Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Α-κυρώθηκε η εκδήλωση κατά των μεταμοσχεύσεων!

ΣΧΟΛΙΟ: Η ΠΑΓΙΔΑ ΕΙΝΑΙ -ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ- ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ: "Επικαλούνται την Εκκλησία οι διοργανωτές"! Γνωρίζεις γιατί;

Κατερίνη: Ακυρώθηκε η εκδήλωση κατά των μεταμοσχεύσεων που αποκάλυψε το makthes.gr 

Οι διοργανωτές άλλαξαν γνώμη μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας - Επιμένει στις θέσεις του ο ομιλητής που επικαλείται και την Εκκλησία - Δείτε την επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων
Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας δεν θα γίνει η ομιλία του τ. καθηγητή πυρηνικής ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Κ. Καρακατσάνη με θέμα τον εγκεφαλικό θάνατο και τις μεταμοσχεύσεις.
Το θέμα αποκάλυψε το makthes.gr φέροντας στη δημοσιότητα την επιστολή διαμαρτυρίας του πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων - διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ και επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ. Ιωάννη Φούζα.
Όπως είπε στο makthes.gr τόσο ο ίδιος όσο και ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Κ. Κορομπίλης δεν περίμεναν τις έντονες αντιδράσεις του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, γιατρών του Ιπποκρατείου νοσοκομείου και του καθηγητή χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων Ι. Φούζα.
Κατόπιν τούτων ακυρώνεται η εκδήλωση που όπως φαίνεται και στην αφίσα ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 3 Φεβρουαρίου.
Ο τ. καθηγητής πυρηνικής ιατρικής πρόσθεσε στο makthes.gr ότι οι θέσεις του δεν αλλάζουν και είναι δημοσιοποιημένες στο διαδίκτυο. Σε ερώτηση μας αν αποδέχεται τον εγκεφαλικό θάνατο, βάσει του οποίου γίνεται η δωρεά και η μεταμόσχευση, μας παρέπεμψε στα ήδη δημοσιοποιημένα κείμενα του από τα οποία προκύπτει ότι δεν τον αποδέχεται.
Στη δε σελίδα στο fb της Σχολής Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης (που μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ήταν αναρτημένη η εκδήλωση) αναφέρεται ότι «…ο σκοπός της ομιλίας είναι η επισήμανση των προβλημάτων, τα οποία έχουν αναφανεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, αφ’ ότου καθιερώθηκε η έννοια του «εγκεφαλικού θανάτου», καθώς και η προσπάθεια απάντησης στα ακόλουθα ερωτήματα: εάν ο «εγκεφαλικός θάνατος» είναι ταυτόσημη έννοια με το βιολογικό θάνατο του ανθρώπου, εάν η προαναφερθείσα έννοια επινοήθηκε για καθαρώς χρησιμοθηρικούς λόγους και εάν η ταύτιση του «εγκεφαλικού θανάτου» με το βιολογικό θάνατο του ανθρώπου είναι αποδεκτή από την ιατρική και από τη Θεολογία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Ι. Φούζας στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στον κ. Κορομπίλη και παρουσιάζει το makthes.gr επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία με επίσημες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου έχει ταχθεί υπέρ των μεταμοσχεύσεων και για το λόγο δεν θα έπρεπε να επικαλούνται την Εκκλησία όσοι τάσσονται χωρίς αρμοδιότητα και γνώση κατά των μεταμοσχεύσεων.





fouzas-epistoli-diamarturia-ekdilosi-kata-ton-metamosxeuseon.jpg
M.A.K.