Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Επιμένει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Στις 25 Φεβρουαρίου η συνάντηση στο Αμμάν


Αποτέλεσμα εικόνας για πατριάρχης ιεροσολύμων


Επιμένει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Στις 25 Φεβρουαρίου η συνάντηση στο Αμμάν

Βαλίτσες για να ταξιδέψουν στην Ιορδανία φαίνεται πως ετοιμάζουν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έστειλε και δεύτερη επιστολή στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την οποία τους καλεί από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Η επιστολή–κάλεσμα του Προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας εστάλη πριν, περίπου, μία εβδομάδα, είναι γραμμένη και πάλι στα αγγλικά και στην οποία γίνεται λόγος για συνάντηση για «την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής ενότητος», αναφορικά με το Ουκρανικό ζήτημα.
Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, θα δεχθεί επισήμως τους Προκαθημένους που θα παραστούν στην Ιορδανία.
Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κάτι που φάνηκε και στο απαντητικό γράμμα του προς τον κ. Θεόφιλο.
Στο απαντητικό γράμμα ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρει ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την πρωτοφανή πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και διερωτάται «ποίον νόημα θα είχε μία Σύναξις Προκαθημένων, κατά την οποίαν δεν θα ήτο δυνατή η τέλεσις από κοινού της Θείας Λειτουργίας, διότι εις εξ αυτών διέκοψε την Ευχαριστιακήν κοινωνίαν μετά τινων εξ αυτών;».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια απροετοίμαστη συνάντηση Προκαθημένων, ακόμα και αν αυτή είναι άτυπη. «Είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», υπογραμμίζει, και θα βλάψει ανεπανόρθωτα τον επιδιωκόμενο σκοπό και γενικότερα την ενότητα της Ορθοδοξίας.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά «υπό τας συνθήκας ταύτας η τοιαύτη συνάντησις θα υπέκρυπτεν άλλα κίνητρα και θα εξυπηρέτει άλλους σκοπούς πλην εκείνου της ενότητος της Εκκλησίας, την οποίαν ενότητα και θα έπληττεν, ίσως, ανεπανορθώτως».
Σύμφωνα με πληροφορίες ή δηλώσεις από τους ίδιους ή τα περιβάλλοντά τους στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν απαντήσει αρνητικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.
Μάλιστα, ο κ. Αναστάσιος, σε πρόσφατη επιστολή του σημειώνει ότι «η πρότασις διά συνάντησιν εις Ιορδανίαν, όπως πλέον είναι πρόδηλον, αντί να συμβάλη εις την βελτίωσιν της ενότητος θα περιπλέξη έτι πλείον την επιβαλλομένην θεραπευτικήν».
Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας για πραγματοποίηση Συνάξεως στο Αμμάν της Ιορδανίας ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Αντιθέτως, στο Αμμάν φαίνεται να ετοιμάζουν βαλίτσες για να ταξιδέψουν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί η στάση των άλλων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Μαρίνα Ζιώζιου ethnos.gr