Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ή ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.... ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ ή ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.... ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ



Γνώρισμα του Ευατού μας Ή του Απέναντι...
Το πρώτο γνώρισμα του φανατικού είναι η μισαλλοδοξία του. Δεν θέλει και
δεν αναζητεί ο φανατικός, ούτε καν να μάθει, τι ακριβώς υποστηρίζουν (οι αντίπαλοί του), νιώθει μια αποστρέφεια, ένα μίσος ή καλύτερα ένα έλλειμα ανοχής, για κάθε Πρόσωπο που έρχεται προς αυτόν για να διαλεχθεί, να αγαπηθεί. Απόλυτος και κάθετος εξ αρχής σε κάθε θέση. Την παρουσιάζει ως εσφαλμένη και στη συνέχεια ψάχνει να βρει τα ανάλογα επιχειρήματα για να την απόρριψη εντελώς. Άλλωστε...βλέπει πάντα τα πράγματα άσπρα – μαύρα, χωρίς καμιά ενδιάμεση απόχρωση. Θεωρεί ὀτι μόνο οι δικές του απόψεις και θέσεις είναι σωστές, ενώ όλες οι άλλες, οι ξένες, οι διαφορετικές απόψεις.... είναι εσφαλμένες, αιρετικές και κολάσιμες. 
Αυτή όμως η στάση του φανατικού ανθρώπου από που προέρχεται; 
Λένε οι ειδικοί, οι έμπειροι...όλα αυτά συμβαίνουν στον άνθρωπο, από τον άκρατο εγωισμό του, από το κλείσιμο του ευατού του, από την πνευματική του τύφλωση και από την πνευματική αναπηρία που τον διακατέχει. Αυτή είναι η διάγνωση!
Διότι, όλες αυτές οι καταστάσεις που ζει, είναι αυτές που τρέφουν και ποτίζουν την ρίζα του ατομικού μονισμού. Δηλαδή, ότι μόνο οι δικές του απόψεις και πράξεις είναι απόλυτα σωστές και ορθές και ότι, δεν χωράει καμιά αμφιβολία για τίποτε. Δεν γεννιέται ποτέ μέσα του κάτι που να τον προβληματίζει για ό,τι λέγει και πράττει. Πάντα έχει δίκιο και ενεργεί σωστά. Όχι μόνον οι γενικές αλήθειες του γίνονται εμπόδιο ώστε να της παραδεχθεί, αλλά με κάθε λεπτομέρεια είναι έτοιμος να γκρεμίσει την ορθότητά τους. Πάντα πορεύεται με την δική του θεωρία και έχει αγκαλιά την (Μόνη Αλήθεια)!!! Ο φανατικός με αυτές τις προϋποθέσεις και με τέτοια νοοτροπία, δεν είναι ποτέ δυνατόν να ανοίξει διάλογο, να ανοίξει την πόρτα της αγάπης στον απέναντι, στον άλλόδοξο, σε Αυτόν που αναφέρει το τροπάριο της Μ. Παρασκευής (Δος μοι τούτον τον ξένον, ον ομόφυλοι, μισούντες θανατούσιν ως ξένον.. 
Έν τέλει, αν κάποτε καταφέρει και ανοίξει διάλογο, τότε το πράττει αυταρχικά, επιβλητικά, ανελεύθερα, μόνο και μόνο... για να <<διαφωτίσει>> τους άλλους και να τους σώσει, να τους φέρει στο σωστό δρόμο, γιατί τόσο καιρό βρισκόταν στην πλάνη και όδευαν προς τον όλεθρο, προς την καταστροφή!!!. Άν κάποιος του αντιπεί ή του παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.... τότε συνήθως κλείνει τ’ αυτιά του και συνεχίζει στο δικό του τέμπο, στο δικό του τροπάριο, χωρίς καμιά παραλλαγή. Ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται για τις απόψεις των άλλων, τις απορρίπτει ευθύς εξ αρχής με μόνη δικαιολογία ότι δεν συμφωνούν με τις δικές του, θέτοντας αυτομάτως τείχη πλήρους απομονωτισμού και αποκλεισμού!

Κώστας Μαυρίδης
ΠΗΓΗ:http://www.eordaia.org/index.php/16-2017-fevrouarios/3122-gnorisma-tou-eaftou-mas-i-tou-apenanti-grafei-o-kostas-mavridis