Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ (30-01-2020)

ΣΧΟΛΙΟ: ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΕΙΠΕ: " Όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία βλέπουμε απέναντί μας την Πλατυτέρα, δεν βλέπουμε τη «Στενοτέρα» " !!! ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΒΑΣΤΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ "ΣΤΕΝΟΤΕΡΑ" ΟΔΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ("ἀγωνίζεσθε εἰσελθεῖν διὰ τῆς στενῆς πύλης·")...



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


2:14) Η αρχιτεκτονική της Εκκλησίας δεν είναι κοσμική; Τι είναι; Τι είναι; Δεν έχει εκκλησιαστικό χαρακτήρα;  Υπάρχει κάτι στον κόσμο που δεν έχει εκκλησιαστικό χαρακτήρα; Όλος ο ΚΟΣΜΟΣ διακονεί τη ΣΧΕΣΗ. Εκτός κι αν θέλουμε να κατανοήσουμε ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ στο περιθώριο της κοινωνίας. Αποκομμένη από την πραγματικότητα της ζωής. Στο τέλος είναι μια «κλειστή γυάλα» χωρίς αέρα και φως, οπότε τα πάντα μαραίνονται. Ας μη ξεγελιόμαστε. Χάσαμε τη ΣΧΕΣΗ με τον ΚΟΣΜΟ. Την χάσαμε! Ζούμε στην αυτάρκειά μας την εσωτερική, κι αυτή την αυτάρκεια την εσωτερική την ονομάζουμε ΚΟΣΜΟ.  Είναι ο δικός μας ΚΟΣΜΟΣ. Έξω ο κόσμος καλπάζει. Αλλ’ ο Χριστός για να μιλήσει με τον κόσμο, να συναντηθεί με τον κόσμο, έγινε ΚΟΣΜΟΣ. 
Έγινε ΙΣΤΟΡΙΑ! Έγινε ΣΑΡΚΑ! Ο Λόγος σαρξ εγένετο… Δεν στάθηκε απέναντι στην Ιστορία, έγινε ΙΣΤΟΡΙΑ. Τι σημαίνει ΙΣΤΟΡΙΑ; Και στον χρόνο και στον τόπο. Δεν πήγε στις ΓΩΝΙΕΣ του κόσμου αλλά στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Διαλέχτηκε, πάλεψε μ’ αυτό που η σύγχρονή Του εποχή και η θεσμική Εκκλησία της εποχής Του δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να διαλεχτεί. Με τις πόρνες, τους τελώνες, τους Φαρισαίους προσλαμβάνοντας κάθε ετερότητα. Πάρα πολλοί, ξέρετε, ζητούν θαύμα. Έτσι!  Ζητούμε εγγυημένη προφητεία. Κάνε μου θαύμα για να μου πεις ποιος είσαι, τότε, εγώ θα σε πιστέψω (4:03).
Ένας Ιεροεξεταστής, ο Ντοστογιέφσκι! Λησμονώντας πως για να φτάσουμε στο θαύμα πρέπει πρώτα να περάσουμε από τον διάλογό μας με τον ληστή, την πόρνη, τον τελώνη. Δεν πατάει κανείς πάνω σε κύματα ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ με την εσχατιά του κόσμου. Με τους ταλαιπωρημένους στον κόσμο, με τους διαλυμένους του κόσμου. Ο Χριστός δεν ήλθε για τους σεσωσμένους. Αλλιώς θα έφτιαχνε ΚΛΑΜΠ! Δεν θα έφτιαχνε «Εκκλησία». Γι’ αυτό και η Εκκλησία στην Πατερική σκέψη ονομάζεται Πανδοχείο. Ξέρετε τι σημαίνει Πανδοχείο; Αυτή (ενν. Εκκλησία) που δέχεται τα ΠΑΝΤΑ. Όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία βλέπουμε απέναντί μας την Πλατυτέρα, δεν βλέπουμε τη «Στενοτέρα». Που χωράει τα ΠΑΝΤΑ!... Και ρωτούσαν οι Ιουδαίοι της εποχής: Μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει έναν Θεό; Και απαντά ο άγιος Πρόκλος Κωνσταντινουπόλεως: Μια γυναίκα δεν μπορεί να γεννήσει Θεό αλλά ένας  Θεός μπορεί να γεννηθεί από μια Γυναίκα.
Ας αφήσουμε στην «Εκκλησία» να κάνει το θαύμα.
Ας μη θέλουμε να κάνουμε εμείς τα θαύματα (5:16)