Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΕΛΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ [«έξυπνα» τηλέφωνά τους] ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ "ΣΗΜΑΔΙ" ΤΟΥ...

 


Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πορτοφολιού τον προσεχή Ιούνιο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αποθηκεύουν επίσημα κρατικά έγγραφα στα «έξυπνα» τηλέφωνά τους.





Blair: Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες θα περιορίσουν τον λαϊκισμό! Οι κοινωνίες θα ανταλλάξουν την ιδιωτικότητα με την αποτελεσματικότητα!

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης, Νομικός

O τέως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair (πλέον δραστηριοποιείται και παρεμβαίνει στα πράγματα μέσω του Institute for Global Change) σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στους Times του Λονδίνου υποστηρίζει με πάθος την χρήση της τεχνολογίας ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου (facial recognition) και έχει την πεποίθηση ότι οι κοινωνίες θα θυσιάσουν ασμένως την ιδιωτικότητά τους για χάρη της αποτελεσματικότητας.

Η ψηφιακή επανάσταση του Tony Blair επαγγέλλεται την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση αλλά εγείρει σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο βαθύτατες ανησυχίες σχετικά με την ψηφιακή επιτήρηση και την παραβίαση του ιδιωτικού βίου των πολιτών.

Ο Tony Blair τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί από τα διάφορα διεθνή fora που μετέχει ως τεχνο-προφήτης που κομίζει και προωθεί άοκνα την επανάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της τελευταίας εκστρατείας του είναι η ψηφιακή ταυτότητα και η τεχνητή νοημοσύνη τα οποία ο ίδιος αποκαλεί ως «το ιερό δισκοπότηρο της διακυβέρνησης».

Μιλώντας προσφάτως (31/1) στους Times του Λονδίνου, ο Tony Blair ανέπτυξε το πολιτικό του όραμά με χαρακτηριστική αυτοπεποίθηση. Διακηρύττει με παρρησία απευθυνόμενος προς τη βρετανική πολιτική ηγεσία ότι «πρέπει να αναδιοργανώσετε την κυβέρνηση γύρω από αυτή την τεχνολογική επανάσταση».

Το επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού βασίζεται στη δελεαστική υπόσχεση της αποτελεσματικότητας στη διακυβέρνηση. Γιατί να πνιγούμε στην ατέρμονη γραφειοκρατία, όταν η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει μια εύκολη εναλλακτική λύση με ταυτόχρονη μείωση του κόστους;

«Θα πρέπει να είστε σε θέση να έχετε ένα κράτος που είναι μικρότερο, πιο στρατηγικό και παρέχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερο κόστος», εξήγησε προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία είναι το μέσο που σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό».

Τί σημαίνει αυτό; Λιγότεροι γραφειοκράτες, περισσότερη αυτοματοποίηση και ένα μοντέλο διακυβέρνησης κατά το οποίο οι αλγόριθμοι θα αποφασίζουν για τα περισσότερα αν όχι για τα πάντα. Φυσικά, η υπόσχεση ενός «μικρότερου κράτους» ακούγεται υπέροχη μέχρι να σκεφτούμε ότι η τεχνολογική αποτελεσματικότητα στα χέρια των ισχυρών τείνει να συνοδεύεται από μια παράλληλη τάση για επιτήρηση.

Και κάπου εκεί έρχεται η πρόταση του Tony Blair: η ψηφιακή ταυτότητα. Ο τέως πρωθυπουργός επιδιώκει να πιέσει την τωρινή κυβέρνηση του Keir Starmerνα καταστήσει την ψηφιακή ταυτότητα τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ήδη ανακοινώσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πορτοφολιού τον προσεχή Ιούνιο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αποθηκεύουν επίσημα κρατικά έγγραφα στα «έξυπνα» τηλέφωνά τους.

Ο Tony Blair προειδοποιεί ότι «πλησιάζει μια μεγάλη συζήτηση» και αυτή η συζήτηση καταλήγει σε ένα απλό ερώτημα: «Πόση ιδιωτικότητα είστε διατεθειμένοι να ανταλλάξετε με την αποτελεσματικότητα;»

Ο Tony Blair δηλώνει βέβαιος ότι οι λαοί θα παραδώσουν ευχαρίστως τμήματα της προσωπικής τους ελευθερίας με αντάλλαγμα την ευκολότερη και ομαλότερη αλληλεπίδραση με το κράτος.

Αλλά τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το νέο καθεστώς ψηφιακής ταυτότητας; Ο Tony Blair την οραματίζεται ως ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων: έναν τρόπο για τον έλεγχο της μετανάστευσης, τη διασφάλιση της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες μόνον όσων τη δικαιούνται και την αποτροπή των παράνομων μεταναστών από το να «κοροϊδεύουν» τη δημόσια διοίκηση.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως όπλο κατά του λαϊκισμού. Δηλώνει πως «αυτό που κάνουν οι λαϊκιστές είναι ότι παίρνουν ένα πραγματικό αίτημα και το εκμεταλλεύονται, αλλά πολύ συχνά δεν θέλουν να βρουν μια λύση, επειδή οι λύσεις είναι πολύ πιο δύσκολες σε σχέση με το να μιλάς για τα προβλήματα».

Η προώθηση των ψηφιακών ταυτοτήτων, της βιομετρικής παρακολούθησης και των κεντρικών συστημάτων δεδομένων δικαιολογούνται πάντα με το πρόσχημα της ικανοποίησης αιτημάτων για περισσότερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και πρόοδο. Το ζήτημα είναι όμως η ιστορία μας λέει ότι οι κυβερνήσεις σπάνια -αν όχι ποτέ- ελέγχουν περισσότερο όγκο πληροφορίας χωρίς να συγκεντρώσουν στα χέρια τους περισσότερη εξουσία.

Το όραμα του Tony Blair, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι σαφές: ένα μοντέλο διακυβέρνησης με την έντονη εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο το κράτος λειτουργεί ως τεχνολογικός/ψηφιακός γίγαντας και ο πολίτης θα είναι απλώς ένας λιλιπούτειος χρήστης που πλοηγείται στις υπηρεσίες του.

Το αν οι κοινωνίες αποδέχονται και είναι το ίδιο ενθουσιασμένες με αυτόν τον «θαυμαστό καινούριο κόσμο» μένει να το δούμε στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.


https://aktines.blogspot.com/2025/02/tony-blair.html#more