Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

                       Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Η συκοφαντία είναι μεγάλη αμαρτία.


ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ

Η συκοφαντία είναι μεγάλη αμαρτία. Όσοι την υπομένουν αγόγγυστα,τελικά δοξάζονται, ενώ οι συκοφάντες τιμωρούνται συχνά και στην παρούσα ζωή.

Του αγίου Μαξίμου

        Όταν δουν οι δαίμονες ότι καταφρονούμε τα πράματα του κόσμου, με σκοπό να μη μισήσουμε για χάρη τους τους ανθρώπους και ξεπέσουμε έτσι από την αγάπη, τότε ξεσηκώνουν εναντίον μας συκοφαντίες, για να μισήσουμε τους συκοφάντες, μην υποφέροντας τη λύπη.
       Δεν υπάρχει βαρύτερος πόνος από την συκοφαντία, είτε στην πίστη του είτε στη διαγωγή του συκοφαντείται κάποιος. Και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στην συκοφαντία, παρά μόνο όποιος στρέφει το βλέμμα του στο Θεό, όπως η Σωσάννα (Δαν., Σως.: 35, 60,62). Μόνο Εκείνος μπορεί να μας λυτρώσει από τις δύσκολες περιστάσεις, όπως έκανε και στην περίπτωση της Σωσάννας, και να φανερώσει στους ανθρώπους την αλήθεια και να παρηγορήσει την ψυχή με την ελπίδα.
        Όσο εσύ προσεύχεσαι με την ψυχή σου για χάρη εκείνου που σε συκοφάντησε, τόσο και ο Θεός πληροφορεί (για την αθωότητά σου) όσους σκανδαλίστηκαν (λόγω της συκοφαντίας).

Του αγίου Εφραίμ

       Αν σου συμβεί να συκοφαντηθείς, και μετά αποκαλυφθεί η καθαρότητα της συνειδήσεώς σου, να μην υψηλοφρονήσεις, αλλά να υπηρετείς με ταπεινοφροσύνη τον Κύριο, που σε λύτρωσε από συκοφαντίες ανθρώπων (Ψαλμ. 118:134), για να μην καταντήσεις «πτώμα εξαίσιον» (Ιώβ 20: 5).

.                                                    .
«5 ευφροσύνη γαρ ασεβών πτώμα εξαίσιον, χαρμονή δε παρανόμων απώλεια» (Ιώβ 20: 5), «ότι δηλαδή η χαρά και η καλοζωΐα των ασεβών καταλήγει εις απαίσιαν κατάπτωσιν, Η πολλή δε και θορυβώδης χαρά των παρανόμων θα είναι απώλειά των και καταστροφή».
(ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ, ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΕΛ.258)