Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Οι ιδιωματισμοί και οι ιδιωτισμοί!

Αποτέλεσμα εικόνας για οι ιδιωτισμοί

 Τι είναι οι ιδιωματισμοί και τι οι ιδιωτισμοί; Αναφέρατε παραδείγματα.

Είναι καλό να γίνεται διάκριση ανάμεσα στο ιδιωματισμός και στο ιδιωτισμός.
Ιδιωτισμός σημαίνει τη λέξη, την έκφραση ή τη σύνταξη που ανήκει η αναφέρεται σε γλωσσικό ιδίωμα, δηλαδή σε τοπική παραλλαγή. Είναι ο ιδιαίτερος φραστικός τρόπος, δηλαδή ο τύπος μιας λέξης, μια έκφραση ή και το ύφος του λόγου, διαφέρουν σε κάθε γλώσσα, σε κάθε ομιλία ανθρώπων από διαφορετικό επάγγελμα. Στους ιδιωματισμούς δεν υπάρχει ακριβής και ισοδύναμη ερμηνεία σε άλλη γλώσσα ή σε άλλη διάλεκτο. Λέμε π.χ. "βρέχει με το τουλούμι", δηλ. βρέχει πάρα πολύ, ή "θα φας ξύλο", δηλ. θα σε χτυπήσω.
Ιδιωματισμός είναι κάθε γλωσσικό στοιχείο (φωνητικό, γραμματικό, συντακτικό, λεξιλογικό) που αναφέρεται σε γλωσσικό ιδίωμα ή διάλεκτο της Ελληνικής. Π.χ. με δίνει (συντακτικός ιδιωματισμός των βορείων ιδιωμάτων της Ελληνικής) αντί του κοινού «μου δίνει». Κένωσε στο πιάτο, «άδειασε, σερβίρισε, βάλε στο πιάτο» (λεξιλογικός ιδιωματισμός). Πιδί (= παιδί, φωνητικός ιδιωματισμός) κ.ο.κ.
Αντίθετα, ιδιωτισμός είναι κάθε λεξιλογική φράση της κοινής Ελληνικής που αποτελεί ιδιαίτερη έκφραση με μεταφορική συνήθως σημασία. Π.χ. το ’βαλε στα πόδια, τα τσουγκρίσαμε, πήρε επάνω του, τρώει ξύλο κ.τ.ό.


https://studfiles.net/preview/3283722/page:12/