Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ελπίδες για νέες θεραπείες του εγκεφάλου! ΟΤΑΝ ένα μικροσκοπικό και δη… επανδρωμένο υποβρύχιο, ταξιδεύει μέσα στο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπινου σώματος με προορισμό συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου!

Νανο-ρομπότ διεισδύουν στο μυαλό μας!


Για πρώτη φορά, νανορομποτικοί παράγοντες διείσδυσαν στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό δίνοντας ελπίδες για νέες θεραπείες του εγκεφάλου.
Μαγνητικά νανοσωματίδια κατάφεραν να περάσουν το αιματοεγκεφαλικό φράγμα που προστατεύει τον εγκέφαλο από στοιχεία στο αίμα τα οποία ίσως απέβαιναν τοξικά για αυτόν και να προβούν σε απευθείας άφεση μορίων σε συγκεκριμένο σημείο, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο του Μόντρεαλ και το CHU Sainte-Justine. Το επίτευγμά τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πλέον το 98% των θεραπευτικών μορίων είναι σε θέση να διαπεράσει στον φραγμό που ανοίγει προσωρινά στο επιθυμητό σημείο για διάστημα δύο ωρών όταν οι επιστήμονες αυξήσουν ελαφρά την θερμοκρασία την οποία παράγουν τα μαγνητικά νανοσωματίδια μόλις εκτεθούν σε πεδίο ραδιοσυχνοτήτων, εξηγούν.

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα της χρήσης νανοσωματιδίων για διάγνωση και θεραπευτική αγωγή σε παθήσεις του εγκεφάλου. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, προς το παρόν ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση. Αυτό όμως δεν είναι πάντα τόσο απλό: οι χειρουργοί μπορούν να αφαιρούν ορισμένα είδη όγκων ωστόσο στις περιπτώσεις που το πρόβλημα βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου, μεταξύ νεύρων, η επέμβαση είναι εντελώς αδύνατη.
Αν και η σχετική τεχνολογία αναπτύχθηκε βάσει μοντέλων και δεν έχει δοκιμασθεί ακόμη σε ανθρώπους, οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι περαιτέρω έρευνα θα επιτρέψει στο μέλλον και αυτές τις δοκιμές. Μάλιστα λένε χαρακτηριστικά ότι αυτή η τεχνολογία αποτελεί την σύγχρονη εκδοχή του οράματος που περιγράφεται σχεδόν πριν 40 χρόνια στην –cult πλέον– ταινία επιστημονικής φαντασίας «Fantastic Voyage», όπου ένα μικροσκοπικό και δη… επανδρωμένο υποβρύχιο, ταξιδεύει μέσα στο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπινου σώματος με προορισμό συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/nano-rompot-diisdioun-sto-mialo-mas/38146/