Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Άλλος ένας Αμερικανός ιερέας εγκατέλειψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Δεύτερος Αμερικανός ιερέας εγκαταλείπει το Πατριαρχείο Κων/πολης και εντάσσεται στη ROCOR

Άλλος ένας Αμερικανός ιερέας εγκατέλειψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξαιτίας διαφωνίας σχετικά με τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας στη νέα εκκλησία της Ουκρανίας και προσχώρησε στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), ανέφερε στο Sputnik ο επικεφαλής του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην Ουάσινγκτον, Βίκτορ Ποταπόφ.
«Ο Πατέρας Νεκταριός Τρεβίνο, ένας ιερέας 65 ετών, ο οποίος υπηρετούσε 16 χρόνια στην Αμερικανική Καρπαθό-ρωσική Ορθόδοξη Επισκοπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζήτησε από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα της ROCOR να ενταχθεί στους κόλπους της εκκλησίας», ανέφερε ο Ποταπόφ την Τρίτη. «Ο Μητροπολίτης δέχτηκε το αίτημα του με χαρά».
Ο Ποταπόφ εξήγησε ότι ο Τρέβινο ήταν πολύ αναστατωμένος από τις κινήσεις του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης τα τελευταία δύο χρόνια και η απόφαση σχετικά με την εκκλησία στην Ουκρανία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο Τρεβίνο, ο οποίος δεν είναι ρωσικής καταγωγής, είχε υπηρετήσει για σύντομο χρονικό διάστημα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Προς το παρόν, σχηματίζει μια νέα ενορία στο Γκέινεσβιλ της Βιρτζίνια και πολλοί πιστοί στην εκκλησία του αποφάσισαν να ακολουθήσουν την επιλογή του για ένταξη στη ROCOR, δήλωσε ο Ποταπόφ.
Στις 6 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος παρέδωσε έναν Τόμο αυτοκεφαλίας — ένα διάταγμα ανεξαρτησίας — στον επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπό από τον Τόμο, η νέα εκκλησία θα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία στην Ουκρανία, αλλά δεν θα εξουσιοδοτηθεί να διορίζει επισκόπους ή να ιδρύει ενορίες στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εξαρτάται ουσιαστικά από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του Συμβουλίου και την απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στο νέο θεσμό της Ουκρανίας.
Ο Ποταπόφ δήλωσε ότι ο Τρέβινο έγινε ο δεύτερος Αμερικανός ιερέας που άφησε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας της διαφωνίας του σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία. Ο πατέρας Μαρκ Τάισομ από τη Δυτική Βιρτζίνια εντάχθηκε στη ROCOR στα τέλη του 2018.
Η Αμερικανική Καρπαθό-Ρωσική Ορθόδοξη Επισκοπή υπάγεται στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει περίπου 80 ενορίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η μητρόπολη βρίσκεται υπό την πνευματική εποπτεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.