Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ;

 




ΕΙΣΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ; ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΙΕΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ΞΓ’ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΑΙΜΑ;

«Όθεν εκείνοι, όπου σκοτόνουσι με τουφέκι ζώα τετράποδα, ή πουλία, και παρευθύς δεν τα σφάζουσι, δια να χυθή όλον το αίμά των, μεγάλως αμαρτάνουσιν, ως κρέας εν αίματι ψυχής εσθίοντες, και τον παρόντα Αποστολικόν παραβαίνοντες Κανόνα. Τι γαρ διαφέρουσι, παρακαλώ, τα θηριάλωτα (ήτοι ζώον πιασμένον και σκοτωμένον από λύκον, θετέον, ή από αρκούδαν, ή άλλο τοιούτον), ή ορνεοσπάρακτα ζώα, χερσαία, ή πουλία, τα οποία εμποδίζει ο Κανών, από εκείνα όπου με μολύβι σκοτόνονται; Σχεδόν ουδέν, Διότι, καθώς μέσα εις εκείνα μένει πάντοτε το αίμα, έτσι ομοίως και μέσα εις αυτά. Λοιπόν πρέπει ευθύς όπου οι θηρευταί σκοτώσουν κυνήγιον, να το σφάζωσι δια να χύνηται όλον το αίμά του, καθώς τούτο προστάζει και ο Θεός, λέγων· «Άνθρωπος, άνθρωπος των υιών Ισραήλ, η των προσηλύτων των προσκειμένων εν υμίν, ος αν θηρεύση θήραμα θηρίον, ή πετεινόν, ο έσθεται, και καλύψει αυτό τη γη» (Λευϊτικ. ιζ’. 13.)» [1](Δηλαδή, Εάν κανείς από τους Ισραηλίτας ή από τους ξένους, που μένουν μαζή σας, συλλάβη δια κυνηγίου θηρίον τι ή πτηνόν και πρόκειται να το φάγη, θα χύση το αίμα αυτού εις την γην και θα το σκεπάση με χώμα.)

(«Διότι η ζωή παντός εμβίου όντος είναι στο αίμα αυτού. Δια τούτο είπα στους Ισραηλίτας, δεν θα φάγετε αίμα παντός εμβίου όντος, διότι η ζωή αυτού υπάρχει στο αίμα. Εκείνος που τρώγει το αίμα, θα εξολοθρευθή.» (Λευ. 17,14)).

[1] ΠΗΔΑΛΙΟΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΕΛ. 82