκὸς οὐ φάγεσθε, ὅτι ἡ ψυχὴ πάσης σαρκὸς αἷμα αὐτοῦ ἐστι· πᾶς ὁ ἔσθων αὐτὸ ἐξολοθρευθήσεται» (Λευ. 17,14 ). Δηλαδή,  Διότι η ζωή παντός εμβίου όντος είναι στο αίμα αυτού. Δια τούτο είπα στους Ισραηλίτας, δεν θα φάγετε αίμα παντός εμβίου όντος, διότι η ζωή αυτού υπάρχει στο αίμα. Εκείνος που τρώγει το αίμα, θα εξολοθρευθή.).

Και συνεχίζει: «Ίσως δε και κατά μυστικώτερον νόημα η του αίματος βρώσις απηγορεύθη δια να δηλωθή, ότι, καθώς το αίμα δεν ετρώγετο αδιαφόρως και παρομοίως με το κρέας· έτσι και το πανακήρατον αίμα του Θεανθρώπου Ιησού δεν πρέπει να εσθίηται αδιαφόρος και παρομοίως με τα άλλα βρώματα, αλλά με ξεχωριστήν και εξαίρετον ευλάβειαν, και πίστιν αδίστακτον. Ότι δε τα αίματα των θυσιών, τύπον είχον του αίματος του Χριστού, μάρτυς είναι ο θείος Απόστολος, τούτο βεβαιών εν όλη τη προς Εβραίους και μετά του Αποστόλου, ο των Θείων Πατέρων χορός.» [1].

[1] ΠΗΔΑΛΙΟΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΕΛ. 81-82